20.5.2020 klo 15:25
Uutinen

Hallitus päättää pian, sallitaanko etämyynti – Pienpanimo myy verkkokaupasta, mutta Viron kautta: ”Ei tässä ole järkeä”

Pienpanimot odottavat kuumeisesti hallituksen päätöstä etämyynnin sallimisesta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) on kertonut Twitter-tilillään, että hallitus päättää pienpanimoiden etämyynnistä toukokuun aikana. Hallituspuolueiden johto on keskustellut etämyynnin väliaikaisesta sallimisesta. Se koskisi pienpanimoiden itse valmistamien, alle 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyyntiä.

Kulmuni lausui Twitterissä, että kotimaista panimotuotantoa on syytä avittaa nettikaupan mahdollisuuksilla. Samoilla linjoilla on vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Pienpanimoliitto on ajanut muutosta alkoholilakiin siten, että pienpanimoille sallittaisiin niiden itse valmistamien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynti kuluttajille. Pienemmät, niin kutsuttua käsityöläisolutta valmistavat pienpanimot saisivat lisäksi myydä vahvempia tuotteitaan 12 prosentin alkoholivahvuuteen asti etämyynnillä, aivan kuten nykyiseen tapaan fyysisissä myyntipisteissään. Ehdotettu muutos olisi voimassa vuoden 2020 loppuun.

Loimaan panimon perheyrittäjä Niina Vesanen on iloinen kuulleessaan hallituksen toimista.

– Hieno homma, jos se onnistuisi. Ollaanhan sitä toivottu. Tottakai se lisäisi myyntiä.

Vesasen mukaan Loimaan panimon tuotteiden lähettäminen onnistuisi helposti ainakin lähialueille.

– Voimme toimittaa niitä vaikka itse. Uskon kyllä, että etämyynti toimisi, moni ihminen haluaa ostaa jotain vähän erikoisempaa.

Loimaan panimon valikoimissa on tällä hetkellä viisi olutta. Kesällä tulee kolme olutta lisää, minkä lisäksi panimossa käynnistetään lonkeron myynti.

Verkkokaupasta Viron kautta Suomeen

Nopeasti kasvaneen ja kansainvälisille markkinoille lähteneen Pyynikin Brewing Companyn perustaja Tuomas Pere (kuvassa) on odottavalla kannalla.

– Muutosta on odotettu ja toivottu pitkän aikaa. Korona-aika on tuonut haasteita pienpanimoille ja samaan aikaan iso määrä ulkomaisia verkkokauppoja ja panimoita myy vapaasti tuotteita suoraan suomalaisten kuluttajien kotioville. Monesti näillä ulkomaisilla firmoilla verot jäävät maksamatta Suomeen.

Tällä hetkellä alkoholin etämyynti on sallittu vain ulkomaisille yrityksille EU:n sisällä. Alalla tätä on pidetty ristiriitaisena, sillä kotimaisilla panimoilla samaa oikeutta ei ole.

Pyynikin Brewing Company on myynyt osakkailleen tuotteitaan verkkokaupasta, mutta Viron kautta. Yrityksellä on noin 7000 osakasta.

– Meillä on virolainen yhteistyökumppani. Homma toimii niin, että suomalainen kuluttaja tekee verkkokaupassamme tilauksen ja sen jälkeen toimitamme tuotteet virolaiseen verottomaan varastoon. Sieltä tuotteet käännetään takaisin Suomeen. Siinä välissä maksetaan Viron alkoholivero ja kun tuotteet tulevat Suomeen, maksetaan vielä Suomen alkoholivero. Sen jälkeen haemme Viron alkoholiveron palautuksena takaisin.

Peren mukaan kyseisessä toimintamallissa ei ole järkeä, mutta se on ollut ainoa tapa.

– Tässä mallissa on sekin huono puoli, että osa rahoista jää Suomen ulkopuolelle.

”Ensimmäisenä päivänä myynti käynnissä”

Tällä hetkellä kotimaiset pienpanimot voivat myydä valmistamaansa olutta omassa verkkokaupassaan, mutta asiakas joutuu hakemaan oluen itse pienpanimon myyntipisteestä, jolloin ostajan ikä tarkistetaan.

– Toivon, että mahdollisena määräajan aikana ehditään todeta, ettei etämyynti lisää haitallista alkoholin kuluttamista ja että etämyynti voitaisiin sallia pysyvästi. Suomen valtion kuuluu tukea kotimaista yrittäjyyttä ja saada sitä kautta verotuloja. Tähän asti asia on ollut päinvastainen, Pere sanoo.

Hänen yrityksensä on rakentanut verkkokauppaa Business Finlandin kehittämistuella.

– Meillä on hyvät valmiudet käynnistää etämyynti Suomessa. Jos niin käy, että saamme luvan, meillä on ensimmäisenä päivänä myynti käynnissä.

Pyynikin Brewing Company on huomioinut muun muassa pakkausten kestävyyden. Tuotteet toimitetaan tölkeissä, joka on logistisesti parempi valinta.

Pienpanimoksi luetaan Suomessa panimo, joka valmistaa enintään 15 miljoonaa litraa alkoholia vuodessa. Pienpanimoliiton mukaan suurin osa alalla toimivista yrityksistä työllistää alle 10 henkilöä.

Kuva: Pyynikin Brewing Company

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi