Jaakko Marin on tyytyväinen yksinyrittäjyyteen. Kuva: Esa Siltaloppi
22.2.2022 klo 11:52
Uutinen

Jaakko Marin menestyy yksinyrittäjänä alan parhaita vastaan – Yhdestä periaatteesta hän ei jousta: ”En kehtaisi kehua 16-tuntisilla työpäivillä”

Jaakko Marin pitää yksinyrittäjyyttä yhtenä parhaista päätöksistään. Hän suosittelee samaa muillekin.

Vuonna 2019 vuoden yksinyrittäjäksi valittu Jaakko Marin, 40, johtaa omaa palvelujohtamisen konsultointiin keskittyvää JSM Consulting -yritystä. Hän siirtyi yksinyrittäjäksi palkkatöistä 11 vuotta sitten.

Suomessa on yli 180 000 yksinyrittäjää, joista suurin osa sijoittuu 45–54-vuotiaiden ikäluokkaan. Yksinyrittäjyyden suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

– En ihmettele. Normaalissa työelämässä olevat ihmiset alkavat herätä siihen, miten hieno malli yksinyrittäjyys on. Monesti työntekijä tekee yksittäisiä projekteja jossain yrityksessä. Miksi niitä pitäisi tehdä aina samalle työnantajalle, kun voi tehdä kenelle haluaa? Välillä voi pitää taukoa projektien välillä ja olla tekemättä töitä ilman tilivelvollisuutta. Työn tekemisen tavat muuttuvat ja muun muassa viime aikoina tapetilla ollut ”great resignation” -ilmiö kertoo mielestäni ihmisten kaipuusta saada enemmän hallittavuutta ja merkityksellisyyttä omaan työhönsä.

– Yksinyrittäjyys tarjoaa itsenäisyyttä. Hallinnoin itse omaa kalenteriani, omaa työtäni ja omia asiakkaitani, Marin perustelee.

Miksi olet pitänyt yksinyrittäjyyttä parhaana vaihtoehtona itsellesi?

Ammatti-identiteetiltäni olen asiantuntija. En halua esimiesroolia ja siihen liittyvää stressiä, asioiden pyörittelyä ja anomusten käsittelyä. Haluan käyttää aikani substanssiin, siihen, mitä edustan eli palvelujohtamisen haastaviin projekteihin. Toki paperitöitä on aina jonkin verran mutta aika hyvin olen saanut ne minimoitua.

”Hyvinvointi ei tarkoita sitä, että tulee rahaa mahdollisimman paljon”

Oletko koskaan harkinnut työntekijän palkkaamista?

Mielestäni on vanhanaikaista ajatella, että yrityksellä pitäisi olla työntekijöitä. Voin työllistää jonkun yksinyrittäjäkaverin vetämään valmennuksen tai tekemään projektin. Silloin ei tarvitse miettiä, että oma vastuu lisääntyy. Sinänsä en pelkää työntekijän palkkaamisen riskiä omalla kohdallani.

Miten suhtaudut yrityksesi kasvattamiseen yksinyrittäjänä?

Yksinyrittäjän kohdalla ei ole tärkeintä, että yritys kasvaa. Tärkeintä on maksimoida oma hyvinvointi. Hyvinvointi ei tarkoita sitä, että tulee rahaa mahdollisimman paljon. Hyvinvointi tarkoittaa, että yrittäjän kokonaistilanne on hyvä, että on töitä ja saa riittävästi palkkaa. Että on  vapaa-aikaa, terveyttä ja mukavaa yhdessäoloa perheen kanssa. Se on hyvinvoinnin maksimointia.

Oletko koskaan kokenut, että yksinyrittäjyys olisi kasvun este?

Oman liiketoimintani tai liikevaihdon kasvua se ei ole rajoittanut. Enemmänkin se rajoittaa sitä, kuinka moneen projektiin voin yhtä aikaa osallistua. Sen voin ratkaista kumppaneideni kautta. Mielestäni kasvu nähdään usein liian yksipuolisesti työntekijämäärän kasvuna. Parasta kasvua on se, kun onnistuu tekemään asioita järkevämmin ja saavuttamaan kokonaishyvinvoinnin kannalta tärkeät asiat kuntoon. 

