YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill

Gallup: Yli viidennes harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä, joka kolmannella yritysidea

Yli joka viides suomalainen on pohtinut yrittäjäksi lähtemistä viimeisen vuoden sisällä. Noin kolmasosalla on ollut viimeisen vuoden aikana yritysidea, Työelämägallup kertoo.

– Suomessa on mainettaan enemmän yritysideoita. Nyt on raivattava kaikki esteet ideoiden toteuttamisen ja yrittäjäksi ryhtymisen tieltä, koulutuspolitiikan asiantuntija Mikko Kinnunen Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Kinnusen mukaan aloittamisen kynnystä on madallettava, jotta erityisesti nuoret uskaltavat ottaa ratkaisevan askeleen ryhtyä yrittäjiksi, kokeilemaan ideoitaan ja unelmiaan.

– Yritysten hallinnollista taakkaa pitää vähentää ja kannustavuutta kasvattaa, jotta Suomen talous selviää tulevista haasteista, Kinnunen sanoo.  

Työelämägallupiin 1 054 vastannutta ovat työelämässä toimivia työntekijöitä, toimihenkilöitä, johtavassa asemassa olevia, yrittäjiä ja työttömiä.

Yrittäjyyteen liittyvät pohdinnat olivat vahvimpia nuorten ja yksityisellä sektorilla työskentelevien keskuudessa. Yritysideoita on eritoten yrityksissä ja järjestöissä työskentelevillä ja henkilöstömäärältään pienillä työpaikoilla työskentelevillä.  

– Lisätään yrittämisen kannusteita esimerkiksi nostamalla arvonlisäveron alarajaa 30 000 euroon vuodessa ja tarjotaan täsmäkoulutusta yrittäjyydestä kiinnostuneille, Kinnunen ehdottaa.

– Hyvä esimerkki koulutuksesta on Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyden verkkokoulutus, joka monipuolistaa ja syventää yrittäjyysosaamista, Kinnunen jatkaa. 

Myös Nuorten tulevaisuusraportin mukaan noin 40 prosenttia peruskoululaisista, ammattikoululaisista ja lukiolaisista on kiinnostunut yrittäjyydestä (Nuorten Yrittäjyys ja talous NYT, 8/2023).

– Oppissopimuksen palkkauksen porrastaminen palvelee myös tätä tilannetta. Nuoret täytyy saada oppimaan ja kasvamaan jatkajiksi kokeneiden yrittäjien rinnalle. Kaikkien ei tarvitse aloittaa alusta. Kun yrittäjät ja yritykset menestyvät, koko Suomi kukoistaa, Kinnunen summaa. 

Kinnusen mukaan luovuus ja idearikkaus ovat tärkeitä yrittäjyystaitoja, joita voi oppia.

– Tarvitaan myös ongelmanratkaisukykyä, kokeilevaa kulttuuria, yhdessä tekemisen taitoa, epävarmuuden sietämistä ja taloudellista ymmärrystä. Juuri tähän yrittäjyyskasvatus vastaa. Jatkuva osaamisen kehittäminen on hyvin olennainen osa yrittäjyyden polkua, Kinnunen painottaa. 

Näin kysyttiin

Kysely tehtiin 13.–25. syyskuuta.
Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1 054) osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus