YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Viljan hinta
EU:n toive maakaasun säästämisestä otetaan leipomossa vastaan ymmärtäväisesti. Kuva: Getty Images

Kaasuhanat aukesivat ja kaasun hinta laski, mutta pelot jäivät: Leipomossa pidetään viljan saatavuusongelmia mahdollisena myös Suomessa – ”Lokakuussa tiedetään”

Linkosuon toimitusjohtaja Jyrki Karlsson ei pelästy EU:n vaatimusta kaasun käytön väliaikaisesta säästämisestä jäsenmaissa.

EU-komissio on ehdottanut, että jäsenvaltiot vähentäisivät vapaaehtoisesti 15 prosenttia maakaasun kulutuksestaan verrattuna viiden edellisvuoden kulutukseen. Kulutusta halutaan laskea heti elokuun alusta aina ensi vuoden maaliskuun loppuun.

– Näkisin, että tällainen varautuminen on vain hyvästä, jos sillä kannustetaan käyttämään vaihtoehtoisia energiamuotoja ja samalla kerätään yrityksiltä kokemuksia, Linkosuon toimitusjohtaja Jyrki Karlsson sanoo.

Uutisoimme aikaisemmin Linkosuon toimenpiteistä, joilla on pyritty varautumaan mahdolliseen kaasupulaan. Leipomo on käyttänyt kaasua ensisijaisena energiamuotona monien leipien valmistuksessa.

– Olemme asentaneet uuneihin öljypolttimia ja siirtyneet kaukolämpöön. Sitä kautta voimme tiputtaa kaasun kokonaiskulutusta.

Karlsson ei ole varsinaisen kaasunkäytön säännöstelyn kannalla. Linkosuollakin on uuneja, joita ei voi käyttää muulla kuin kaasulla.

– Säännöstely olisi käytännössä vaikea toteuttaa, jos yrityksellä ei ole käytössään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Siinä tapauksessa valtiovallan pitäisi tukea muiden energiamuotojen kuten sähkön käyttöä ja painottaa säännöstelyn vapaaehtoisuutta. Kaasua pitäisi jättää käyttöön niille yrityksille, joilla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa.

Paahtoleivät ensimmäisinä liipaisimella

Torstaina uutisoitiin, että Venäjä on avannut kaasuntoimitukset Saksaan huoltokatkon jälkeen. Euroopassa pelättiin, että katko jää pysyväksi. Huolet ensi syksyn tilanteesta ovat edelleen aiheellisia, sillä EU näkee Venäjän käyttävän energiaa aseena länsimaita vastaan.

– Kaasuhanojen avaaminen on ehdottomasti positiivinen asia. Venäjä käyttää kaasutoimituksia sodan rahoittamiseen, mutta Euroopalle se on vähemmän haitallista kuin se, että kaasua ei tulisi ollenkaan. Nyt EU:lla on enemmän vaihtoehtoja pöydällä, Karlsson sanoo.

“Kaasuhanojen avaaminen on ehdottomasti positiivinen asia.”

Jyrki Karlsson

Linkosuo on saanut kaasua kevään ja kesän ajan normaalisti. Kaasun hinta on kuitenkin kallistunut merkittävästi. Hinta lähti nousuun kesäkuun lopussa, kun Venäjä ilmoitti sulkevansa toimitukset huoltotöiden takia.

– Seuraamme kaasun hintafutuureita tarkasti. Nyt näyttää, että hinta on 150 euroa megawattitunnilta kun pahimmillaan käytiin 180 eurossa, Karlsson kertoo.

Jos kaasutoimitukset katkeaisivat tai hinta pomppaisi taivaisiin, Linkosuo voisi edelleen valmistaa kaikkia leipiä lukuunottamatta paahtoleipää, jonka uuni lämpenee vielä toistaiseksi kaasulla. Sekin on tarkoitus muuttaa sähkökäyttöiseksi.

Linkosuon kahviloita maakaasutilanne ei koske, ja niiden toiminta jatkuu normaalisti.

Miten käy Suomen viljavarastojen?

Suomi on vielä toistaiseksi omavarainen viljantuotannossaan, mutta paineet kasvavat. Karlssonin mukaan lokakuussa tiedetään, millainen tämän vuoden sadosta tuli.

– Kaikissa viljoissa on tällä hetkellä vaikea tilanne, sillä ne kaikki ovat kallistuneet merkittävästi. Jos sadosta tulee todella huono, viljan hinta nousee entisestään ja saatavuuskin voi vaikeutua.

Viljan hinta on yli kaksinkertaistunut viime vuodesta. Ukrainan sodan takia Suomi on monen muun maan tavoin laittanut viljan vientikieltoon. Tilanne on heilauttanut pahoin maailmanmarkkinoita.

– Onni on, että Suomi on edelleen pitkälti omavarainen ja meillä on isot varmuusvarastot.

Pauli Reinikainen