Alkoholinkäytön lopettaminen poiki Ira Koivun elämään paljon kaikkea hyvää. Voimavaroja vapautui unelmien, kuten hevosen hankkimisen, toteuttamiseen. – Putte jouduttiin päästämään ikivihreille laitumille reilu vuosi sitten, kun 20-vuotiaalla hevosella alkoivat nivelrikkokivut pahentua. Kuva: Mikaela Holmberg
26.10.2023 klo 06:28
Uutinen

Ira Koivu pääsi irti alkoholista ja kehitti verkkovalmennuksen, joka auttaa lopettamaan juomisen – ”Krapula-aamut vaihtuivat aitoon ja vapaaseen elämään”

Yrittäjä Ira Koivun kehittämän Soberisti-verkkovalmennuksen asiakkaat ovat koulutettuja ja työssäkäyviä ihmisiä, joille on kehittynyt alkoholiriippuvuus ja jotka eivät koe perinteisiä vertaistukiryhmiä ja vieroitushoitoa omakseen.

Yrittäjä ja muutosjohtamisen asiantuntija Ira Koivu on ponnistanut omasta pohjakosketuksestaan ylös pinnalle ja auttaa nyt muita nousemaan kuopasta. Hän perusti viime keväänä yhtiökumppaninsa kanssa Soberisti Oy:n. Se tarjoaa verkkovalmennusta, jonka oppien avulla hän itse lopetti aikoinaan alkoholinkäytön. 

Tärkeä virstanpylväs Koivun elämäntaipaleella oli reilut kymmenen vuotta sitten, jolloin hänellä oli meneillään erittäin raskas vaihe. Jo pidemmän aikaa vaikea tilanne niin työ- kuin yksityiselämässäkin oli saanut hänet silloin tällöin hakemaan lohtua alkoholista.

Yksinhuoltajaäiti kävi päivät töissä, ja iltaisin lapsen nukahdettua hän tarttui viinilasiin.

– Tuntui, etten voinut vaikuttaa raskaisiin asioihin. Viini toi hetkeksi helpotuksen ahdistuksesta, ja pää pehmeni mukavasti, Koivu kertoo.

Hän ei ollut aiemmin koskaan juonut yksin, vaan ainoastaan seurassa. Parin vuoden ajan tissuttelu pysyi satunnaisena, mutta vuonna 2011 hän heräsi karuun todellisuuteen.

– Havahduin siihen, että tissuttelu oli lähtenyt lapasesta. Silloin tällöin juominen oli muuttunut tapaan, jossa join itsekseni joka ilta viinipullollisen. Aamuisin oli järkytys tajuta, että olin jälleen edellisenä päivänä hakenut Alkosta viinipullon, vaikka olin etukäteen toisin päättänyt. Tunsin jäätävää kauhua tajutessani, etten ole vapaa vaan riippuvainen. 

”Ymmärsin, että minun pitää lopettaa kokonaan”

Koivu halusi muutosta. Hän löysi tutkimuksen, jonka tulokset kannustivat häntä pistämään korkin kiinni neljäksi kuukaudeksi.

– Tuolloin ajattelin, että neljän kuukauden jälkeen minusta tulee kohtuukäyttäjä, hän kertoo. 

Noiden kuukausien aikana Koivu voi paremmin kuin koskaan ja löysi taas elämänilon ja luovuuden, mutta ajanjakson jälkeen hän jatkoi alkoholinkäyttöä. Ero entiseen menoon oli siinä, että hän päätti juoda ainoastaan muiden seurassa.

Päätös piti vuoteen 2015, jolloin Koivu alkoi jälleen tuntea vetoa yksin tissutteluun. Hän oivalsi, että riippuvuus nosti taas päätään.

– Ymmärsin, että minun pitää lopettaa alkoholinkäyttö kokonaan.

Koivu valitsi lopetuspäivän ja merkitsi sen kalenteriinsa.

– Sitten ryhdyin muutosjohtamaan itseäni ja oikein odotin, että tuo päivä koittaisi, hän sanoo.

Tuosta päivästä on kulunut nyt kahdeksan vuotta, ja päätös on pitänyt.

– En ole enää kertaakaan juonut sen jälkeen.

Visio, toimenpiteet ja sitouttaminen

Kuinka Ira Koivu pääsi eroon alkoholista, ja mitä tarkoittaa itsensä muutosjohtaminen? Koivun mukaan hän sovelsi omassa elämässään samoja menetelmiä kuin yritykset käyttävät luotsatessaan muutosta läpi.

– Vision, jota kohti lähdin, piti olla innostava. Mietin, mitä kaikkea ihanaa alkoholinkäytön lopettamisesta seuraa ja mistä kaikesta kauheasta pääsen eroon. Laadin visiosta huoneentaulun.

