25.12.2017 klo 08:02
Uutinen

Huolimattomuus useimmiten syynä kynttiläpaloihin

Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä myös suuri paloriski.

Joulukuussa syttyy keskimäärin 25 vuoden noin sadasta kynttiläpalosta. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttavat, ettei kynttilää saa koskaan jättää valvomatta eikä polttaa ihan loppuun saakka.

Suomessa syttyy keskimäärin sata kynttilä- ja ulkotulipaloa vuodessa. Pelastusopiston tilastojen mukaan paloista noin neljäsosa syttyy joulukuussa. Joulukuun paloista noin 30 prosenttia ajoittuu päiviin 24.–26.12. Kynttilöihin ja ulkotuliin liittyvät palot johtuvat yleensä ihmisten toiminnasta. Kynttilät jätetään palamaan vailla valvontaa, tai tuli on liian lähellä syttyviä materiaaleja.

Tukesin testauttamista kynttilöistä ei löytynyt turvallisuuspuutteita

Tukes testautti vuosi sitten seitsemän erilaista kynttilää. Testeissä oli mukana tuikkuja, perinteisiä pilarin muotoisia pöytäkynttilöitä sekä eri tavoin muotoiltuja, esimerkiksi ruusun ja pallon mallisia pöytäkynttilöitä. Testattavat kynttilät valikoitiin riskiperusteisesti ja ne olivat laajasti myynnissä.

Tuotteet testautettiin tullilaboratoriossa eurooppalaisten standardien mukaan siten, että tuotteista tutkittiin paloturvallisuuteen liittyvät ominaisuudet sekä tuotteiden merkinnät ja käyttöohjeet. Paloturvallisuuteen liittyvissä testeissä tutkitaan mm. kynttilän vakautta, toissijaista syttymää, liekin korkeutta sekä uudelleen syttymistä sammuttamisen jälkeen. Yhdestäkään testatusta kynttilästä ei löytynyt turvallisuuspuutteita.

Vinkkejä turvalliseen tunnelmointiin – näin vältät kynttilöistä alkavat tulipalot

Valvo tulta!

– Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

– Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

– Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.

– Valvo myös ulkotulien palamista ja sammuta ne ennen nukkumaanmenoa.

Sijoita kynttilät oikein!

– Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

– Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.

– Älä laita kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.

– Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.

Huolehdithan myös siitä, että kotonasi on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin!

Lisää joulunaikaan liittyviä turvallisuusvinkkejä Tukesin sivuilta >>