16.10.2017 klo 18:20
Uutinen

Kannanotto Valtakadun liikenteen aukaisusta Maria aukion läpi

Yrittäjät haluavat Valtakadun liikenteen Marian aukion läpi

Nykyiset liikennejärjestelyt vaikeuttavat merkittävästi asiointia keskustan yrityksiin. Valtaväylä kaupungin sisääntulosta Kauppakadulta ydinkeskustaa katkeaa nyt jo ennen kuin keskustaan on edes päästy.

Kaivattuja matkailijoita nykyiset liikennejärjestelyt varmasti hämmentävät. Mikäli haluamme ohjata turisteja ja asukkaita ostoksille keskustaan ja esim. Marian aukion parkkihalliin on liikennejärjestelyillä siihen erittäin suuri merkitys. Hyviä esimerkkejä näistä on muissa kaupungeissa esim. Mikkelissä jossa kävelykeskustan ympäri pääsee myös autoliikenne ilman että torilla ja kävelykadulla asioivat siitä kärsivät, päinvastoin.

Marian aukio ja Oleksin kävelykatu muodostavat yhdessä hyvän kokonaisuuden mutta Ilman ostoksilla käyviä asukkaita ja turisteja ei meillä ole keskustassa toimeentulevia yrityksiä jotka tarjoavat palveluita, kahviloita ja kauppoja. Meillä on nyt melko hiljainen keskusta ja hiljaisemmaksi se tulee, jos yritystoiminta ei siellä asiakkaiden puutteesta kannata. Keskustan kivijalka yrityksistä on kantautunut erittäin huolestuneista viestejä asiakkaiden vähentymisestä ja yritysten kannattavuudesta. Varsinkin hiljaisempi talviaika koetaan haasteelliseksi.

Vaihtoehtoja liikennejärjestelyille on luvattu tutkia yritysvaikutuksia arvioimalla ja tekemällä yrittäjille kysely. Lähialueen yrittäjien mielipide asiasta on kuitenkin kiistatta tiedossa jo nyt. Valtakatu voitaisiin avata yksisuuntaisesti liikenteelle jo ennen joulusesonkia 20 km nopeusrajoituksella, kuten on nyt Valtakatu Kirkkokadulta eteenpäin. Keskustan yritykset sekä ostoksilla ja kahvilla käyvät ihmiset yhdessä saavat keskustan alueesta eläväisen.

Lappeenrannan kaupungissa harjoitetaan edistyksellistä kokeilukulttuuria mikä estäisi kokeilemasta myös Valtakadun liikenteen avaamista.

Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen edistämisen ei pidä tarkoittaa, että ehdoin tahdoin pyritään vaikeuttamaan autoliikennettä

Lappeenrannan Yrittäjät ry