YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pasi Pitkäkangas vastaa Wasa Gym Tradingissa Goljat-kuntosalilaitteiden valmistuksesta. Kuva: Pasi Pitkäkankaan albumi
29.12.2021 klo 08:57
Uutinen

Goljat-kuntosalilaitteet tekivät Pasi Pitkäkankaasta ylityöllistetyn, mutta apukäsiä hän ei palkkaa: ”En halua, että maine kärsii”

Pasi Pitkäkangas myöntää olevansa perfektionisti, jonka olisi vaikea luottaa muuhun kuin omaan ammattitaitoon.

Vaasalainen Pasi Pitkäkangas muistaa elävästi päivän, jolloin hän myi kuntosaliasiakkaalle ensimmäisen itse valmistetun tuotteen. Halutun mittaista käsipainotelinettä ei ollut yhdenkään valmistajan tai maahantuojan valikoimissa, joten Pitkäkangas päätti tehdä sellaisen itse mittatilaustyönä.

– En koskaan näissä vastaavissa tilanteissa kertonut asiakkaalle, että teen tuotteen itse. Sanoin vain, että tilaan tuotteen ja ilmoitan, kun se on toimitettavissa.

Jos Pasi Pitkäkankaan nimi ei sano mitään, Goljat saattaa sanoa. Pitkäkangas on mies Goljat-kuntosalilaitteiden takana. Tuotemerkistä on tullut käsite kuntosaliharrastajien ja alan yrittäjien keskuudessa.

Raahesta kotoisin oleva Pitkäkangas aloitti työuransa autojen kolarikorjausten ja -maalausten parissa.

– Tein sitä kyllästymiseen asti. Oli pakko keksiä jotain muuta tekemistä, hän muistelee.

Vuonna 1998 Pitkäkangas huomasi ilmoituksen Oulun sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksen kuntosaliohjaajan ja hierojan yhdistelmäopinnoista. Opintojen loppuvaiheessa piti etsiä harjoittelupaikka, joka löytyi Wasa Sports Club -kuntosalilta. Harjoittelujakson jälkeen salin yrittäjä Janne Kronman tarjosi Pitkäkankaalle työpaikkaa kuntosalilta.

Janne Kronman ja Peter Hertsberg olivat perustaneet Wasa Gym Tradingin jo 90-luvun lopulla. Pitkäkankaasta tuli yrityksen osakas vuonna 2006. Yritys perustettiin alkujaan spinning-pyörien maahantuontia varten. Vuosituhannen vaihteessa spinning oli Suomessa kovassa huudossa ja pyörät kävivät vilkkaasti kaupaksi. Ikäväkseen yrittäjät huomasivat, että pyörien laatu oli varsin vaihteleva ja niitä piti korjata lähes yhtä paljon kuin toimittaa.

Hiljalleen yrityksen toimenkuva laajeni myös kuntosalilaitteisiin. Tuolloin Ruotsista sai tilata edulliseen hintaan käytettyjä kuntosalilaitteita. Usein niiden laatu oli aivan jotain muuta kuin mitä valmistaja lupasi. Pitkäkankaalla riitti yrityksessä töitä laitteiden kunnostamisessa.

– Jotkut käytetyt laitteet piti purkaa osiin, maalata ja verhoilla, jotta ne voitiin myydä eteenpäin kuntosaleille. Aloin miettiä, että paljon helpompaa olisi valmistaa laitteet alusta asti itse, jolloin niistä saisi myös paremman hinnan.

Töitä enemmän kuin koskaan

Alkuvaiheessa Pitkäkankaan valmistamat laitteet olivat nimettömiä. Pian nimelle oli tarvetta, sillä mitä enemmän laitteita myytiin, sitä enemmän alkoi kuulua kyselyitä, mistä laitteet oli hankittu ja kuka niitä valmistaa.

– Liimasin laitteiden kylkeen Wasa Gym Tradingin tarran, jossa oli yrityksen yhteystiedot. Vuonna 2010 keksin Goljatin nimen ja aloin nimetä laitteet sillä, Pitkäkangas kertoo.

Hän on valmistanut alusta asti laitteet yksin lukuun ottamatta hiekkapuhallusta, maalausta ja verhoilua. Joidenkin laitteiden poraukset Pitkäkangas teettää laserporaukseen erikoistuneella yrityksellä. Wasa Gym Tradingin muut osakkaat eivät ota osaa valmistusprosessiin. Yrityksen päätoimintaa on kuntosalilaitteiden maahantuonti, joka vastaa leijonanosaa kokonaismyynnistä. Goljat-laitteiden valmistuksella täydennetään tuontitavaran puutteita. Pitkäkankaalle omalla laitetuotannolla on iso henkilökohtainen merkitys.

– Sen avulla pääsen toteuttamaan itseäni, hän sanoo.

“Haluan, että jokainen laite on viimeisen päälle.”

Pasi Pitkäkangas

Takavuosina Pitkäkankaan apuna oli yksi työntekijä, mutta tämän siirryttyä kuntosaliyrittäjäksi apukäsiä ei ole ollut. Siitä huolimatta, että töitä on tänä vuonna riittänyt enemmän kuin koskaan yrityksen historiassa. Suurin syy toimintatapaan on perfektionistin luonne.

– Haluan, että jokainen laite on viimeisen päälle. Jos ottaisin töihin jonkun, joka osaa hitsata, voisin ehkä antaa hänen tehdä yksinkertaisempia tuotteita kuten penkkipunnerruspenkkejä. Kestäisi jonkin aikaa, ennen kun voisin luottaa, että hän osaa tehdä priimalaatuisia jalkaprässejä ja hack-kyykkylaitteita, joissa pitää olla tietyt välykset ja toleranssit. En halua, että Goljatin maine kärsii.

Linja on pitänyt, sillä kaikki asiakkailta tuleva palaute on Pitkäkankaan mukaan positiivista. Reklamaatioita ei tule eikä takuuasioista ole tarvinnut kiistellä.

”Materiaalista ei kannata säästää”

Goljatin laitteiden suosion taustalla on muun muassa niiden käyttäjäystävällisyys. Moni aktiivinen saliharrastaja on törmännyt laitteisiin, joiden säätövara ei riitä tai joiden kanssa liikkeen suorittaminen on syystä tai toisesta hankalaa.

– Olen sitä mieltä, että harjoittelijan pitää saada itse päättää miten hän asettaa jalkansa hack-kyykyssä tai jalkaprässissä. Laite ei saa määrätä sitä. Monessa nykyajan penkkipunnerruspenkissä ei voi esimerkiksi säätää lainkaan tangon korkeutta. Moni penkki on pilattu liialla designilla.

Pasi Pitkäkankaalta kuluu noin viikko jalkaprässilaitteen valmistamiseen.

Pitkäkangas käyttää laitteissaan tavallista paksumpaa metalliputkea, mikä tekee tuotteista vankkoja.

– Materiaalista ei mielestäni kannata säästää. On iso ero, käytetäänkö laitteissa huonekaluputkea vai kunnon rautaa. Tiedän, että näitä laitteita käyttävät isot ja vahvat miehet ja naiset, joten pyrin tekemään ne niin kestäviksi kuin mahdollista. Maksimikuormituksen rajaa ei ole.

Yrittäjä ei ole viime viikkoina pystynyt vastaamaan kaikkiin laitteita koskeviin kyselyihin ja tilauksiin. Pitkäkangas lopetti uusien tilausten vastaanottamisen marraskuussa, kun kuluvan vuoden toimitukset olivat täynnä.

“En pidä siitä, että jono on puolen vuoden mittainen.”

Pasi Pitkäkangas

Töitä piti paiskia myös joulun pyhinä, jotta kaikki luvatut toimitukset voitiin hoitaa ajallaan. Seuraaviin toimituksiin Pitkäkangas ei ole pystynyt lupaamaan toimitusaikaa. Sähköpostissa odottaisi liuta lisätilauksia.

– En pidä siitä, että jono on puolen vuoden mittainen. Kuitenkin siinä käy niin, että tilaajat alkavat jossain vaiheessa kysellä, koska laite on valmis.

Syksyllä Pitkäkangas poisti laitteiden hinnat yrityksen verkkosivuilta, koska metallin hinta nousi voimakkaasti ja teki hinnoittelusta hankalaa. Silti osa tilaajista haluaa laitteen kysymättä hintaa.

Yhden jalkaprässin valmistamiseen kuluu noin viikko. Suurin osa työajasta menee hitsaustöihin. Koska valmistustyötä on jatkuvasti, Pitkäkangas ei ole liiemmin ehtinyt paneutua uusien laitteiden suunnitteluun. Viimeisin uutuustuote on seal row -penkki, jolla harjoitetaan selkälihaksia päinmakuuasennossa.

– Olen päätynyt siihen, että yrittäjän on fiksumpaa valmistaa tilattavia tuotteita kuin kehitellä jatkuvasti jotain uutta.

Pauli Reinikainen