YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

29.12.2021 klo 11:30
Uutinen

Gallup: Yrittäjät haluavat yhdistää työeläkeyhtiöitä – “Järjestelmä on tehoton”

55 prosenttia yrittäjistä tehostaisi työeläkejärjestelmää yhtiöitä yhdistämällä, kertoo tuore Yrittäjägallup.

– Sivukulujen kasvu syö yritysten kilpailukykyä. Eläkemaksut ovat tärkein sivukulu, ja ne ovat kasvamassa vauhdilla. Eläkejärjestelmää pitää tehostaa nopeasti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 

Vain kymmenen prosenttia yrittäjistä vastustaa työeläkeyhtiöiden yhdistämistä.

Yrittäjistä kaksi kolmasosaa pitää gallupin mukaan eläkemaksuja liian suurina. Eniten niitä pidetään liian suurina teollisuudessa ja pienissä työnantajayrityksissä. 

– Työeläkeyhtiöiden palvelut ovat laadukkaita, mutta järjestelmä on tehoton, kuten kansainväliset raportit ja vertailut osoittivat. Yhtiöiden määrää pitää vähentää järjestelmän tehostamiseksi, Pentikäinen sanoo. 

Siellä on paljon hyväpalkkaisia hallintopaikkoja.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

Yrittäjät kannattavat työmarkkinajärjestöjen vallan vähentämistä eläkeyhtiöissä. 69 prosenttia gallupin vastaajista on sitä mieltä, että järjestövaltaa yhtiöissä pitää vähentää ja vain kuusi prosenttia vastustaa. 

– Eläkeyhtiöt ovat olleet järjestöjen temmellyskenttä. Hallinnossa on epäterveitä piirteitä. Siellä on paljon hyväpalkkaisia hallintopaikkoja. Tämä on vaikuttanut siihen, ettei sen tehokkuudesta ole haluttu huolehtia, Pentikäinen arvioi

Yrittäjistä 30 prosenttia keventäisi eläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöksiä suurempien tuottojen mahdollistamiseksi, mutta saman verran on muutosta vastaan. 40 prosenttia ei osaa sanoa. 

– Vakavaraisuussääntely on monimutkaista. Asiaa pitää kuitenkin edistää, koska sillä on iso vipu eläkejärjestelmän tuottoihin, Pentikäinen sanoo. 

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yrittäjien mielipiteitä Suomen Yrittäjien toimeksiannosta marras-joulukuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1 047 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Toimitus
Toimitus