Huonekaluliikkeen omistaja lähti energiansäästötalkoisiin
Sami ja Johanna Husu investoivat energiansäästöön.

Huonekaluliikkeen yrittäjät lähes pakkoraossa: Sähkölasku voi kallistua 65 000 euroon vuodessa – ”Se olisi karmivaa”

Perheyrityksessä päätettiin lähteä karsimaan kuluja kovalla kädellä.

Nurmijärvellä sijaitsevassa huonekaluliikkeessä on viime viikkoina laskettu kuumeisesti sähkönkulutusta. Yrityksen määräaikainen, kahden vuoden pituinen sähkösopimus päättyy joulukuussa, eikä sen jälkeisestä sähköenergian hinnasta ole mitään tietoa. Liikehuoneiston pinta-ala on pari tuhatta neliötä.

– Vielä tällä hetkellä maksamme sähköstä edullista hintaa. Olemme yrittäneet kilpailuttaa hintoja, mutta sähköyhtiöt eivät ole halukkaita antamaan tarjouksia vuodenvaihteeseen, Huonekaluliike Antti Hakalan yrittäjä ja omistaja Johanna Husu kertoo.

Tähän asti liikkeen tiloissa on ollut suora sähkölämmitys. Jos energian hinta nousisi sopimuksessa 55 senttiin kilowattitunnilta, vuotuinen sähkölasku kallistuisi arviolta 65 000 euroon. Yritys on maksanut normaalioloissa sähköstä 13 000 – 18 000 euroa sen mukaan, miten kylmä talvi on ollut.

Jos energian hinta nousisi sopimuksessa 55 senttiin kilowattitunnilta, vuotuinen sähkölasku kallistuisi arviolta 65 000 euroon.

– Se olisi karmaiseva kuluerän lisäys, Husu toteaa.

– Meillä on paljon lämmitettävää ja valaistavaa. Vaihdamme loputkin loisteputket led-valoihin ja vähennämme valaistusta.

Lue täältä tuoreen Yrittäjägallupin tuloksista, jotka paljastavat, miten yrittäjät varautuvat kallistuviin energiakustannuksiin. Suomen Yrittäjät järjestää keskiviikkona 5. lokakuuta maksuttoman webinaarin energiamarkkinoiden näkymistä. Ilmoittaudu mukaan täältä!

Investoinnilla haetaan 42 000 kilowattitunnin säästöä

Pian huonekaluliikkeen tiloissa alkaa seitsemän ilmalämpöpumpun asennus. Ne onnistuttiin saamaan nopealla aikataululla paikalliselta yrittäjältä.

Puoliso Sami Husu on tehnyt energialaskelmia remontin vaikutuksista. Ilmalämpöpumpuilla päästään parhaimmillaan noin 40 prosentin hyötysuhteeseen. Led-valaistuksen hyötysuhde on noin 60 prosenttia.

– Näillä saamme säästöä vuodessa 42 000 kilowattituntia. Laskelmassa ei ole huomioitu valaistuksen vähentämistä. Tiettyjen tilojen, kuten varaston, ei tarvitse olla valaistuna koko ajan. Tietyt ikkunat, joista ei tule valoa, laitetaan eristeillä umpeen.

Yrityksessä luovutaan ulkovalaistuksesta. Sami Husun mukaan katuvalaistus on sen verran tehokas, että omasta valaistusjärjestelmästä voi ruuvata lamput irti.

Ilmalämpöpumppuihin ja led-valoihin uppoaa rahaa noin parikymmentä tuhatta euroa. Investointi maksaa kuitenkin itsensä takaisin pian, jos pahimmat ennusteet sähkön hinnannoususta toteutuvat.

”Pystymme kilpailemaan hinnalla”

Johanna Husua ei huoleta pelkästään sähkön hinta. Hän kantaa huolta suomalaisten kotitalouksien maksukyvystä. Se on oleellisen tärkeää huonekaluliikkeen tulevaisuuden kannalta.

– Pääkaupunkiseudulla on enää hyvin vähän yksityisiä huonekaluliikkeitä. Tämä on kaikille haastavaa aikaa, mutta me olemme pärjänneet. Kysyntään vaikuttaa toki se, jos ihmisten kaikki rahat kuluvat sähkölaskuihin ja ruokaan.

Äskettäin kaksi alan isoa kilpailijaa Asko ja Sotka kertoivat yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Husu uskoo, että alalla on edelleen mahdollista pärjätä.

– Meille voi olla etu, että olemme pieni perheyritys, etenkin jos ihmiset kiinnittävät jatkossa entistä enemmän huomiota tuotteiden hintaan. Meillä on pienet kulut ja pystymme kilpailemaan hinnalla. Voimme myydä laadukkaampaa tuotetta edullisemmin kuin ketjut, koska kulurakenteemme on kevyempi kuin yleisesti huonekalualalla.

Huonekalukaupan liiton tuoreen tilaston perusteella koko alan liikevaihto oli 4,1 prosentin laskussa tammi-toukokuussa.

Pauli Reinikainen