Voiko yksinyrittäjä laittaa kampoihin isoille yrityksille esimerkiksi tarjouskilpailuissa?

Todellakin voi. Yksinyrittäjä pystyy kilpailemaan oman alansa parhaita firmoja vastaan. Aina ei tarvitse myöskään kilpailla hinnalla. Voi kilpailla laadulla, kunhan yksinyrittäjä on muistanut hoitaa oman kompetenssinsa kilpailukykyiseksi.

”Yksinyrittäjänä olen saanut parempaa palkkaa”

Sopiiko yksinyrittäjyys mielestäsi kaikille?

Ymmärrän hyvin puheen pakkoyrittäjyydestä. Joillain aloilla tilanne on huono. Yrittäjä ei voi määritellä markkinahintoja ja palkat ja marginaalit ovat pienet. Silloin työhön ei voi liittää yksinyrittäjyydessä itselleni hyviä puolia eli vapautta ja itsenäisyyttä. Toki on myös monia aloja, joissa yrittäjäksi siirtyminen ei ole niin helppoa. Omalla alallani se toimii kuitenkin hyvin.

Kenelle suosittelet yksinyrittäjyyttä?

Ihmisille, jotka ovat tottuneet siihen, että he haluavat pitää elämän tärkeät asiat omissa käsissään. Tähän liittyy monesti myös auktoriteettivastaisuutta ja jääräpäisyyttä. Jos oma toimiala on sellainen, että yksinyrittäjä saa pienemmällä työllä saman tai paremman palkan kuin että olisi työntekijänä, kannattaa ehdottomasti lähteä yrittäjäksi.

Oletko joutunut tinkimään jostain verrattuna palkkatyöhön?

Minä en ole tinkinyt mistään. Yksinyrittäjänä olen saanut parempaa palkkaa ja lisää vapaa-aikaa. Palkkatöissä asiantuntijana tein joka arkipäivä töitä kahdeksasta neljään ja vielä ylityöt päälle. Koen, että tein selvästi enemmän töitä palkkatöissä. Yksinyrittäjänä en tee töitä läheskään joka päivä.

Kuinka paljon teet töitä?

Pääsääntöisesti teen töitä kahdeksan tuntia, olen vapaalla kahdeksan tuntia ja nukun kahdeksan tuntia. Jonkin projektin lopussa saatan tehdä pidempää päivää mutta vastaavasti sen jälkeen saatan pitää useamman viikon vapaata.

En ole koskaan ymmärtänyt paatosmaista puhetta siitä, että joku yrittäjä tekee 16-tuntista päivää ja oikein vielä kehuu sillä. Itse en ikinä kehtaisi kehua sellaisella. Mielestäni siinä ei ole mitään kehuttavaa. Jos tekee 16-tuntista työpäivää, työn organisointi on epäonnistunut pahasti, vaikka olisi miten kova palo työtä kohtaan. Ainoastaan kalassa jaksaa olla 16 tuntia putkeen.

Mikä yksinyrittäjyydessä on parasta?

Yksinyrittäjyydessä parasta on vapaus ja itsenäisyys ja sitä kautta saatu tunne työn hallittavuudesta. Lisäksi yksinyrittäjä oppii todennäköisesti työelämästä enemmän kuin jumittamalla yhdellä työnantajalla. Yrittäjänä näkee erilaisia tapoja tehdä töitä ja saa ”kaupan päälle” oppia erilaisista työkulttuureista.

Millaisia tavoitteita sinulla on yksinyrittäjänä?

Aion jatkaa samaan malliin niin kauan, kun tämä tuntuu hyvältä. En aio jäädä eläkkeelle 65-vuotiaana vaan paljon aikaisemmin. Jos haluan, voin lopettaa vaikka huomenna.

Pauli Reinikainen