Seuraavaksi hän listasi toimenpiteet, joihin hänen pitää tarttua, jotta muutoksesta tulee pysyvä.

– Yleensä alkoholin liikakäytölle on jokin syy. Omalla kohdallani pohdin, mitä muutoksia teen arkeeni ja kuinka asetan paremmin rajoja työnteolle. Väsyneenä sitä repsahtaa helpommin.

Kolmanneksi Koivu operoi sen kanssa, kuinka hän sitouttaa itsensä päätökseen loppuelämänsä ajaksi. Hän haarukoi etukäteen heikkoja hetkiä, kuten juhlapäiviä, jolloin muut ympärillä juovat.

Alkoholinkäytön lopettamisella oli lukuisia myönteisiä seurauksia.

– Krapula-aamut ja morkkikset ovat vaihtuneet itseni näköiseen, aitoon ja vapaaseen elämään. Koen olevani kokonainen ja onnellisempi kuin ennen. Tunnen itseni paljon paremmin kuin ennen ja pidän itsestäni.

”Meitä on monta samassa tilanteessa”

Ira Koivulla elämän muokkaaminen itsensä näköiseksi johti suuriin muutoksiin. Hän muutti Espoosta Hämeenlinnaan, hankki hevosen, mistä oli aina haaveillut, ja ryhtyi yrittäjäksi.

Koivu kirjoitti kokemuksistaan kirjan nimeltä Vapaa viinistä – miten elämä muuttuu, kun pistää korkin kiinni (kustantaja Viisas elämä, 2016). Tuoreelle kirjailijalle alkoi sadella palautetta lukijoilta.

– Tajusin, että meitä on todella monta samassa tilanteessa. Ihmisiä, joilla on synkkä salaisuus, mutta jotka eivät halua alkoholistin leimaa itseensä eivätkä virallisiin papereihin menemällä terveysasemalle kertomaan ongelmastaan.

Koivu tunsi joka solullaan, että hän oli osunut johonkin suureen ja tärkeään. Sille piti tehdä jotakin. Kun korona-aika vei häneltä valmennustyöt omassa Muna vai kana -viestintätoimistossa vuonna 2020, oli sopiva sauma rykäistä uusi projekti käyntiin. 

Koivu haki ja sai Business Finlandilta kehittämisrahaa ja kehitti Soberisti-verkkovalmennuksen, joka oli suunnattu alkoholinkäytön lopettamista haluaville naisille.

”Ihanaa, mun ei tarvitse juoda”

Kesällä 2022 verkkovalmennuksen asiakkaiksi ryhdyttiin ottamaan myös miehiä. Tänä vuonna Koivu onnistui löytämään oikeat ihmiset mukaan, ja perustettiin Soberisti Oy.

Nimi tulee englannin kielen sanasta ”sober”, joka tarkoittaa raitista.

Yrityksessä työskentelee Koivun lisäksi muita osakkaita, asiantuntijoita ja valmentajia. 

– Asiakkainamme on ihmisiä, joilla on varhaisen vaiheen alkoholiriippuvuus ja jotka tarvitsevat alkoholinkäytön lopettamiseen tukea. He ovat toimintakykyisiä, kouluttautuneita ja työssäkäyviä, joilla on hommat vielä hanskassa.

Koivun mukaan asiakkaat hakeutuvat verkkovalmennukseen, kun ovat löytäneet oman pohjansa, joka on jokaisella yksilöllinen. Eli pohjan, josta alemmas he eivät halua vajota vaan päinvastoin nousta sieltä ylös.

Soberistin verkkovalmennuksessa käytetään muutosjohtamisen menetelmiä, positiivista psykologiaa uskomusten ja ajatusten muokkaamiseen, itsemyötätuntoa voimaantumiseen, mindfulness-menetelmiä stressin hoitoon, kognitiivista käyttäytymisterapiaa juurisyiden selvittämiseen sekä liikunta- ja ravitsemusneuvontaa toipumisen edistämiseksi.

Ira Koivu sanoo, että erityisesti positiivinen psykologia on tärkeä osa metodia.

– Ihmisen ajattelutapa muuttuu ”en saa juoda” -ajattelusta ”ihanaa, mun ei tarvitse juoda” -asenteeseen. Tunnuslauseemme on, että alkoholinkäytön voi lopettaa ”helposti ja ilolla, eikä vaikeasti ja pelolla”, mikä on perinteinen suhtautumistapa.

Juomisen juurisyyt voivat olla syvällä

Myös itsemyötätunnon opettelu on verkkovalmennuksessa erittäin tärkeää.

– Asiakkaamme oppivat kohtelemaan itseään kuin parasta ystäväänsä.

Koivu toteaa, että yksi lukuisista riippuvuuden kehittymisen syistä on se, jos elämä muuttuu sellaiseksi, ettei se ole enää oman näköistä.

– Ihminen vain kärsii, muttei tee mitään muutoksen edistämiseksi.

Koivun mukaan juurisyyt juomiseen voivat olla syvällä, ja ne saattavat löytyä vasta vuosien päästä.

– Valmennuksessamme ihmiset keskittyvät nykypäivän arkeen ja siihen, kuinka siitä saadaan uutta elämäntapaa tukevaa. 

Valmennus tapahtuu luottamuksellisissa vertaistukiryhmissä netissä, mutta halutessaan asiakas voi saada myös yksilövalmennusta. Vuoden kestävään verkkovalmennukseen kuuluvat myös säännölliset tsemppiviestit, jotka lähetetään sähköpostitse.

Soberistin valmennus ei sovi ihmisille, joilla on kehittynyt todella vakava riippuvuus ja joille juomisen lopettaminen kertaheitolla voisi olla jopa hengenvaarallista.

Miksei asiakkaita kutsuta alkoholisteiksi?

Miksi Soberistin valmennuksessa ei käytetä termiä ”alkoholisti”?

– Mielestämme ”alkoholiriippuvainen” on riittävä sana. Alkoholisti-sana on leimaava. Identiteettimme kannalta on väliä, mitä sanoja käytämme, sillä ne luovat merkityksiä. Ihminen saa tietenkin nimittää itseään alkoholistiksi, jos haluaa. Mutta miksi ihmisen pitäisi raahata mukanaan ”raitistunut alkoholisti” -identiteettiä, Koivu sanoo.

Hänen mukaansa Soberisti-yrityksen sanoma on, että kenestä tahansa voi tulla alkoholiriippuvainen, jos käyttää alkoholia riittävän pitkään ja paljon. Myös siksi alkoholistileiman saaminen otsaan on ikävää.

– Eihän tupakoinnin lopettanut ihminenkään kutsu itseään koko loppuelämänsä ajan nikotinistiksi.

Yhteistyöhön Digisairaalan kanssa

Pari vuotta toiminnassa olleella Soberistilla on tähän mennessä ollut noin 250 asiakasta.

Tänä syksynä Soberisti aloitti yhteistyön perheyritys Digisairaalan kanssa. Digisairaala tarjoaa digitaalisia lääkäri- ja terapiapalveluja, ja yhteistyön tarkoituksena on edistää kummankin yrityksen palvelujen tavoitettavuutta.

– Meillä molemmilla on online-palvelu. Meidän asiakkaidemme on nyt helpompi saada Digisairaalan palveluja, ja päinvastoin. Asiakkailla on mahdollisuus saada lääkäri- ja terapiapalveluita ilman, että siitä tulee merkintää työnantajalle.

Koivun mukaan erityisesti sotealalla työskentelevillä ja pienillä paikkakunnilla asuvilla on korkea kynnys mennä työterveyslääkärin tai julkisen terveysaseman lääkärin pakeille kertomaan alkoholiongelmastaan.

– Digisairaalassa voi käydä esimerkiksi laboratoriokokeissa ja hakea antabus-reseptiä vailla pelkoa leimautumisesta. 

Verkkoja kansainvälisille vesille

Tällä hetkellä Soberistin verkkovalmennusta käyttävät eniten yksityishenkilöt, ja sen lisäksi yritys aloitti jokin aika sitten myös työkykypalvelun tarjoamisen. Siinä asiakkaana on työnantaja, jolla on lain mukaan velvollisuus puuttua työntekijän alkoholiongelmaan matalalla kynnyksellä ja ohjata tarvittaessa hoitoon.

Soberisti haluaa saada vähitellen lisää työnantajayrityksiä asiakkaiksi.

– Tavoittelemme yrityksiä, joissa on vähintään 50 työntekijää. Suomessa on 600 000 suurkuluttajaa, joista valtaosa käy töissä. Jos työntekijöitä on 50, suurella todennäköisyydellä yrityksessä on ihmisiä, joilla on sama synkkä salaisuus kuin itselläni aikanaan.

Tulevaisuuden suunnitelmiin Soberistilla kuuluu kansainvälistyminen.

– Vapaa viinistä -kirja ilmestyy nyt englanniksi, ja se tulee Amazoniin myyntiin. Lisäksi Soberistilta valmistuu tänä vuonna mobiilisovellus, ja kurssi tulee siellä myyntiin englanniksi ja ruotsiksi. Ensi keväänä pilotoimme Soberistin työkykypalvelun Ruotsissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen