26.6.2019 klo 09:58
Uutinen

Hyvä paha muovi

Tänä päivänä maailman muoviongelma on suuri puheenaihe. Luontoon muovit eivät kuulu niin kuin ei muutkaan roskat. Onneksi maailma on herännyt siihen.

Sanotaan että muovi pitäisi poistaa kokonaan ja keksiä korvaaja sen tilalle. Ongelma ei mielestäni ole itse muovi vaan ne ihmiset, jotka eivät osaa sitä vielä kierrättää. Totuushan on, että ilman muovia yhteiskuntamme ei pärjäisi. Nyt pitäisi mielestäni panostaa muovin kierrätyksen tehostamiseen eikä boikotointiin ja kieltämiseen.

Mikromuovin kieltämisen ymmärrän, koska mikromuovihiukkaset ovat ongelma, jonka suuruutta emme vielä edes tiedä. On tehty mittauksia, joiden mukaan kehoomme menisi mikromuovia pankkikortillisen verran päivässä. Mikromuovia on kaikkialla esimerkiksi kosmetiikassa, pesuaineissa ja keinokuituvaatteissa. Muovia sisältävä vaatekappale päästää yli tuhat muovihiukkasta viemäriin jokaisella pesukerralla.

Onneksi mikromuoveihin ollaan heräämässä. Esimerkiksi kosmetiikka-alalla niitä on alettu poistamaan. Jätevedenpuhdistamot eivät pysty erottelemaan vielä mikromuoveja ja muovit kulkeutuvat suoraan puhdistetun veden mukana luontoon, johon ne eivät kuulu. Ennemmin jättäisimme yhden fleecevaatteen ostamatta kuin että välttelisimme ruokien pakkaamista muovikassiin.

Muovia käytetään muuallakin kuin pakkauksissa ja muovilla on hyvin tärkeä tehtävä yhteiskunnassamme.

Elintarviketeollisuudessa pakkaukset suojaavat pilaantumiselta, kolhuilta ja muilta ulkoisilta haitoilta. Kevyenä materiaalina se tehostaa myös kuljetuksia. Tutkitusti esimerkiksi kurkun heittäminen roskiin aiheuttaa moninkertaisen hiilijalanjäljen verrattuna muovikääreen valmistukseen ja kierrätykseen.

Olisi tärkeämpää välttää ruokahävikkiä kuin pakkauksia. Oikein kierrätettynä pakkausmuovi jatkaa elämäänsä ja näin luonnon raaka-aineita säästyy. Suurin EU:n muovijätteestä on pakkauksia, mutta ilman pakkauksiakaan elintarvikkeemme ei säilyisi.

Muovi mahdollistaa myös infrastruktuurin toimivuuden. Muovisten vesi- ja viemäriverkostojen ansiosta meille mahdollistuu päivittäinen hyvinvointimme ja hygieniamme. Muovia tarvitaan myös energianjakeluun. Ilman muovia meillä ei olisi esimerkiksi kaukolämpöä.

Miettikääpä terveydenhuoltoa? Millaista se olisi ilman muovia? Nykyään kaikki laitteet ja suurin osa instrumenteista ja tarvikkeista ovat muovia. Muovin ansiosta meillä on steriiliä. Ilman muovia meillä ei olisi näin hienoa ja toimivaa terveydenhuoltoa.

Entäpä turvallisuus? Jos ei olisi muovia, mitä laittaisimme lastemme päähän turvaksi pyöräreissuille? Autojen turvalaitteet, palovaroittimet ja pelastusliivit ovat kaikki valmistettu muovista. Muovin ansiosta autoja on saatu kevyemmäksi ja sen myötä polttoaineen kulutusta vähäisemmäksi.

Miksi muovikassista on tehty niin paha?

Britanniassa ja Islannissa tehtiin kokeilu, jossa muovikassien myyminen lopetettiin ja siirryttiin kestokasseihin tietyissä kaupoissa. Tämä lisäsi merkittävästi muovin kulutusta, koska kestokassissa on nelinkertainen muovimäärä verrattuna ns. kertakäyttömuovikassiin. Meillä Suomessa kauppaketjut ovat sitoutuneet vähentämään myymiensä muovikassien määrää ja tarjoamaan kuluttajille ekologisempia vaihtoehtoja, mutta muovikassit ovatkin tutkitusti ympäristöystävällisin vaihtoehto kantaa ostokset kotiin.

Vaikka muovikasseilla on nykyään huono maine, niin niiden vaikutukset ilmastoon ovat erittäin pienet. Ympäristökeskuksen tutkimuksessa kierrätysmuovisten kassien hiili-, vesi- ja maaperäjäljet olivat vertailun mukaan kaikista pienimmät. Ne voidaan käyttää useampia kertoja ja lopulta hyödyntää jätekasseina tai laittaa kierrätykseen materiaalina.

Etelä-Savo suunnannäyttäjänä keräyksessä

Yrityksemme aloitti muovinkeräyksen suoraan kotitalouksista vuonna 2016 ensimmäisenä kuljetusyrityksenä Suomessa. Jo sitä ennen olimme keränneet yritysmuoveja ja toimittaneet eteenpäin uusiomuoviksi. Kotitalouksista muovinkeräyskokeilua oli tehnyt aikaisemmin Helsingissä HSY.

Kehitys ja muovinkeräyksen laajentuminen kolmessa vuodessa on ollut huikea. Nollasta lähdettiin ja työtä on tehty valtavasti yhteistyössä kollegojemme kanssa. Ihaninta on huomata, että ihmisillä on halu kierrättää, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Etelä-Savo on Suomen edistyksellisimpiä maakuntia muovinkierrätyksen aloituksessa. Täällä jokainen ympäristöalan yrittäjä kerää muovia ja on kerännyt sitä jo monta vuotta. Etelä-Savosta on näytetty mallia muuallekin Suomeen. Toki muovin kierrätyksen edistäminen on vielä kesken. Haaveena on saada muovinkierrätys myös pikku kyliin ja jokaiseen talouteen, jossa käydään jäteastia tyhjentämässä. Ensin pitää kuitenkin jätehuoltomääräysten muuttua kierrätysystävällisemmiksi, jotta muovinkeräys on mahdollista kaikialla.

Muovien kierrätyspotentiaali on suurimmaksi osaksi hyödyntämättä, mutta kovaa vauhtia ollaan keksimässä ratkaisuja, miten niitä voisi hyödyntää uusiokäyttöön. Me suomalaiset ympäristöalan yrittäjät teemme kovasti töitä, jotta saamme muovin uusiokäyttöön mahdollisimman tehokkaasti. Se ei tapahdu hetkessä, mutta suunta on hyvä. Toki joudumme taistelemaan byrokratian kiemuroita vastaan ja odottamaan asioita, joihin emme voi itse vaikuttaa.

Kotitalouksien muovi menee kaikkialta Suomesta Fortumin muovijalostamolle Riihimäelle. Yritysmuovien kanssa on ollut ongelmia, koska täällä ei pahemmin muovijalostamoja vielä ole ja Euroopan jalostamot pursuavat. Onneksi alamme yrittäjillä on suunnitelmia ja rakenteilla olevia laitoksia, joihin tulevaisuudessa yritysmuovitkin menevät ja saamme hyödynnettyä ne kotimaassa.

Muovin lajittelu on tarkkaa työtä. Meidän laitoksellamme lajitellaan tällä hetkellä noin 10 muovilaatua erilleen. Lajittelussa on tapahtunut hurja kehitys muutamassa vuodessa. Kun aloitimme, muovit lajiteltiin kahteen laatuun – värillisiin ja kirkkaisiin. Muoveja on montaa eri laatua ja joskus kuorma voi olla niin sekaisin eri laatuja, että se on laitettava polttoon. Tämän takia kierrätystä ei kannata missään nimessä lopettaa. Lajittelu ja muovilaatujen tunnistus kehittyy koko ajan. Uskon että muutaman vuoden päästä tässä asiassa ei ole ongelmaa. Uskon myös, että tulevaisuudessa kauhistellaan sitä, miten laitoimme sekajätteeseen jotain. Niinhän on käynyt esimerkiksi panttipulloilla, pahvilla ja paperillakin.

Muoviteollisuus työllistää suomessa jo nyt 12 000 henkilöä noin 550 yrityksessä. Tulevaisuudessa määrä on paljon enemmän.

Vastuullinen muovin käyttäminen ei tarkoita sitä, että meidän pitäisi luopua muovista kokonaan. Kiertotalouden eri ratkaisuilla ja kierrätyksen tehostamisella pystymme olemaan vastuullisia muovin käyttäjiä. Muovien kierrätys luo edellytyksiä uusille innovaatioille, investoinneille ja työpaikoille. Muovien käyttö myös edesauttaa yhteiskuntamme kestävää kehitystä.

Muovi ei ole pahasta, kun kierrätämme sen oikein ja toimiva jätehuolto on avainasemassa muovihaasteen ratkaisemiseen.

Laura Muhonen
Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy
puheenjohtaja, Etelä-Savon Nuorten yrittäjien valiokunta