YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

20.10.2019 klo 07:42
Uutinen

Innostava puhuja Yrittäjäjuhlassa

Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan juhlaesitelmän tulee tänä vuonna pitämään nuori startup-yrittäjä Perttu Pölönen, joka on myös futuristi, keksijä ja säveltäjä. Pölönen oli helmikuussa puhumassa yrittäjäjärjestön tilaisuudessa, josta julkaistiin myös artikkeli vuoden ensimmäisessä Neuvokkaassa.

Yrityskenttä muuttuu vallankumouksin

Hyväksi havaittuun toimintatapaan juuttuminen voi olla yritykselle kohtalokasta harppauksin kehittyvässä maailmassa.

Miltä maailma näyttää muutaman kymmenen vuoden kuluttua? Kenties periytyvät taudit on voitettu geenitekniikalla, jokaisen ihmisen sisälle on liitetty tietokone ja kansa nauttii ravintoaineiltaan personoitua 3D-printattua ruokaa.

Keksijä, yrittäjä ja säveltäjä Perttu Pölösen, 24, Pohjois-Karjalan Yrittäjien ja Pohjois-Karjalan Sähkön järjestämässä Riskinä menestyä -tilaisuudessa Joensuun Tiedepuistolla 5.2. esittämät tulevaisuuden spekulaatiot voivat vaikuttaa tänä päivänä utopistisilta, mutta eksponentiaalisesti kehittyvät teknologiat tulevat mullistamaan tunnetun todellisuuden tavalla tai toisella. Elämmehän nytkin maailmassa, jollaista ei vielä muutamia vuosikymmeniä sitten olisi voinut kuvitellakaan.

– Kun televisio keksittiin, New York Times kirjoitti, että näppärä keksintö, mutta ei tule koskaan yleistymään, koska keskivertoperheellä Amerikassa ei ole aikaa katsoa tämmöistä. Koemme, että kaikki mikä on erilaista siitä, miten me vartuimme, on outoa ja hämmentämää. Seuraava polvi ei taas koe sitä yhtään oudommaksi kuin me sitä, mihin me synnyimme. Ajattelumme on rajallinen siinä mielessä.

Eteenpäin vaihtoehtoja luomalla

Reilut kaksi vuotta sitten Perttu Pölönen sai mahdollisuuden opiskella tulevaisuuden teknologioita ja disruptiota Nasan tutkimuslaitoksessa Piilaaksossa.

Disruptio merkitsee ilmiötä, jossa esimerkiksi uusi teknologinen lähestymistapa haastaa alan tunnetut järjestelmät.

– Onko ihmiskunta koskaan mennyt eteenpäin tekemällä vanhasta vähän parempaa – ei. ihmiskunta on mennyt eteenpäin hylkäämällä vanhan, tekemällä jotain vaihtoehtoista, luomalla jotain uutta, mikä on saanut vanhan näyttämään turhalta.

Pölösen sanoin maailma ei muutu enää kymmenes tai neljännes kerrallaan vaan vallankumouksin, disruptioina.

– On hyvä ymmärtää, että jos jokin asia on kehittynyt samaan suuntaan viisi, kymmenen tai 15 vuotta, niin kohta joku tulee ja tekee sen eri tavalla.

Paras aika yrittäjyyteen

Perttu Pölönen toteaa nyt olevan ihmiskunnan tähänastisen historian paras hetki toimia yrittäjänä. Pienten yritysten luomat ideat voivat haastaa suurtenkin organisaatioiden toiminnan, mikäli ne eivät ehdi tarttua muutokseen ajoissa.

– Piilaaksossa on lentävä lause: ”Jos kaikki ajattelevat, että sinulla on hyvä idea, olet myöhässä”. Eivät asiakkaat tietenkään osaa toivoa disruptiota. Jos Henry Ford olisi kysynyt sen ajan kansalaisilta, mitä he haluavat, he olisivat sanoneet, että nopeampia ja vahvempia hevosia, kiitos.

Disrution taustalla vaikuttaakin vahvasti asiakaskokemuksen kohentaminen.

– Se ei ollut Netflix, joka sai leffavuokraamot kuihtumaan, vaan jokin asia leffavuokraamoissa, josta emme tykänneet, ja Netflix pääsi siitä eroon. Se oli myöhästymismaksut.

Pölönen toteaa yritysten haasteena olevan toiminnan heikkojen kohtien tunnistaminen ja niihin reagoiminen ennen kuin joku toinen keksii tavan tehdä tuotteesta tai palvelusta asiakkaalle mieluisamman.

– Vanhaa parantamalla ja kehittämällä emme välttämättä pääse tähän uuteen ympäristöön. Pitää miettiä, mitkä ovat tämän päivän haasteet ja tarpeet, ja luoda sama juttu uudestaan.

Teksti ja kuvat: Piia Juntunen