29.11.2017 klo 11:16
Uutinen

Julki Slushissa: Planin sovellus kyseenalaistaa tavan puhua tytöistä

Ennakoivaan tekstinsyöttöön perustuvan Sheboard-sovelluksen tavoitteena on herättää keskustelua ja kannustaa miettimään, kuinka tytöistä ja pojista puhutaan.

Planin mukaan sovelluksen taustalla on tieto siitä, että tytöille puhutaan eri tavalla kuin pojille. Samalla tytöistä puhutaan eri tavoin kuin pojista.

– Nämä molemmat ilmiöt vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millaisiksi tytöt mieltävät itsensä ja mahdollisuutensa, Planin tiedotteessa perustellaan.

Sheboard on sovellus, joka perustuu ennakoivaan tekstinsyöttöön. Se julkaistaan Slush-tapahtumassa huomenna torstaina.

Sovelluksen virtuaalinäppäimistö ehdottaa tytöistä voimaannuttavia sanoja ja vaihtaa stereotyyppisiä tyttöihin liittyviä sanoja vahvempiin ilmaisuihin. Sovellus julkaistaan aluksi englanninkielisenä.

– Sheboardin tavoitteena on herättää keskustelua sekä Suomessa että kansainvälisesti. Haluamme havahduttaa ihmiset ymmärtämään, millaisia vaikutuksia puheella on, ja miettimään, miten puhetta voisi muuttaa erityisesti tyttöjä voimaannuttavammaksi, Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström sanoo.

Planin mukaan ahtaat sukupuoliroolit vaikuttavat tyttöihin ja poikiin syntymästä lähtien kaikkialla maailmassa.

Tutkimus: Tytöt omaksuvat vanhanaikaisia käsityksiä

Tiedotteessa Plan viittaa tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan tytöt ovat kuudenteen ikävuoteen mennessä oppineet vanhanaikaiset stereotypiat, jotka yhdistävät tietynlaista älyllistä kyvykkyyttä vaativat alat, kuten matematiikan ja fysiikan, ennen kaikkea poikiin.

– Jo peruskoulun aloittavilla tytöillä ja pojilla voi olla selkeä käsitys siitä, miten heidän odotetaan käyttäytyvän, miten heitä arvostetaan ja mitä heiltä odotetaan tulevaisuudessa, Lindström sanoo.

Plan on saanut sovellukseensa ”voimalauseita” muun muassa Maria Veitolalta, Minna Parikalta, Maryam Razavilta, Rita Kostamalta ja Lenita Airistolta. Sheboardin kehittelyyn osallistuivat myös Planin lastenhallituksen tytöt, muun muassa 16-vuotias Aino Vehkavaara.

Laitevalmistajat ovat samoilla linjoilla Planin kanssa.

– Teknologialla on suuria mahdollisuuksia murtaa esteitä. Nuoret käyttävät älypuhelimiaan paljon ja se muokkaa sitä, miten he näkevät itsensä ja muut. Rajojen ylittäminen sosiaalisten innovaatioiden avulla on tärkeä aihe, jonka parissa olemme työskennelleet jo jonkin aikaa, Samsung Nordicin yhteiskuntavastuusta ja sidosryhmäsuhteista vastaava johtaja Elin Wallberg kertoo Planin tiedotteessa.

Sheboard-sovellus on ladattavissa Android-laitteisiin.

Kuva: Plan International

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi