15.6.2017 klo 16:16
Uutinen

”Halla-aholaisista” kansanedustajista joka kolmas on taustaltaan yrittäjä

Perussuomalaisten 15 hengen kokoiseksi kutistuneessa, ”halla-aholaisten” eduskuntaryhmässä viisi kansanedustajaa on taustaltaan yrittäjiä. ”Soinilaisten” 20 hengen ryhmässä heitä on kolme.

Yrittäjät ovat yritteliäitä myös politiikassa. Tilastokeskuksen mukaan viime eduskuntavaaleissa 2015 äänioikeutetuista yrittäjiä oli joka kymmenes, ehdokkaista hieman useampi eli13 %. Eniten yrittäjätaustaisia ehdokkaita oli Kokoomuksella, seuraavaksi eniten Keskustalla ja kolmanneksi eniten Perussuomalaisilla.

Kokoomuksen 37 kansanedustajasta 16 on yrittäjiä eli 43,2 prosenttia.

Perussuomalaisten kaikista eduskuntavaaliehdokkaista noin 16 prosenttia oli yrittäjiä. Entisessä perussuomalaisten kokonaisessa 37 hengen eduskuntaryhmässä oli 8 yrittäjätaustaista eli 21,6 prosenttia.

Keskustan 45 kansanedustajasta 9 on yrittäjää eli 18,3 prosenttia.

Kutistuneen Perussuomalaisten ryhmän yrittäjinä olleita tai edelleen toimivia ovat ex-sahuri Teuvo Hakkarainen, parvekelasituksia ja lukkohommia tehnyt Mika Niikko, rakennusalalla yrittänyt Jari Ronkainen ja lakitoimiston omistaja Ville Tavio.

Perussuomalaisesta eduskuntaryhmästä irtautuneiden 20 Uusi vaihtoehto -kansanedustajan joukossa on kolme yrittäjätaustaista: kehonrakentajana ja laulajana tunnetuksi tullut Kike Elomaa, 30 vuotta yrittäjänä ollut Kaj Turunen ja rakennusalan yrittäjänä ollut Martti Mölsä.

Niikko ilmoitti torstaina harkitsevansa eroa ryhmästä ja liittymistä Uusi vaihtoehto -ryhmään. Ryhmän puheenjohtaja Simon Elo ilmoitti torstaina, että Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo perustaa puolueen.

”Soinilaiset”

Ritva ”Kike” Elomaa

Elomaalla on yhtiö nimeltään Kike Oy. Eduskuntaan antamassaan sidonnaisuusilmoituksessa Elomaa kertoo, että yrityksen toiminta on ”jäissä”. Kike on koulutukseltaan röntgenhoitaja. Ennen eduskuntaa eli vuotta 2011 hän teki pitkän uran kehonrakentajana, laulajana ja yrittäjänä.

Kike Elomaa on puhunut julkisuudessa yrittäjyyteen liittyen esimerkiksi pekkaspäivien poistosta.

Elomaa on eduskuntavaalien alla ollut myös perussuomalaisten Täysmuutos-ryhmän jäsen. Ryhmään kuului 14 yrittäjähenkistä eduskuntavaaliehdokasta, yksi jokaisesta vaalipiiristä.

Kaj Turunen

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen Savonlinnasta on ollut yrittäjänä 30 vuotta. Viime vuosina hänellä on ollut muun muassa terassikahvila ja Turunen on TAxFree VAT Refund Oy:n hallituksen pj. Hän ei ole nostanut palkkioita tehtävästä. Yrityksen hallituksen jäsenenä on myös kansanedustaja Eero Lehti (kok.)

Kyseinen startup-yritys on taxfree-myynnin ja siihen liittyvän arvonlisäveron palautukseen erikoistunut palveluyritys.

Kaj Turunen valmistui rakennusmieheksi vuonna 1978 Savonlinnan ammattikoulusta. Hän on suorittanut yrittäjän erikoisammattitutkinnon vuonna 2008 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Martti Mölsä

Martti Mölsä on työskennellyt yrittäjänä vuodesta 1983 lähtien. Punkalaitumella kotipaikkaansa pitävä Rakennuspalvelu Martti Mölsä Oy on tarjonnut rakennusalan asiantuntemusta, muun muassa suunnittelua, rakennusvalvontaa ja isännöintiä. Yrityksen toiminta on keskeytynyt.

Mölsä valmistui rakennusmestariksi vuonna 1977 Tampereen teknillisestä oppilaitoksesta ja sai rakennusvalvojan pätevyyden vuonna 1987.[2] Vuosina 1987–1990 hän toimi rakennustarkastajana.

”HALLA-AHOLAISET”

Teuvo Hakkarainen

Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen oli ennen kansanedustajan uraansa yrittäjänä perheyritys Oy Haka-Wood Ab:n omistamalla sahalla Viitasaarella. Hän myi pian kansanedustajaksi valintansa jälkeen Haka-Woodin osakkeensa.

Eduskunnan sidonnaisuusilmoituksessa hän kertoo tekevänsä ”pienimuotoista konsultointia” Haka-Woodissa.

Mika Niikko

Vantaalainen Mika Niikko on koulutukseltaan sähköasentaja. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä 25-vuotiaana. Seuraavien kahdeksan vuoden aikana hän oli yrittäjänä lukkoalalla sekä parvekelasien myynnissä ja asennuksessa.

Niikko lopetti aktiivisen yrittäjätoiminnan vuonna 2000. Helluntailainen Niikko perusti erityisnuorisojärjestö Takaisin Elämään ry:n. Yhdistys auttaa päihdeongelmissa ja kriiseissä olevia nuoria. Mika Niikko toimi yhdistyksen toiminnanjohtajana vuoteen 2011 saakka, jolloin hänestä tuli kansanedustaja.

Niikko on vuodelta 2016 olevan sidonnaisuusilmoituksensa mukaan Eurosolid Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Mika Niikko ilmoitti torstaina harkitsevansa eroa Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja siirtymistä Uusi vaihtoehto –ryhmään.

Juho Eerola

Perussuomalaisten 3. puheenjohtaja Juho Eerola on opiskellut kasvatustieteitä ja lähihoitajaksi. Ennen kansanedustajuuttaan hänellä oli kahden ystävänsä kanssa pääasiassa ravintolanpitoon keskittyvää yritystoimintaa vuodesta 2007 alkaen. Ravintolan pitäminen loppui Eerolan osalta vuonna 2011, kun hänestä tuli kansanedustaja.

Jari Ronkainen

Hollolalainen Ronkainen toimi rakennusalan yrittäjänä vuodesta 2005 vuoteen 2014. Tuolloin taantuman myötä työt olivat vähentyneet olemattomiin ja Ronkainen haki itse yrityksensä konkurssiin.

Jari Ronkainen on aiemmalta ammatiltaan kirvesmies.

Rakennuspalvelu Ronkainen Oy:n suurimpia velkojia olivat muun muassa rahoitusleasingyritys ja verottaja.

– Yrittäminen on tehty hankalaksi Suomessa, sillä siihen liittyy niin paljon ylimääräistä työtä aiheuttavia velvoitteita. Lisäksi työllistäminen on tehty todella kalliiksi ja hankalaksi. Pienyrittäjien toimintaedellytykset ovat hankalat, jonka takia työpaikkoja katoaa, Ronkainen sanoi taannoin Suomen Uutisissa.

Ville Tavio

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Tavio on ammatiltaan lakimies ja yrittäjä. Hän valmistui Turun yliopistosta vuonna 2012 ja perusti heti sen jälkeen lakitoimisto Tavio Law Oy:n.

Tavio ilmoittaa yrityksensä nettisivuilla, että ”en vastaanota tällä hetkellä uusia toimeksiantoja eduskuntatyöni vuoksi”.

Eduskuntaan jättämässään vuoden 2016 sidonnaisuusilmoituksessa Tavio kertoo saaneensa yrityksesään toimitusjohtajan palkkaa 27 300 euroa ja osinkoja vajaat 17 000 euroa.

Tavio on ottanut kantaa yrittäjyyden puolesta. Hän on muun muassa toivonut vuonna 2016 jättämässään kirjallisessa kysymyksessä henkilökohtaisen konkurssimenettelyn ottamista käyttöön Suomessa, jotta konkurssin tehneet yrittäjät eivät ajautuisi vuosikausiksi velkavankeuteen.

Tavio jätti viime vuonna myös kirjallisen kysymyksen, jossa hän kannatti yrittäjien arvonlisäveron alarajan nostamista.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi