YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, VR ja Yrittäjät yhteistyöhön: Aktivoi -13 %:n jäsenetusi junamatkoista ennakkoon täältä.

Jenni Ahokas.

Jenni Ahokas kehitti lähes 10 miljoonan euron hitin – mitä on menestyksen taustalla?

Tämä teksti on konekäännetty.

Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2025 -palkinnon voittanut Jenni Ahokas perusti kosmetiikkayrityksen ilman kokemusta ja kontakteja. Viisi vuotta myöhemmin liikevaihto lähenee kymmentä miljoonaa euroa.

Jenni Ahokkaasta, 32, ei pitänyt tulla yrittäjää. Mutta into korealaista kosmetiikkaa kohtaan johti lopulta siihen, että hän loi oman kosmetiikkabrändin Smuuti Skinin, joka on vajaassa parissa vuodessa lyönyt läpi niin Suomessa kuin lähimarkkinoilla.

Vielä nelisen vuotta sitten Ahokkaan tavoite oli tehdä 10 000 euron kuukausimyynnit korealaista kosmetiikkaa maahantuovalla Beautyko Import -yrityksellään. Nyt yhtiön liikevaihto on lähes yhdeksän miljoonaa euroa, josta noin 80 prosenttia tulee Smuutista.

Se sai alkunsa, kun Ahokas huomasi, että markettien hyllyt notkuivat aikuisille suunnattuja anti-age-tuotteita, mutta sieltä puuttui nuoria puhutteleva brändi.

– En haaveillut omista tuotteista ennen kuin se alkoi kirkastua tarpeen kautta. Näin selkeän markkinaraon. Myin tuotteet Prismaan ennen kuin niitä oli edes olemassa. Kun he näyttivät vihreää valoa, piti ryhtyä hommiin, Ahokas kertoo.

Kun Smuuti Skin lanseerattiin tammikuussa 2023, tuotteet myytiin loppuun kahdessa päivässä. 20 000 kappaleen erän olisi pitänyt riittää puoleksi vuodeksi. Mitä hypen taustalla on?

Jenni Oulusta

Oulusta kotoisin oleva Ahokas opiskeli kauppatieteitä ja halusi ison firman markkinointitehtäviin. Yrittäjyys alkoi kuitenkin houkutella, kun hän tutustui korealaiseen kosmetiikkaan kaverinsa kautta. Vuonna 2017 hän perusti verkkokaupan, jossa oli myynnissä kahdeksan tuotetta, joita hän säilytti makuuhuoneen nurkassa.

Ahokas pyöritti verkkokauppaa päivätyönsä ohella. Vuonna 2018 hän irtisanoutui ja päätti keskittyä yrittäjyyteen, vaikka hänellä ei ollut lainkaan säästöjä eikä hän saanut starttirahaa. Ahokas eli vuoden puolisonsa Tomin palkalla.

Vuonna 2019 hän kasvatti kuluttajabisnestä maahantuontiin ja sai muutamia tuotteitaan myyntiin Oulun Prismaan.

Ahokas tajusi prosessin vievän paljon rahaa. Puolisonsa uuden työpaikan kautta hän onnistui saamaan muutamia piensijoittajia mukaan yritykseen. Yhdellä sattui olemaan kokemusta muun muassa Lumenelta. He ovat yhä yhtiössä mukana.

Sijoittajien kanssa he perustivat vuonna 2019 maahantuontiin keskittyvän Beautyko Import Oy:n.

– Googletin, miten homma menee. Minulla ei ollut lainkaan kontakteja. Olin sinnikkäästi yhteydessä korealaisiin brändeihin. Myin itseäni asenteella ‘fake it till you make it’. Tein ensimmäiset sopimukset, vaikka minulla ei ollut vielä Suomessa jälleenmyyjiä.

Ahokas sai ensimmäisen ketjuasiakkuuden S-ryhmään, jonka avulla bisnes lähti kasvuun.

– Me suomalaiset olemme markettikansaa. Halusin päästä niihin, koska sieltä isoimmat rahat tulevat.

Ahokas esitteli Smuutin Leijonan luolassa ja sai mukaansa 200 000 eurolla kaksi sijoittajaa: Elias Aallon ja Jenni Kynnöksen. Ahokas ei osaa arvioida, onko ohjelmalla ollut merkitystä Smuutin suosioon. “Iskä katsoo sitä, muttei ehkä meidän asiakas. Kokemuksena se oli kuitenkin hyvä, kun sai suoraa palautetta.”

Menestyksen taustalla

Nyt markettien hyllyillä ympäri Suomen erottuu Ahokkaan oma brändi. Prisman ostaja sanoi Ahokkaalle, ettei hän ole työurallaan nähnyt vastaavaa.

– En tiedä, tuleeko tällaista enää koskaan uudestaan.

Monet ovat sanoneet, että tuotteet myyvät itse itsensä, koska ne ovat niin värikkäitä.

Mutta se tuskin on ainoa syy menestykseen.

– Joku heitti Smuutin lanseerausjuhlissa, että yritys on menestynyt minun Oulun murteen takia, Ahokas naurahtaa.

Taustalla yhdistyy kuitenkin moni tekijä: Ahokkaan kokemus, tuotteiden oikea hintapiste ja jakelukanavat, kohderyhmäymmärrys sekä sosiaalisen median hyödyntäminen.

Maahantuonti oli jo monen miljoonan euron bisnes, minkä ansiosta Ahokkaalla oli varaa kehittää Smuuti.

– Se ei olisi myöskään päässyt kauppoihin ilman nykyisiä kontakteja ja olemassa olevia sopimuksia.

Lisäksi Ahokkaan kokemus helpotti tuotekehitysprosessia. Hän tiesi, millaisia tuotteita markkinoille kannattaa tuoda. Tehtaan kemisti suunnitteli tuotteiden koostumukset Ahokkaan toiveiden mukaan. Hän halusi edullisia, yksinkertaisia, mutta tehokkaita tuotteita, jotka kosteuttavat ja heleyttävät suomalaista kuivaa ihoa.

– On hienoa nähdä konkreettisesti, miten oma kädenjälki näkyy yrityksen menestyksessä, hän sanoo.

Suunnitteluvaiheesta saakka Ahokas on kuunnellut kohderyhmänsä tarpeita ja mielipiteitä. Sosiaalisella medialla, erityisesti Tiktokilla, on ollut merkittävä vaikutus brändin suosioon. Ahokas alkoi tehdä videoita, joissa hän kertoi poikkeuksellisen avoimesti tuotteista ennen niiden lanseerausta ja katsojat pääsivät vaikuttamaan pakkauksiin ja värimaailmaan.

Vaikka Ahokas on kokenut yrittäjä, hän myöntää, että epävarmuus ja epäonnistumisen pelko ovat osa menestystä.

– Pelko korostuu tuotteiden lanseerauksessa. Mitä jos kaikki meneekin huonosti ja ihmiset vihaavat tuotetta? Sen takia kyttään tuotteiden arvosteluja.

Ensimmäisen palautevideon hän avasi kädet täristen.

– Ajattelin, että jos arvostelu on huono, tämä on tässä. Mutta tuotteesta tykättiin, ja käytimme videota mainonnassa.

Ahokas pyrkii taklaamaan pelkoja sillä, että tuotteita testataan käyttäjillä kehitysvaiheessa. Jos joku ei tykkää, senkin joutuu hyväksymään ja menemään eteenpäin.

– Silti toinen päivä mietin, että mitä jos kukaan ei enää osta Smuutia, hän naurahtaa.

Viime vuosi oli Ahokkaalle rankka.

– Meillä oli pahoja saatavuusongelmia, ja sain siitä kuluttajilta paljon palautetta.

Pahin tilanne kävi vuoden 2023 joulukaupassa, kun tuotteet oli myyty loppuun jo marraskuussa. Ulospäin suosio saattoi näyttää hyvältä, mutta Ahokas menetti yöunensa.

– Sain joka päivä vanhemmilta viestejä. Yksi isä kertoi, ettei hänen lapsensa ole toivonut lahjaksi mitään muuta kuin Smuutia. Tunsin olevani maailman paskin ihminen. Kaivoin toimistolta kaikki tuotteet ja lähettelin niitä itse ympäriinsä.

Ahokas ei edes halua miettiä menetettyä myyntiä.

– Minulla on nykyisin äärimmäisen hyvä paineensietokyky. Nukun yöni hyvin. Minua saattaa jopa naurattaa asiat, joista aiemmin olen stressannut.

Ahokas miettii paljon sitä, miten ylläpitää hypeä. “Smuuti on vasta kaksi vuotta vanha brändi. Miten voimme saavuttaa Marimekon kaltaisen aseman ja vakiinnuttaa paikkamme?” hän sanoo.

Yrittäjäpariskunta

Somen perusteella voi saada kuvan, että Ahokas on kiireinen kansainvälinen liikenainen, joka lentää tapaamisesta toiseen tekemään isoja diilejä. Todellisuudessa Ahokkaan elämä ei ole merkittävästi muuttunut menestyksen myötä. Hän asuu miehensä ja kahden koiransa kanssa Espoon Matinkylässä samassa kerrostalokolmiossa. Tyypillisenä päivänä hän on kotitoimistolla tukka sekaisin, jumppavaatteet päällä, istuu palavereissa tai vastailee asiakkaiden viesteihin.

– Kun firma kasvaa, ei se ole yrittäjälle automaattinen lottovoitto. Meidän kaikki rahat menevät firman kasvuun.

Ahokas pitää yrittäjänä tärkeänä pysyä mukana yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa ja olla lähellä asiakkaita. Parasta hänen työssään on monipuolisuus.

– Se sopii minun ADHD-luonteelleni. En voisi olla korporaatiossa, jossa vastuullani olisi vain yksi osa-alue. Enkä halua olla vain toimitusjohtaja, joka hoitaa hallinnollisia tehtäviä. Nautin työstä asiakkaiden kanssa, hän lisää.

Haastavinta on se, ettei yrityksen kasvattamiseen ole oppikirjaa. Kukaan ei voi sanoa, miten asiat pitää tehdä. Toki mielipiteitä riittää. Ahokas kokee hankalaksi esimerkiksi kasvuvaiheen rekrytoinnin, kun täytyy miettiä, millaisia osaajia yhtiö seuraavaksi tarvitsee. Mutta hän kokee onnistuneensa tiiminsä kasaamisessa. Häntä tarvitaan enää vähän.

– On hieno tunne, kun yritys pyörii ilman minua. Voin olla viikon ratsastusleirillä Lapissa.

Yrittäjyys tuntuu toisinaan yksinäiseltä, joten vertaistuki ja sparraus on Ahokkaalle tärkeää. Hän on kiitollinen puolisostaan, joka on ollut alusta asti mukana yrityksessä. Tomi on Beautyko Importin hallituksen puheenjohtaja ja lisäksi hoitanut yhtiön talousasioita päivätyönsä ohessa iltaisin ja viikonloppuisin.

– Tomi on esimerkiksi neuvotellut sijoittajien ja pankkien kanssa sopimukset. Minä en ole tehnyt yhden yhtä myyntilaskua, vaan Tomi on hoitanut nekin.

Keväällä 2024 Tomi jätti päivätyönsä ja tuli vaimonsa firmaan operatiiviseksi johtajaksi.

– Nyt olemme yrittäjäpariskunta. Tomi on minulle tärkein tuki.

Muutoksen myötä parilla jää paljon enemmän vapaa-aikaa. Parilla on mennyt Ahokkaan mukaan todella hyvin, eivätkä he ole riidelleet kertaakaan.

– Olemme toistemme vastakohdat. Meillä on selkeät omat vastuualueet. Tomi on hyvä analytiikassa ja Excelissä, minä markkinoinnissa ja myynnissä. Tomi tuo yritykseen rutiineja ja on jo kehittänyt prosesseja.

“Lähdemme pois Pohjolasta”

Vuonna 2021 Ahokas osti korealaisen kosmetiikan verkkokauppa Bearelin. Hän avasi sille kivijalkamyymälän Kampin ostoskeskukseen sekä kehitti verkkokauppaa. Liikevaihto tuplaantui. Mutta kahden yrityksen sekä oman kosmetiikkabrändin pyörittäminen alkoi olla liikaa.

– Minulla ei ollut enää resursseja pyörittää tytäryhtiötä, ja se alkoi olla heitteillä. Syksyllä 2024 myin Bearelin pois.

Myös Smuuti on herättänyt kiinnostusta ostajissa. Ahokas on saanut kolme tarjousta, muttei ole vielä valmis myymään.

– Haluan pitää Smuutin omissa hyppysissä ja katsoa, mihin rahkeet riittävät.

Ahokkaan visio on selkeä: brändin vakiinnuttaminen ja iso kasvu kansainvälisillä markkinoilla, kuten Baltiassa ja Pohjoismaissa. Tällä hetkellä myynnistä noin 40 prosenttia tulee ulkomailta.

Ahokas on saanut Smuutin esimerkiksi kansainvälisen jätin H&M:n Ruotsin, Norjan ja Tanskan myymälöiden Beauty-osastolle. Se on valtava saavutus suomalaiselle brändille.

– Meillä oli jo isot ruotsalaiset ketjut, kuten Lyko ja Kicks. Keskustelun avaus H&M:n kanssa oli kuitenkin vaikeinta ja vei pisimpään. Mutta olen sanonut, että jos pääsen palaveriin, clousaan diilin. Näin kävi nytkin. He halusivat Z-sukupolven brändejä valikoimiinsa ja meillä oli tarjota heille sellainen.

Alkuvuodesta 2024 Ahokas teki yrittäjyytensä suurimman markkina-avauksen ja perusti yrityksen Iso-Britanniaan.

Lisäksi kevään aikana yritys julkaisi tuoteuutuuksia, muun muassa aurinkorasvan, sekä teki mielenkiintoisen yhteistyön valtavan kansainvälisen Sanrio-yrityksen kanssa, jonka myötä ikoniset Hello Kitty -hahmot koristavat nyt Smuutin huuliöljyjä.

– Olen varma, että Smuutista tulee vakiintunut brändi eikä se jää vain hetken hitiksi, hän sanoo luottavaisesti.

Kymmenen vuoden päästä Ahokas aikoo olla eläkkeellä.

– Exitin jälkeen pelastan kaikki maailman rescue-koirat, Ahokas sanoo.

– Tai olen perustanut toisen brändin ja pyöritän sitä, hän lisää.

Uusi brändi odottaa jo pöytälaatikossa.



Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2025 -palkinnon voittaja: Jenni Ahokas, Beautyko Import Oy

YRITYS Beautyko Import Oy, perustettu 2019
KUKA Jenni Ahokas, 32, on korealaista kosmetiikkaa maahantuovan yrityksen toimitusjohtaja sekä suositun kosmetiikkamerkki Smuuti Skinin kehittäjä. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.
VAPAA-AIKA ”Harrastan ratsastusta ja lukemista. Minulle on tullut kolmenkympin kriisi ja olen alkanut treenaamaan. Olen kunnon jumppapirkko.”
MUUTA Palkittiin 20.5.2025 Helsingin Yrittäjien alueellisella nuori yrittäjä -palkinnolla. Lue lisää palkinnosta tästä.

TEKSTI Inka Ikonen
KUVAT Johanna Erjonsalo