7.2.2018 klo 07:44
Uutinen

Hahkialan Kartanon aktiivinen luonnonhoitotyö palkittiin

Hauholaisen Hahkialan Kartanon sinnikäs ja pitkäaikainen työ luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ja kestävän riistanhoidon jatkuva kehittäminen on huomioitu arvostetulla eurooppalaisella maanomistajien liiton ELO:n myöntämällä palkinnolla.

Wildlife Estates -status myönnettiin Hahkialan Kartanolle joulukuussa 2017. Suomessa tunnuksen on saanut 11 tilaa. Nykyisen isännän Karl Fazerin arvomaailma perustuu luonnonmukaisuuden ja kestävän riistanhoitotyön edistämiseen. Vuoden 2001 omistajavaihdoksen jälkeen kartanon ja tiluksien kehittämisen ydinajatuksena onkin ollut luonnollisuus, ekologisuus ja paikallisuus.

– Meille WE-tunnuksen saaminen on merkki siitä, että teemme jotain oikein. Luonnon monimuotoisuus on minulle tärkeä asia ja se on aina ollut mielessä, Karl Fazer sanoo.

Oma riistanhoitaja ja opastettuja luontoelämyksiä

Maatalouden näkökulmasta kartanon mailla viljellään hyvien käytäntöjen mukaan. Riistalle jätetään suojakaistoja ja sen lisäksi kokonaisia riistapeltoja. Kasvukaudella järvien ympäröimiä rantaruohikkoja hoitaa lauma Highlander-karjaa. Suunnitteilla on muun muassa lisää kosteikkoja.

– Tavoitteenamme on rakentaa iso kosteikko kartanon lähelle, jolloin se tuo iloa myös kokousvieraillemme ja tietenkin lisää huimasti lintujen pesimäpaikkoja alueella, sanoo riista- ja kiinteistöpäällikkö Tero Niemi.

Aitoja asioita arvostaville

Palvelukonseptin perustana on tarjota ryhmäasiakkaille monipuolisia majoitustiloja, makuelämyksiä sekä tulevaisuudessa entistä enemmän myös opastettuja luontoelämyksiä. Näkemisen arvoinen on myös puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnittelema suuri barokkipuutarha, joka on kunnostettu entiseen loistoonsa.

Ekologinen ajattelu kantaa kartanon keittiöön saakka. Raaka-aineiden puhtauden varmistaa lähituottajien sekä paikallisen kalastajan, marjastajien ja sienestäjien verkosto sekä kartanon omat yrtti- ja omenatarhat. Riistaruuistaan tunnettu tilausravintola käyttää annoksissaan vain vapaana kasvanutta riistaa.

Hahkialassa kokous- tai muut ryhmävieraat voivat rauhassa huumaantua metsän hiljaisuudesta, nauttia järvien kirkasvetisyydestä, kartanon puutarhan kauneudesta sekä aidon hämäläisestä maisemasta kaikkine luonnonantimineen.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi