YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Hän on vuoden nuori tutkijayrittäjä
Ashish Mohiten yritys Hyperion Robotics vähentää hiilijalanjälkeä vähähiilisen betonin 3D-tulostuksella. Kuva: Iris Mark
26.4.2024 klo 13:11
Uutinen

Hän on vuoden nuori tutkijayrittäjä

Ashish Mohiten yritys pienentää hiiilijalanjälkeä.

KAUTE-säätiö on valinnut Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi Ashish Mohiten, jonka yritys Hyperion Robotics vähentää hiilijalanjälkeä vähähiilisen betonin 3D-tulostuksella.

– Tässä ajassa pidän tärkeänä etsiä parempia ja nopeampia tapoja auttaa planeettaamme, Mohite kertoo Kauten tiedotteessa. 

Mohiten vuonna 2020 perustama yritys keskittyy hiilijalanjäljen pienentämiseen vähähiilisen betonin 3D-tulostuksen avulla. Yritys valmistaa optimoituja rakenteellisia elementtejä kuten vesitankkeja ja perustuksia energia- ja vesirakentamisen tarpeisiin.

– Yrittäjyys sopii minulle. Rakastan ongelmanratkaisua ja elämää, joka haastaa minua. Ilmastoteknologiayrityksenä autamme rakennusyrityksiä vähentämään hiilidioksidipäästöjään, Mohite sanoo.

Betoni on maapallon toiseksi eniten käytetty materiaali, jonka osuus päästöistä on kahdeksan prosenttia.

Kasvavaa liiketoimintaa lyhyessä ajassa

Asiamies Tuomas Olkun mukaan korkeaan osaamiseen perustuvat yritykset tuottavat menestyessään lisäarvoa ympärilleen. Hän toivoo, että erityisesti nuoret tutkijat näkisivät yrittäjyyden uravaihtoehtona ja tapana viedä tutkimustyönsä käytäntöön.

Vuoden nuoren tutkijayrittäjän valitsi raati, johon kuuluivat Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, yrittäjä, AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n puheenjohtaja Timo Saranpää, Futurice Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Sievinen sekä vuoden 2022 nuori tutkijayrittäjä -palkinnon voittaja, Weeefiner Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Raadin mukaan Ashish Mohite on onnistunut luomaan lyhyessä ajassa vauhdikkaasti kasvavaa liiketoimintaa ja luomaan suhteita merkittäviin asiakkaisiin. Yrityksen perustajana ja teknologiajohtajana toimivalla Mohitella on merkittävä rooli yrityksensä kehittämistyössä.

Raadin mukaan huomionarvoista on myös Hyperion Roboticsin ydintyö: Yrityksen betonin 3D-tulostusteknologia vähentää raaka-aineen tarvetta hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja sekä pienentää merkittävästi betonirakenteiden hiilijalanjälkeä. Hyperionin tiimi on täynnä kansainvälisiä huippuosaajia ja se on muissakin suhteissa esimerkillisen monimuotoinen.

Mohiten lisäksi Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 -palkinnosta kisasivat Laura Koivusalo (StemSight) ja Jussi Vimpari (Apex Heat). Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinto jaetaan Business Finlandin järjestämässä Science Startup dayssa 5.6.2024.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus