Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Jukkatalon konkurssi oli järkytys pitkäaikaiselle yhteistyökumppanille – Huolestui heti: ”Kuka uskaltaa ostaa ja millä ehdoilla”
Jukkatalon konkurssi oli yllätys sopimuskumppanille. Hän pelkää, että vaikutukset näkyvät laajasti rakennusalalla.
“Tämä on karmaiseva uutinen.”
Näin alkaa pitkään Jukkatalon sopimussuunnittelijana toimineen vantaalaisen Planimon perustajayrittäjän Mika Korholan laatima tunteikas Facebook-kirjoitus.
– Näin arvostetun talotehtaan hakeutuminen konkurssiin oli täydellinen yllätys, hän kertoo Yrittajat.fille.
Jukkatalo jätti konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen maanantaina. Yrityksen velkojen määrä on yhteensä 3,8 miljoonaa euroa. Talotehtaan palveluksessa oli viime vuonna runsaat 200 työntekijää.
Vantaan Yrittäjien puheenjohtajanakin toimiva Korhola pelkää, että konkurssin laineet lyövät paljon laajempaan yritys- ja työntekijäjoukkoon.
– Jukkatalon työntekijöiden ohella tämä koskettaa lukuisia alihankkijoita kuten talopaketteja asentavia ammattilaisia, sähkö- ja lvi-alan yrityksiä, suunnittelijoita sekä materiaali-, kaluste- ja laitetoimittajia. Konkurssilla on paljon kerrannaisvaikutuksia. Jos keittiökalustefirma menettää satoja keittiötoimituksia vuodessa, se näkyy varmasti yrityksen toiminnassa.
Lisähuolta aiheuttaa se, miten kuluttajat jatkossa luottavat talotehtaisiin.
– Kun näin iso ja vakiintunut talotoimittaja kaatuu, huolena on, miten ostajat luottavat alan toimijoihin. Kuka uskaltaa ostaa mistä ja millä ehdoilla, Korhola kysyy.
”Ajettiin kahtasataa seinään”
Vuodesta 2010 omaa yritystä pyörittänyt Korhola ehti tehdä yhteistyötä Jukkatalon kanssa yli 20 vuoden ajan. Hän muistelee koronavuosia, jotka olivat talopakettimarkkinoilla kovan kysynnän aikaa. Sitten tuli äkkipysähdys.
– Ajoimme tällä alalla kahtasataa seinään jo viime vuoden kesällä. Silloin kaikilla talotehtailla myynti sakkasi. Toimitusmäärät laskivat minimiin, ja oli odotettavaa, että jotain tapahtuu. En olisi uskonut, että Jukkatalo lähtee ensimmäisenä.
“Pelkään, että työllisyysvaikutuksia tulee. Irtisanomisia ja lomautuksia tullaan näkemään.”
Mika Korhola, yrittäjä
Koronapandemian lopulla iski epävarmuus taloudellisesta tilanteesta. Ukrainan sota nosti materiaalien hintoja ja samaan aikaan korot lähtivät nousuun. Materiaalihintojen kallistuminen tarkoitti Korholan mukaan sitä, että talotehtaan kassaan saattoi jäädä vähemmän rahaa, vaikka myynti oli ollut kasvussa.
– Kun markkina lopulta tyssäsi, toimintoja on sopeutettu kaikkialla. Itsekin jouduin irtisanomaan yhden työntekijän ja äskettäin lomautin toisen.
Tällä hetkellä Korhola on yrityksensä ainoa aktiivinen työntekijä.
”Tämä vuosi taputeltu”
Tällä hetkellä talotehtaiden tilanne on vaikea. Korholan mukaan kassavarannot eivät ole hyvässä kunnossa juuri millään alan yrityksellä.
– Pelkään, että työllisyysvaikutuksia tulee. Irtisanomisia ja lomautuksia tullaan näkemään.
Planimon tilanne on tällä hetkellä hyvä. Koronavuosina koettu myynnin kasvu jätti puskuria yrityksen kassaan.
– Jukkatalon konkurssi on meille raju isku, mutta pärjäämme. Uusien tilausten osalta tämä vuosi on kuitenkin taputeltu.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi