Harri Höglund
Nakkilan Verstaan isäntä Harri Höglund.
18.7.2022 klo 13:41
Uutinen

Harri Höglund unelmoi vuosien ajan vanhasta verstaasta – Kun hän vihdoin osti sen, elämä muuttui täydellisesti

Harri Höglund on toteuttanut 6000 asukkaan maaseutupitäjään vetovoimaisen matkailukohteen.

Yrittäjä Harri Höglundilla on meneillään vuoden kiireisin viikko. Haastattelupäivänä hän valmistelee tulevana viikonloppuna pidettäviä 100 vieraan häitä.

Höglundin Nakkilan Verstas on kasvattanut suosiotaan etenkin motoristien pysähtymispaikkana, mutta Höglundin tavoitteet ovat paljon korkeammalla.

Kaikki alkoi Höglundin takavuosien haaveesta.

– Ostin koko kiinteistön entisen verstastilan vuoden 2017 toukokuussa. Silloin haaveena oli, että rakennan itselleni loft-asunnon.

Höglund pyöritti aikanaan tien toisella puolella sijainnutta höyläämöä ja sahatavaran jatkojalostuslaitosta. Noiden vuosien aikana hän katseli usein vastapuolella olevaa rakennusta ja haaveili omasta loftista.

Höglund vuokraa yläkerran loft-asuntoaan muun muassa yrityskäyttöön.

Yritys ajautui konkurssiin vuonna 2012 suhdanteiden käännyttyä äkillisesti.

– Se oli klassinen esimerkki suhdanteiden vaikutuksesta. Olimme investoineet uuteen suurtehohöylälinjaan ja sitten Putin laittoi tukkipuun tuontikieltoon. Sahatavaran tarve muuttui radikaalisti.

Viime tipassa ruotsalainen konserni vetäytyi yrityksen ostosta. Verottaja uhkasi konkurssihakemuksella maksamattomien arvonlisäverojen takia.

– Asianajajani sanoi, että on parempi hakea yritys itse konkurssiin. Niin tein. Siitä jäi viiden vuoden vastuut.

Nykyisin Höglund vuokraa entistä yritystään varastotiloiksi. Tehtaan entisessä konttorissa on Höglundin omistama motelli.

– Isäni oli yrityssaneeraaja. Ehkä se on muokannut minusta dynaamisen. Pystyn reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti ja olen hyvä ratkaisemaan ongelmia. Sitä taitoa on tarvittu.

Omat syntymäpäiväjuhlat testinä liiketoiminnalle

Verstasrakennus ei ollut takavuosina myynnissä. Välissä Höglund ehti asua Järvenpäässä viitisen vuotta.

– Kysyin aikanaan omistajalta, saisinko ostaa rakennuksen. Silloin emme päässeet yhteisymmärrykseen hinnasta. Sitten kun hän otti yllättäen yhteyttä ja sanoi, että tehdään kaupat, homma eteni vauhdilla.

Kun Höglund toteutti haaveensa vanhan verstaan ostosta, moni lähipiirissä piti häntä hulluna.

– Silloin minulla oli romanttinen ajatus, että haluan tehdä tästä maaseutuhotellin. Kaikki olivat sitä mieltä, ettei tänne tule kukaan, kun paikka on niin syrjässä. Päätin, että teen ainakin juhlatilan.

Samoihin aikoihin Höglund täytti 50 vuotta. Hän päätti kokeilla juhlatilan toimivuutta ja järjesti juhlat sadalle ihmiselle.

– Silloin tilassa ei ollut käytännössä kuin ulkoseinät. Tilaa oli käytetty talvisäilytyspaikkana autoille.

Juhlat pidettiin. Höglund vuokrasi pakkalle esiintymislavan, bajamajat, pöydät ja aterimet. 

– Kaikki toimi hyvin. Laskin, että kaiken vuokraaminen maksoi 3600 euroa. Ajattelin, että tässä on meidän liikeideamme.

Verstaassa on kiinnitetty huomiota yksityiskohtiin.

Juhlien jälkeen Höglund alkoi hommiin. Tilat saneerattiin lattiasta kattoon, seinät hiekkapuhallettiin, lattia valettiin uudestaan ja muun muassa wc-tilat rakennettiin alusta alkaen. Tiloissa ei ennen remonttia ollut vesijohtoja, viemäröintiä eikä ilmanvaihtoa. Nykyisen ravintolakeittiön paikalla oli sahatavaran kuivaamo.

– Mitä enemmän olemme paikkaa kehittäneet, sitä enemmän olemme joutuneet uusimaan sähköjä. Lopulta jouduimme uusimaan koko pääsyöttökaapelin ja vaihtamaan huomattavasti isompaan sähkökeskukseen, jotta saimme riittävän isot sulakkeet keittiötä varten.

Nakkilan Verstaaseen saapuva turisti huomaa nopeasti, että Höglundilla on silmää yksityiskohdille. Pelkkä wc-tiloissa käynti on pienimuotoinen elämys. Keraamisten pisuaarien tilaamisesta pariskunnalla syntyi riitä, koska yhden pisuaarin hinta oli useita tuhansia euroja. 

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että wc-tiloihin panostava yritys pärjää muita paremmin. Olen miettinyt tilojen tunnelman tarkasti. Kalusteet, valaistus ja värimaailma ovat tärkeitä.

Irti Temalista

Höglundin isän perustama Temal valmistaa kylpyhuonekalusteita. Yritys on nykyisin Höglundin siskon Nina Zischkan vastuulla.

– En ole enää osakkaana. Olin töissä kahdeksan vuotta, mutta sitten kun lähdin kehittämään Verstasta, päätimme, että passiivinen omistajuus ei ole järkevää. Aikaa ei ollut Temalin kehittämiseen. Toiminnassa ei kannata olla mukana, jos siihen ei pysty panostamaan kunnolla.

Höglundin mukaan hänen unelmansa on nyt toteutunut.

Temal-aikoinaan Höglund oli myymässä yrityksen omistuksessa ollutta Itä-Uudenmaan vanhinta teollisuuskiinteistöä vuonna 2019. Myynti mahdollisti elämänmuutoksen Nakkilassa.

– Unelmani ajoi siihen ja taloudellinen tilanteeni oli sellainen, että pystyin investoimaan kiinteistöön Nakkilassa. Nyt koen, että unelmani on täyttynyt. Samaan aikaan teen enemmän töitä kuin koskaan.

Työmäärä on lisääntynyt muun muassa ravintola-alan osaajapulan takia. Höglund ahertaa puolisonsa kanssa ravintolan keittiössä, kun kokkeja ei löydy.

Höglund omistaa Verstaan juhlatilat yksin. Lisäksi hän pyörittää hotellia vuonna 2021 Nakkilan kunnalta vuokratussa kiinteistössä, joka on aikaisemmin ollut asuntolakäytössä.

– Ajattelin, että majoitustoiminta tukisi juhlien järjestämistä, koska moni vieras tarvitsee majapaikan. Teimme boutique-tyylisen hotellin, jossa on paljon kulttuuritaidetta, itämaisia mattoja ja chesterfield-sohvia. Tavoitteena on ollut todistaa, että 6000 asukkaan maaseutupitäjässä voidaan tarjota elämyksellisiä palveluita.

Vaikka Höglund on saavuttanut Nakkilassa paljon, hänellä on edelleen haaveita.

– Ostin viime keväänä peltoalueen, johon haluaisin tehdä caravan-alueen. Meillä on tässä vieressä savusauna, jota haluaisin myös kehittää. Suunnitelmissa on myös frisbeegolf-rata.

Pauli Reinikainen