YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
HUMUS ottaa työelämän murroksen haasteet vastaan
Työelämä muuttuu. Digitalisaatio ja kansainvälistyminen jylläävät. Perinteiset työpaikat katoavat, työ pätkiytyy, kevytyrittäjyys nostaa päätään.
– Uudet tilanteet synnyttävät mahdollisuuksia. Syntyy työn uusia sisältöjä, palveluja ja muotoja – uudenlaisia ratkaisuja, toteaa Anna Logrén, HUMUS-hankkeen projektipäällikkö.
Itä-Suomen yliopistossa syksyllä alkanut HUMUS – Humanistit uudistuvassa työelämässä -hanke (ESR) haluaa saada Itä-Suomen yritysten tarpeet kuuluviin, kun humanistista koulutusta kehitetään vastaamaan työelämän muutoksiin. Toisaalta HUMUS haluaa auttaa paikallisia yrityksiä tunnistamaan liiketoiminnastaan kohtia, joihin humanistinen osaaminen tuo lisäarvoa ja ratkaisuja.
Humanistisilta aloilta valmistuu kielten, kulttuurien ja historian asiantuntijoita, jotka ovat perinteisesti työllistyneet opetus- ja viestintätehtäviin.
– Tänä päivänä heille syntyy uusia tehtäviä esimerkiksi palvelumuotoilun piirissä. Näin, koska humanisteilla on kaikki edellytykset ottaa nopeasti haltuun työtehtäviä, joita työn murroksen seurauksena syntyy. He ovat myös yrittäjähenkisiä: Suomessa yrityksen perustaneista maistereista noin 29 % on humanisteja,” Logrén avaa.
Huhtikuussa pureudutaan työpaikkojen kansainvälistymiseen
Muuttuvien työympäristöjen suuri haaste on kansainvälistyminen, joka on teemana HUMUS-hankkeen seuraavassa tapahtumassa. HUMUS järjestää tapahtuman yhdessä Pohjois-Karjalan Yrittäjien ja Business Joensuun kanssa Tiedepuistolla 3.4.2020.
Tapahtumassa pohditaan, mitä hyötyä ja haasteita yrityksille on siitä, että työympäristöt kansainvälistyvät ja monikielistyvät – ja mikä on kieli- ja kulttuuriosaajien panos näissä tilanteissa.
Kansainvälistä kasvua hakeville yrityksille on selvää, että tuotekehittelyssä ja markkinoinnissa on otettava huomioon kohdemaan kieli ja kulttuuri. Nivelvaiheessa, jossa yritykset lähtevät Itä-Suomesta maailmalle, humanistisen koulutuksen tiedoilla ja taidoilla on merkittävä asema.
Työympäristöt kansainvälistyvät myös kotona. Yrityksissä tämä tarkoittaa kansainvälisen työvoiman sekä kansainvälisten verkostojen lisääntymistä. Yritystoiminnassa on varauduttava kohtaamaan entistä enemmän vieraskielisiä asiakkaita ja kumppaneita. Humanistinen koulutus voi vastata nimenomaan elinkeinoelämän vuorovaikutus-, viestintä- ja henkilöstötarpeisiin.
Miten kansainvälistyminen näkyy yrityksessäsi? Vastaa kyselyyn!
https://elomake.uef.fi/lomakkeet/25038/lomake.html
HUMUS – Humanistit uudistuvassa työelämässä
- Itä-Suomen yliopiston toteuttama hanke
- Kesto: 1.9.2019–31.8.2022
- Rahoittajana Euroopan sosiaalirahasto ESR, Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelma
- Hankkeen yhteistyökumppanit: Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry, Business Joensuu oy, Pohjois-Karjalan kauppakamari, Abloy oy, Siun sote, Youpret oy, Valamis oyj, Future Missions oy, Hukka Design oy, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö, Joensuun Popmuusikot ry, Kieliasiantuntijat ry, TAKU ry sekä Pohjois-Karjalan TE-toimisto.
- Lisätietoa: uef.fi/humus
Kuvassa HUMUS-tiimi: yliopistonlehtori Jukka Mäkisalo, professori Risto Turunen, projektipäällikkö Anna Logrén sekä projektisihteeri Sini Heinoja.
Teksti: HUMUS-hanke Kuva: Adelaide Växland