16.9.2019 klo 08:29
Uutinen

Hoitotakuun laajennus onnistuu vain lisäämällä palvelusetelin käyttöä

Hallitus lupaa ohjelmassaan, että kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee viikon kuluttua hoidon tarpeen arvioinnista.

– Se onnistuu vain lisäämällä lakiin velvoite antaa asiakkaalle palveluseteli, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Palveluseteliä käyttää 80 prosenttia Suomen kunnista. Sitä käytetään kuitenkin todella vähän: seteleillä katetaan vain noin prosentti kuntien sote-kustannuksista. Tieto käyi ilmi Suomen Yrittäjien julkaisemasta Jonottamatta palveluihin! Palvelusetelin hyödyt koko Suomen käyttöön -selvityksestä.

– Luku on hävettävän vähäinen, Grekin sanoo.

Myönteistä on se, että palvelusetelin käyttö on kasvanut nopeasti: vuoden 2011 noin 42 miljoonasta 374 miljoonaan vuonna 2017.

– Kuntien kannattaa jatkaa palvelusetelin käytön lisäämistä. Se nopeuttaisi esimerkiksi lääkärin vastaanotolle pääsemistä, Grekin vinkkaa.

Kansalaiset eriarvoisessa asemassa – palveluseteli auttaisi

Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa luvataan valmistella palvelusetelilain uudistus ja linjata henkilökohtaisen budjetin käyttöönotosta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa.

Nyt asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa, sillä kunta päättää itse, voivatko sen asukkaat käyttää palveluseteliä. Kuntalainen ei saa palveluseteliä vaatimalla. Myös palvelusetelin käyttötapa vaihtelee: On kunnan peukalon alla, missä palveluissa ja millä kriteereillä setelin voi saada, ja riittääkö seteleitä esimerkiksi koko vuodeksi.

– Uudistus on pakko siksikin, että hoitotakuun kiristäminen ei muuten ole realistista. On pakko avata asiakkaille hoitoon pääsy kaikille palveluntarjoajille, sillä niissä hoitohenkilöstö jo nyt työskentelee. Ylikapasiteettia ei ole, Grekin sanoo.