12.12.2018 klo 10:02
Uutinen

Hämeenlinnalainen pariskunta valmistaa rintaliivejä olohuoneessaan: ”Opiskelimme liivien ompelua kirjastossa”

Hanna Lindberg ja Markku Mäkelä opettelivat rintaliivien valmistamisen nollasta. Nyt asiakkaiden määrä on tasaisessa kasvussa. Kävimme tutustumassa pariskunnan työpäivään.

Singer surraa hämeenlinnalaisen kerrostaloasunnon olohuoneessa. Hanna Lindberg keskittyy tarkasti mittatilausliivien ompelemiseen. Työ on pikkutarkkaa, sillä asiakkaat ovat vaativia.

Lindbergin ja hänen miehensä Markku Mäkelän yritys Suomen Liivineulomo on perustettu vuosikymmeniä sitten, mutta vuoden 2017 kesällä pariskunta osti sen itselleen. Sen jälkeen toiminta lähti hiljalleen käyntiin viime vuoden keväänä.

Alku oli Mäkelän mukaan ”kaikessa suhteessa harjoittelua”.

– Periaatteessa opimme entisen omistajan neuvojen kautta. Kiersin alkuvaiheessa liiviliikkeitä ja juttelin omistajien kanssa, mitä he haluavat ja millaisille tuotteille olisi kysyntää. Ompelijatuttujen kanssa ihmettelimme liivien malleja ja koostumusta. Sen lisäksi luimme ammattikirjallisuutta. Meillä on tässä Hämeen Ammattikorkeakoulun kirjasto 500 metrin päässä.

Mäkelällä ja Lindbergillä ei ollut kummallakaan mitään kokemusta vaatealalta. Mäkelä on myyntimies ja Lindberg taiteilija.

– Aloimme tekemään, sitä kautta opimme.

Proteesiliivejä ja selkätukia

Ensimmäiset tuotteet lähtivät asiakkaille tammikuussa. Alussa valikoima oli suppea, mutta sitä on hiljalleen laajennettu. Samalla on laitettu sivuun tuotteita, joiden kauppa ei käy.

– Emme voi kilpailla isoja valmistajia vastaan. Keskitymme erikoisempiin tuotteisiin. Merkittävin osa liikevaihdosta tulee yksityisasiakkailta. Proteesiliivi on hyvin tyypillinen tuote. Sopivia sellaisia ei yleensä löydy kaupasta.

Proteesiliivejä käyttävät esimerkiksi asiakkaat, joilta on poistettu imusolmukkeita. Silloin käsi voi turvota aika ajoin käsivarren alta. Mäkelän ja Lindbergin valmistamat proteesiliivit pitävät turvotuksen kurissa.

– Saman liivin pitää toimia myös silloin, kun käsi ei ole turvonnut, Mäkelä huomauttaa.

Asiakkaat ovat kuulleet liivineulomosta puskaradion kautta. Yrityksen markkinointibudjetti on vielä varsin vaatimaton.

– Esimerkiksi selkätukia on tilattu, kun ihmiset ovat kuulleet meidän tekevän sellaisia. Kun sairaalassa lääkäri saa tietää, että teemme erikoismallisia ja yksilöllisiä tukia, hän saattaa pistää tilauksen tulemaan maksusitoumuksella, Mäkelä kertoo.

”Hinnoittelu haasteellista”

Suomen Liivineulomo valmistaa mittatilausliivit noin 100 eurolla. Mäkelän mukaan hinnassa on korotuspaineita.

– Voimme joutua tekemään liivit toiseen kertaan, jos asiakas on erityisen haastava. Jos ensimmäinen versio ei ole kovin kaukana lopullisesta, ei kannata ruveta korjaamaan vaan teemme kokonaan uudet. Työn määrää on vaikea arvioida etukäteen. Siksi hinnoittelu on haasteellista.

Mäkelä kiittelee, että monet tyytyväiset asiakkaat ovat tilanneet heti perään toiset liivit.

– Kaikille asiakkaille piirretään omat kaavat. Se helpottaa huomattavasti työtä, kun asiakas tulee tilaamaan seuraavan kerran. Yleensä vartalon mitat eivät muutu kovin nopeasti.

Teksti ja video: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi