Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Hervannasta valmistuu uusia logistiikka-alan ammattilaisia
Tredun Hervannan kampus on yksi Suomen suurimmista. Siellä kouluttautuu noin 3000, joista noin 650 logistiikkalinjalla. Kampukselta valmistuvien logistiikka-alan ammattilaisten joukossa on sekä työelämänsä aloittavia nuoria että alaa vaihtavia aikuisopiskelijoita.
Hyvät työllisyysnäkymät houkuttelevat
Logistiikka-alan nuorten opintolinja täyttyy vuosittain ensisijaisista hakijoista. Tänä syksynä linjalle oli avoinna 90 paikkaa ja opinnot kestävät tyypillisesti 2,5–3 vuotta. Suurin osa opiskelijoista tulee Pirkanmaalta, mutta ala tuo Treduun opiskelijoita myös ympäri Suomen. Miesvaltainen ala houkuttelee myös naisia, joita tänä päivänä noin kolmasosa alan opiskelijoista.
– Opiskelijat työllistyvät 90 %: sesti. Usein kehunkin heille, että teillä on suuri vaara työllistyä tälle alalle, Tredun koulutuspäällikkö Matti Heikkilä sanoo. Matti on ollut Tredussa opettajana jo yli 20 vuotta ja päätynyt logistiikka-alalle omien sanojensa mukaan sukuperintönä. Ennen koulutuspäällikön virkaa hän on toiminut kuljettajana ja liikenneopettajana.
Tredulla on tiiviit suhteet alan yrityksiin ja tasokkaat kalustokumppanit.
– Alan isot nimet, kuten Schenker ja Hertz, jonka tavaraa kyyditään harjoitusajoissa ympäri Suomen, ovat kasvattaneet Tredun houkuttelevuutta. Panostamme myös markkinointiin sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta olemme tavoittaneet nuoret hyvin, Matti kertoo.
Koulutus räätälöidään opiskelijakohtaisesti
Logistiikan alalla toimii myös aikuisten opintolinja, joka on piristymässä koronan jäljiltä. Julkinen liikenne on pandemia-ajan jälkeen lisääntynyt ja kasvattanut tarvetta uusille kuljettajille. Opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle tehdään oma henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Koulutusmallia on kehitetty yhteistyössä alan yritysten kanssa. Mallin työelämälähtöisyys korostuu erityisesti aikuispuolella.
– Joka kuukausi otetaan opiskelijoita sisään ja joka kuukausi joku valmistuu, Matti sanoo.
Nuorten ja aikuisten koulutuslinjoilla on samat osaamisvaatimukset, mutta aikuispuolelle on käynnissä jatkuva haku. Nuorten kohdalla enemmistö opiskelijoista aloittaa tammi- tai elokuussa. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista ja opintoja voi jatkaa väyläopintojen kautta ammattikorkeakoulun puolella JAMK:ssa. Suosituin opintomalli on oppisopimus. Yhtenä syynä tälle on alalla vallitseva työvoimapula.
Kestäväkehitys ja innovaatiot mukana opiskelussa
Maailmantilanne heijastuu myös logistiikka-alan opintoihin. Laskusuhdanteessa uudelleen kouluttautuminen nostaa suosiotaan ja hakijoita riittää etenkin aikuiskoulutuksen puolella. Myös kaupungin ja julkisen liikenteen kehittäminen heijastuu koulutukseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on ratikalle suunniteltu koulutuslinja, joka toteutetaan yhteistyössä VR:n ja Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa.
– Olemme kouluttaneet jo toistasataa ratikankuljettajaa. Seuraava koulutus alkaa helmikuussa 2024 ja sitä seuraava syksyllä 2024, sen mukaan miten ratikan rakentaminen Tampereella etenee, Matti kertoo.
Tredussa ollaan ajan hermoilla ja opiskelussa hyödynnetään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi kynnystä siirtyä opiskelusta työelämään minimoidaan kehittämällä oikeaa työympäristöä mallintavaa VR-maailmaa. Opiskelussa huomioidaan myös muutokset kuljetusalan kalustossa ja kestävän kehityksen arvot. Tutkinnon voi suorittaa tänä päivänä kokonaan päästöttömällä tai vähäpäästöisellä kalustolla.
– Ilmastoasiat ovat etenkin nuorille tärkeitä ja Tredu haluaa olla mukana edistämässä niitä, Matti sanoo.
Opiskelijan silmin
Logistiikka-alan opiskelija Robertilla on nyt vajaa vuoden opinnot takana. Hän päätyi Treduun kuljetuspuolelle alan laajuuden ja jatko-opiskelumahdollisuuksien ansiosta.
– Meillä on mukavat opettajat ja todella hyvä opiskeluympäristö. Etenkin simulaatiohuone on toiminut hyvin, Robert kehuu. Tavoitteena hänellä on saada opinnot suoritettua mahdollisimman nopeasti. Haaveissa siintää vuoden työkokemuksen kerääminen terminaalissa tai varastolla ja opintojen jatkaminen ammattikorkeakoulussa.
– Jos jotain tarvitaan ja haetaan tänne logistiikan muutoin loistaviin opiskelupuitteisiin, niin ottaisimme mielellään yrityksiltä vastaan tuotteita, jotka kestävät oppilasharjoittelut, vinkkaa logistiikan opettaja Jussi Saarnio.
Teksti: Saara Sulander, Elli-Noora Nieminen
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 30.9.2023