YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Huolestuttava trendi Pirkanmaalla: pk-yritysten kannattavuusodotukset alittavat jopa finanssikriisin tason

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat kohentuneet viime keväästä, erityisesti inflaation hidastumisen ja laskevien korkojen ansiosta. Pirkanmaan pk-yrittäjien suhdannenäkymä on kuitenkin Suomen keskiarvoa hieman matalampi. Myös arviot työllisyyden, liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä alittavat Suomen keskimääräisen tason.

Alueanalyysi

Katso Pirkanmaan pk-yritysbarometrin analyysi striiminä 11.9. klo 14.30 tai tallenne myöhemmin täältä.

Vaikka yleiset suhdannenäkymät nousevat varovaisesti, Pirkanmaan pk-yritysten kasvuhalukkuus- ja kannattavuusnäkymät sukeltavat ennätysmatalalla

Yleiset suhdannenäkymät ovat lähteneet selkeään positiiviseen nousuun koko Suomessa, erityisesti inflaation hidastumisen ja laskevien korkojen myötä. Tämä parannus näkyy erityisesti 20–49 henkilöä työllistävissä yrityksissä sekä rakennusalalla, jossa tilanne on vähitellen helpottumassa. Vaikka talouteen liittyy edelleen epävarmuustekijöitä, kuten yksityisen kulutuksen ja korkotason kehitys, pk-yritykset odottavat taloudellisen tilanteen pysyvän vakaana seuraavan vuoden aikana.

Valtakunnallisessa vertailussa korostuvat kuitenkin pirkanmaalaisten pk-yritysten keskiarvoa matalammat kannattavuuden ja kasvuhakuisuuden suhdannenäkymät. Pk-yritysten kannattavuusodotukset ovat ennätysmatalat, jopa vuoden 2008 finanssikriisiä matalammat.

Pirkanmaa eroaa muusta Suomesta myös kasvuhakuisuuden heikentymisenä. Kasvuhakuisten yritysten määrä jatkaa laskuaan, kun muualla Suomessa tilanne on tasaantumassa tai jopa maltillisesti kasvusuuntainen.

– Laskusuuntainen trendi pirkanmaalaisten pk-yritysten kasvuhakuisuudessa on erittäin huolestuttavaa. Etenkin, kun samaan aikaan myös kannattavuusodotukset sukeltavat voimakkaan negatiivisissa lukemissa. Kasvu lähtee pk-yrityksistä ja meidän on saatava myös Pirkanmaan yritykset haastavien vuosien jälkeen takaisin jaloilleen ja kasvu-uralle. Positiivista on kuitenkin rakennusalan varovaisen kohentunut tilanne, mikä antaa laajemminkin viitettä positiivisemmasta suunnasta, Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purho kommentoi.

Sota on vaikuttanut Pirkanmaan talouteen lisäämällä epävarmuutta ja heikentämällä yritysten investointihalukkuutta. Toimitusketjujen häiriöt ja raaka-aineiden hinnannousu voivat vaikuttaa erityisesti alueen teollisuusyrityksiin ja viennin toimijoihin. Lisäksi energian hintojen nousu ja saatavuusongelmat saattavat heijastua Pirkanmaan yritysten toimintakustannuksiin ja kuluttajien ostovoimaan, hidastaen alueen talouskasvua.

Pk-yritysbarometrin mukaan yleinen taloustilanne on suurin yrityksen kehittämisen este Pirkanmaalla; 38 % vastaajista kokee yleisen suhdannetilanteen vaikuttavan eniten kehityshaluihin ja -mahdollisuuksiin. Toiseksi suurin yritystoiminnan kehittämisen este on kiristynyt kilpailutilanne ja kolmanneksi suurimpana esteenä nostetaan korkea kustannustaso. Myös työvoiman saatavuus, yritystoiminnan sääntely ja rahoitus nostetaan esiin kehittämisen esteinä.

– Työvoiman saatavuuden ja kansainvälisten osaajien liikkuvuuden lisääminen sekä yritystoiminnan liiallisen sääntelyn purkaminen ovat olleet pitkään pk-yrityskentän aluevaikuttajien työlistalla, Pirkanmaan edunvalvontaryhmän puheenjohtaja ja Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pöllänen kommentoi. Pirkanmaan edunvalvontaryhmään kuuluvat Pirkanmaan Yrittäjät, Pirkanmaan liitto, Tampereen Kauppakamari, Tampereen Kaupunkiseutu, Business Tampere ja Tampereen kaupunki.  

Yritysrahoituksen hinta ja saatavuus ovat vaiettuja ongelmia

Pk-yritysten suhdannepohja lienee takanapäin, mutta yritysten rahoituksen saatavuudessa on edelleen haasteita. Yli kolmanneksella Pirkanmaan pk-yrityksistä (36 %) on ollut tarve hankkia rahoitusta viimeisen 12 kuukauden aikana. Näistä 21 % sai rahoituksen, 11 % ei hakenut rahoitusta ja 4 % haki, mutta ei saanut rahoitusta. Pirkanmaan luvut mukailevat pitkälti Suomen keskiarvoa

– Talouden epävarmuuden keskellä on erityisen tärkeää turvata niiden yritysten rahoituksen saatavuus, jotka tavoittelevat kasvua ja investoivat tulevaisuuteen. Takausten lisäksi mahdollistamme rahoitusta suorilla Finnveran lainoilla sekä viennin että kasvun rahoituksessa. Valmistelemmekin syksyn aikana myös mikroyrityksille lainaohjelmaa kasvua ja tuottavuutta lisäävien investointien ja toimenpiteiden rahoittamiseen. Emme halua vääristää markkinaa kilpailemalla rahoituslaitosten kanssa, mutta yritämme koko ajan paikallistaa markkinoiden puutekohtia. Lokakuun alussa lanseeraammekin puoleksi vuodeksi mikroyritysten investointilaina -pilotin saadaksemme lisää tietoa mikroyritysten rahoitusympäristöstä. Kokemusten pohjalta pyrimme ohjaamaan rahoitusta markkinapuutealueille, sanoo Finnveran Sisä-Suomen alueen va. aluejohtaja Kari Hytönen.

Pirkanmaan yritysten (56 %) rahoitustarpeiden kärjessä ovat kone- ja laite- sekä rakennusinvestoinnit. Pk-yritysbarometrin mukaan keskeisin selitys rahoitushaun lykkäämisessä tai hylkäämisessä on ollut rahan korkea hinta tai kireät vakuusvaatimukset.

Rahoituksen saatavuudesta ja hinnasta ei olla Elina Purhon mukaan keskusteltu riittävästi:
– Rahoituksen saatavuus on kriittisintä kasvuhakuisille ja kansainvälistyville pk-yrityksille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pienissäkin yrityksissä olisi rahoituksella kysyntää. Suomi on pienten yritysten maa; noin 70 % yrityskannasta on yksinyrittäjiä ja yli 95 % yrityksistä työllistää alle 10 henkilöä.  

– Moni yrittäjä on nyt odottavalla kannalla Suomen hallituksen suuntaan. On selvää, että talouden kasvuun tarvitaan työntövoimaa päättäjiltä ja EKP:ltä koronalennuksia. Investoinnit edellyttävät luottamusta, ja tämä luottamus nyt selkeästi rakoilee, Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jari Haapaniemi toteaa.

Lisätietoa

Lue Suomen laajuinen analyysi tästä.

Pk-yritysbarometriin voit tutustua tarkemmin tästä.

Pk-yritysbarometri 2/2024 alueraportit ja alueelliset graafit täällä.

Eija Ranua