YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Nykyisin vanhojen kohteiden restaurointi ja kunnostaminen on leijonanosa Raimo Kantosen työtehtävistä.
4.10.2024 klo 11:26
Uutinen

Hienopuuseppä arvostaa jaloa massiivipuuta – ”Jos jonkun rakennuksen tieltä vedetään 200-vuotias tammi nurin, se on mun juttu”

Raimo Kantonen tekee mittatilauskalusteita ja restauroi vanhojen rakennusten puisia yksityiskohtia.

Hienopuuseppä Raimo Kantosen lempimateriaali on massiivipuu, ja puista suosikki on kotimainen tammi. 

– On kiehtovaa, kuinka erinäköistä tammen puuaines on visuaalisesti riippuen siitä, missä puu on kasvanut.

Päijät-Hämeessä Vääksyssä asuva Kantonen tekee puutöitä, jotka vaativat suurta laatutasoa, tarkkuutta ja ammatillista osaamista. 

– Ne ovat usein erikoistöitä, ja niissä on korkea laatu sekä teknisesti että esteettisesti, Kantonen kuvailee.

Useimmiten työhön liittyy suunnittelu yhdessä esimerkiksi suunnittelijan tai asiakkaan kanssa. Hienopuusepältä vaaditaan visuaalista silmää ja luovaa ajattelua. 

– Jos haetaan tietynlaiseen sisustukseen, kohteeseen tai interiööriin sopivaa kalustetta, pitää ymmärtää paikan muotoilulliset ja kulttuuriset taustat sekä heijastaa työ siihen. Se on tämän päivän hienopuusepän työtä, Kantonen kuvailee.

Yleensä hienopuuseppää työllistävät erilaiset mittatilausesineet, kalusteet ja kiintokalusteet. 

– Mittatilausesine voi olla vaikka sikarihumidori sikariharrastajalle. Kalusteet voivat olla ruokapöytiä, tuoleja, yöpöytiä ynnä muita perusmööpeleitä, tai kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi keittiö tai kodinhoitohuone.

Kantonen suosii töissään kotimaista puuta, ja hänen verkostoihinsa kuuluu metsureita sekä arboristeja, jotka usein ilmoittavat Kantoselle, mikäli vastaan tulee kaadettava arvopuu. Monesti hän on ollut mukana antamassa uutta elämää myös yksityisasiakkaan pihamaalta kaadetulle tai kaatuneelle puulle.

– Jos esimerkiksi jonkun rakennuksen tieltä vedetään 200-vuotias tammi nurin, se on mun juttu, Kantonen sanoo.

Puusta voidaan jalostaa yhdessä esine asiakkaan kotiin.

– Jos käytän puuta, jonka kasvupaikan tiedän, upotan valmiiseen työhön laatan, jossa näkyy kasvupaikkakunta sekä puun napakoordinaatit. Siten kasvupaikka on helppo löytää Google Earthista.

Luovan alan yrittäjänä 22 vuotta

Kantonen on pyörittänyt omaa yritystään 22 vuotta. Puusepän työstä hän kiinnostui lukiossa.

– Käsillä tekemiseen ja puuhun materiaalina tuli vain sellainen työn imu, hän kuvailee. 

Kantonen epäilee, että taustalla voi olla verenperintöä, sillä hän on isänsä puolelta suvun kolmas puuseppä, ja äidinkin suvusta löytyy käsityöihmisiä. 

Kantonen valmistui puuartesaaniksi vuonna 2001 Koulutuskeskus Salpauksesta. Yrityksen perustaminen opiskelun loppumetreillä oli lähes pakko, sillä Suomessa puuartesaaneille on täysin koulutusta vastaavaa palkkatyötä erittäin vähän. 

Mittatilauskalusteiden lisäksi Kantonen on erikoistunut erilaisiin rakennusten kunnostus- ja restaurointitöihin. Hän kunnostaa perinteisin menetelmin esimerkiksi vanhoja ovia ja ikkunoita, ja tarpeen vaatiessa tekee niistä täydellisiä kopioita, replikoita. Lisäksi hän tekee kohteessa pieniä puuosien korjauksia, kuten sisustus- ja rakennusosien kunnostusta tai hirsien vaihtoa.

– Jos esimerkiksi ikkunan asennuksen yhteydessä huomataan, että ikkunanalushirsi on saanut siipeensä, korjaan sen. Tai voin korjata satavuotiaita listoja, että ne saadaan jälleen käyttöön.

Sen sijaan laajojen ja raskaiden kokonaisuuksien, kuten esimerkiksi julkisten rakennusten, kunnostaminen ei kuulu Kantosen jokapäiväisiin töihin.

– Monesti julkiset hankkeet ovat niin massiivisia, etteivät yhden hengen mikroyritykseni resurssit riitä. Jos löytyisi sopiva kohde, tekisin mielelläni, muttei niitä hirveästi ole.

Muutakin kuin lastulevykaappia

Nykyisin vanhojen kohteiden restaurointi ja kunnostaminen on leijonanosa Kantosen työtehtävistä. Hän arvioi, että töistä 60 prosenttia on restaurointia, 40 muita hienopuusepän töitä. 

– Normaalisti luvut ovat toisin päin. Mutta nyt uudisrakentamisen ja sisustamisen puolella on aika hiljaista suhdanteesta johtuen.

Kantonen arvioi, että tietynlainen muuntautumiskyky on luovan alan yksinyrittäjän pelastus. 

– En tee vain valkoista lastulevykaappia, vaan montaa muuta juttua. Jos eteen tulee uusia tilanteita, omaa toimintaa voi yrittää sorvata.

Usein puisten mittatilaustöiden ajatellaan olevan hintavia, eikä Kantonen kiellä tätä käsitystä.

– On tosiasia, että hienopuusepällä teetetyt mittatilaustyöt ovat uniikkeja luksustuotteita.

Hinta muodostuu noin 60-70-prosenttisesti työstä, 30-40-prosenttisesti tarvikkeista.

– Jos esineitä valmistetaan vain yksi, koko työmäärä ja -vaiheet kohdistuvat vain siihen esineeseen, toisin kuin jos niitä tehtäisi sata. 

Kantonen kuitenkin korostaa, että yksilölliset mittatilauskalusteet säilyttävät arvonsa ja kestävät monta elinikää. Toisekseen ne ovat ekologisia, sillä useimmiten ne tehdään kotimaisista raaka-aineista.

Kantosen kahteenkymmeneen vuoteen yksinyrittäjänä luovalla alalla on mahtunut nousuja ja laskuja. Hän arvioi, että Yhdysvaltojen vuoden 2008 finanssikriisin jäljet näkyvät hänenkin alallaan yhä.

– Voisihan se leipä helpommallakin tulla, mutta olen sen verran taiteilijaluonne, etten jaksaisi mitään liukuhihnatyötä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen