12.4.2018 klo 10:56
Uutinen

Hallituksen kädenojennuksesta vain pieni ilo: ”Yrittäjän perheenjäsenten iso ongelma säilyy”

Suomen Yrittäjät ei pidä kehysriihessä tehtyä parannusta yrittäjän puolison työttömyysturvaan riittävänä. – Parannus koskee hyvin pientä osaa perheenjäsenistä, sanoo työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Eilen päättyneessä hallituksen kehysriihessä julkistettiin pieni parannus yrittäjän perheenjäsenen työttmyysturvaan. Yrittäjäsanomat on aikaisemmin kertonut muun muassa Tiina Starcken tapauksesta, jossa nainen menetti ansiosidonnaisen työttömyysturvansa työllistyttyään miehensä yrityksessä.

Jatkossa työttömyysturvan mukaan yrittäjäksi luokiteltu perheenjäsen, joka on vakuuttanut itsensä palkansaajan työttömyyskassassa, voi takautuvasti vaihtaa jäsenyyden yrittäjän työttömyyskassaan. Väärin itsensä vakuuttaneet voivat siis korjata tilanteen jälkikäteen.

– Tämä muutos koskee hyvin pientä osaa yrittäjän perheenjäsenistä. Arviomme mukaan sellaisia samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä, jotka työllistyvät yrityksessä, muttaeivät omista yrityksestä mitään, on Suomessa noin 22 000. Uudistus koskee vain noin kymmentä prosenttia heistä. Tämänkin ryhmän osalta parannus on hyvin vähäinen, sillä kyseiset henkilöt luulevat olevansa työntekijöitä myös työttömyysturvassa, joten heidän työskentelynsä päätetään kuten työntekijän. Useimmilla varmasti jää yrittäjästatus voimaan, joten kassan siirto ei auta etuuden saamiseen, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Makkula on harmissaan siitä, että muutos ei ratkaise isoa ongelmaa. Moni yrittäjän perheenjäsen luokitellaan työttömyysturvassa yrittäjäksi, vaikka kyseinen henkilö on perheyrityksessä vain työntekijä eikä omista yrityksestä mitään.

– Tämä uudistus on pieni muutos oikeaan suuntaan. Suomen Yrittäjät on ajanut työttömyysturvalain muuttamista niin, että ei-omistavat perheenjäsenet katsottaisiin tavallisiksi työntekijöiksi. Tämä perusongelma on edelleen olemassa, Makkula jatkaa.

Hän ei osaa sanoa, miksei ongelmaan saatu kehysriihessä parempaa ratkaisua.

– Työryhmien laskelmat eivät olleet kovin täsmällisiä tai laadukkaita. Arvioita muutoksen vaikutuksista ei ollut riittävästi. Vaikka uudistuksesta tulisi työttömyysturvajärjestelmälle kustannuksia, pitäisi arvioida, mikä työllistämisvaikutus olisi, jos perheenjäseniä voisi palkata ilman että heidät luetaan yrittäjiksi. Tämä ongelma pitää korjata jatkossa.

Tiina Starcke: Parannuksella ei mitään vaikutusta

Miehensä yritykseen työllistynyt ja yrittäjäksi työttömyysturvassa luokiteltu Tiina Starcke on yksi niistä yrittäjän perheenjäsenistä, jotka eivät hyödy nyt julkistetusta parannuksesta.

Hallitus paransi yrittäjän perheenjäsenen asemaa – vaikuttaa harvoihin

– Se ei muuta omaa tilannettani mitenkään. Jotenkin tuntuu, että tämä on vain silmänlumetta.

– Itse kuulun niihin, joilla ei edes ole mitään mahdollisuuksia olla mukana mieheni yrityksen päätöksenteossa. Olen vain töissä siellä. Tiedän senkin, että en tulisi olemaan yrityksessä missään muussa roolissa, vaikka mieheni menehtyisi. Ne asiat on järjestetty muulla tavoin.

Starcke aikoo jatkaa työskentelyä miehensä yrityksessä. Hän on kuitenkin selvittänyt myös muita vaihtoehtoja.

– Tiedustelin verottajalta, miten suhtaudutaan siihen, jos perustan toiminimen ja laskutan nykyisen työni sen kautta. Veroneuvojan mukaan siinä on riski, koska työskentelen mieheni yrityksen tiloissa ja heidän ohjauksessaan. Verottaja voisi katsoa, että palkkioni olisi verrattavissa palkkatuloon ja siitä voisi tulla ongelmia.

– Voisin toki palautua työttömäksi työnhakijaksi mutta siihen leikkiin en lähde. Yritän mieluummin työllistyä.

Teksti, video ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi