YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tuomas Saloma vanhassa toimitilassaan luhtiaitassa. Nyt tilaa on kolminkertaisesti enemmän. (Kuva: Juha Sinisalo)
17.3.2023 klo 15:30
Uutinen

Graafisen alan yrittäjä Tuomas Saloma sai kymmenien tuhansien arvoisen toimitilan paikallisten talkootyönä – “Nyt on kapasiteettia isommillekin tilauksille”

Lievästi cp-vammainen Tuomas Saloma toivoo, että ihmiset näkisivät henkilön vamman takaa. Hän on työllistänyt itsensä pitkään yrittäjänä, koska muuta vaihtoehtoa ei oikein ole ollut.

Syksyllä 2021 Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi kysyi TS-Grafi -yrityksen omistajalta Tuomas Salomalta, mistä tämä haaveilee. Saloma oli juuri palkittu Eurajoen Yrittäjien Vuoden Yrittäjä -palkinnolla. 

– Totesin hänelle silloin, että jospa saisin paremmat työtilat. Taisin myös mainita hänelle meidän vanhasta tiilinavetastamme. 

Tuolloin Saloma pyöritti graafisen alan painotuotteita tekevää yritystään kotitilansa luhtiaitassa, jossa tilaa oli vain 13 neliötä. Salomalla on lievä cp-vamma, ja hän on ollut yrittäjä 15 vuotta. Hän kertoo, että ilman yritystään hän olisi sataprosenttisesti yhteiskunnan sylissä.

– Olen todennut useasti, että jos käy ammattikoulun ja jää sen jälkeen työkyvyttömyyseläkkeelle, onko siinä järkeä?

Haave paremmista tiloista kantautui Eurajoen Lions Clubin jäsenen Pertti Lindellin korviin. Pian hän ja kaksi muuta klubilaista tulivat vierailulle Saloman luokse.

– Nämä kolme henkilöä ilmestyivät toimistooni ilmoittamatta etukäteen viime vuoden keväällä, maalis-huhtikuun taitteessa.

– Totesin, että kai teillä on jotain asiaakin meikäläiselle, ette kai te muuten tänne tulisi. Lopputulos oli se, että he esittivät tarjouksen: he tekisivät minulle talkoilla toimiston. Kysyin, että talkoilla, siis ruokapalkalla, kuulinko oikein? Vastaus oli, että muutoin kyllä, mutta muonituksenkin hoidamme omin nokkinemme, Saloma muistelee.

Nyt on tilaa työskennellä

Saloman pihan vanha navetta toimi varastona. Järjestön edustajat katsoivat, että siitä saisi vielä kelpo toimiston.

– Tila oli liian matala, ja toimi silloin osittain polttopuu- ja puutarhatyökalujen ynnä muiden tarvikkeiden varastona. Oli kotieläinten ruokintapöydät, karsinat vielä paikoillaan ja koko tila täynnä tavaraa, Saloma kuvailee.

Saloma ja talkoolaiset siivosivat tilan ja remontoivat sen täysin uusiksi. Kaikki irtain purettiin pois, lattia laskettiin ja tehtiin uusiksi, välikatto nostettiin ylös. Lions Club hoiti tämän lisäksi myös kaiken paperityön, tarvittavan rakennusluvan, piirustukset ynnä muun. Uusi toimitila valmistui vuoden vaihteessa. Saloma muutti uuteen toimistoonsa neljäs tammikuuta.

– Osoite on sama, mutta olen vain eri rakennuksessa. Nyt minulla on 38 neliötä, eli tila kolminkertaistui. 

Lions Clubin jäsenet perustelivat auttamisintoaan Salomasta ensin kirjoittaneen Länsi-Suomi -lehden jutussa sillä, että klubi on palvelujärjestö, ja hanke oli heille “täydellinen juttu”. Saloma onkin hyvin kiitollinen klubilaisille.

– Olen ollut todella tyytyväinen. Nyt on tilaa liikkua ja työskennellä. Vanhassa toimistossa ei ollut oikein tilaa muuta kuin pyöriä ympäri. 

Saloman yritys täytti 15 vuotta 20. lokakuuta 2022. Hän piti yhdellä kertaa sekä uuden tilan avajaiset että syntymäpäivät.

– Väkeä oli arviolta reilu sata henkilöä. Iltapäivällä yhden ja kolmen välillä tupa oli ihan täynnä.

“Säästin pitkän pennin”

Saloma kertoo, että omaa rahaansa hän käytti toimitilan rakennuskuluihin noin 20 000 euroa. Työosuus oli ilmainen talkoolaisten ansiosta. 

– Jos olisin maksanut siitäkin, se olisi maksanut karkeasti 50 000 euroa lisää. Säästin todella pitkän pennin. Jos tätä tarjousta ei olisi tullut, en olisi voinut toteuttaa uuden tilan remonttia. Minulla ei ole taloudellisesti varaa niin isoon investointiin missään tapauksessa. 

Salomalla ei aikoinaan ollut muita vaihtoehtoja kuin laittaa firma pystyyn. Hän on suorittanut Tampereen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen, audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon sekä yrittäjän ammattitutkinnon.

– Yrityksen kautta pystyn työllistämään itseni, vaikka suurista voitoista ei voi kerskua. Menot ja tulot ovat kuitenkin balanssissa jopa siinä määrin, että olen pystynyt lisäämään laitekantaani. Tilan laajeneminen antoi mahdollisuuden hankkia painokoneen kylkeen lisäpaperilokerot, jonka myötä paperin ohisyöttötarve laski minimiin. Mieluummin teen jotain, kuin esimerkiksi pyörittelen peukaloita. 

Henkilö vamman takana

Saloman yritys tekee myös vaalimainoksia. Saloma arvioi, että tulevat eduskuntavaalit eivät varsinaisesti tuo ruuhkaa työhön. Aiempina vuosina alue- ja kuntavaalit ovat työllistäneet häntä paljon enemmän.

– Esimerkiksi viime kunnallisvaaleihin tein puolessatoista viikossa noin 30 tilausta. Tilausmäärästä tuli ehkä noin kymmenen verkkokaupasta. Tein 13-tuntisia työpäiviä koko sen puolitoista viikkoa. 

Saloman seuraava tavoite on saada yrityksen verkkokauppa vetämään paremmin.

– Toinen tavoite se, että saisi asiakaskuntaa laajennettua, niin että sitä kautta tulisi säännöllisemmin töitä. Nyt kun tilaa on enemmän kuin ennen, on kapasiteettia tehdä isompiakin tilauksia.

Salomasta olisi tärkeää, että ihmiset näkisivät henkilön vamman takaa.

– Että vamma jäisi sivuseikaksi, eikä nousisi kynnyskysymykseksi tai esteeksi toteuttaa asioita. Minulla on ammattitaitoa olemassa. 

– Yhteiskunnan kannattaisi käyttää se potentiaali, mitä osatyökykyisillä on. Tällä hetkellä heitä ajetaan edelleen työkyvyttömyyseläkkeelle, joka viedään palkansaajien verorahoista. 

Lue lisää: Tuomas Saloma valitsi sairauseläkkeen sijaan yrittäjyyden – ”Monet kuvittelevat, ettei vammainen pysty mihinkään”

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen