26.6.2018 klo 12:14
Uutinen

Kannettavan tietokoneen valintaopas

Kannettava tietokone on yrittäjän ja yrityksen työntekijöiden liikkuva toimisto, jolla työt hoituvat missä vain. Erilaiset käyttötarpeet määrittävät, mikä laite on kullekin käyttäjälle paras. Tämän kannettavan tietokoneen valintaoppaan avulla osaat tehdä juuri sinun tarpeisiisi sopivimman valinnan.

Harvassa yrityksessä pärjätään ilman kannettavaa tietokonetta. Niiden parantuneen suorituskyvyn ansiosta pöytäkoneelle on tarvetta enää vain erikoistilanteissa. Työpäivään kuuluvien perustehtävien tekemisestä selviää edullisella kannettavalla tietokoneella, mutta ergonomiasta, laadusta ja suorituskyvystä ei kannata liikaa tinkiä. Kun kannettava tietokone hankitaan työtehtävien ja tarpeen mukaan, työn tehokkuus kasvaa.

Tee valinta käyttötarpeen mukaan

Kannettavaa tietokonetta hankkiessa on pystyttävä määrittämään laitteen käyttötarkoitus, jotta valinta voi onnistua. Ensimmäisenä kannattaa kysyä itseltä missä tietokonetta pääasiassa käytän: käytänkö konetta lähinnä työpöydällä vai kulkeeko se aina mukana. Seuraavana tulee miettiä mitä ohjelmia ennen kaikkea tietokoneella käytät ja kuinka kauan konetta päivässä käytät? Koska suorituskyky nykykoneissa on riittävä jo perusmalleissa, ei ”varmuuden vuoksi” kannata panostaa huipputehokkaaseen ja -kalliiseen koneeseen punnitsematta vaihtoehtoja.

Yrityskannettavat voi nykyään luokitella neljään ryhmään. Kaikki nämä ovat hyviä valintoja, mutta sopivat erilaisiin työtehtäviin ja tarpeisiin.

  • Kevytkannettavat tarjoavat hyvää ergonomiaa ja hieman tingittyä suorituskykyä todella kompaktissa helposti mukana kulkevassa koossa.
  • Peruskannettavat ovat edullisia laitteita, joissa ominaisuudet ovat tingityt, mutta hintalaatusuhde on hyvä.
  • Tehokannettavat sopivat raskaaseen työskentelyyn kuten videoeditointiin ja niiden elinkaari on pisin.
  • Tehotabletit, kuten Microsoftin Surface Pro ja Applen iPad Pro, haastavat yrityskäytössä jo kevytkannettavat, silloin kun niihin liittää näppäimistön.

Kevytkannettava

Kevytkannettava on täsmävalinta paljon liikkuvien työntekijöiden kuten myyjien, konsulttien ja asiantuntijoiden luottokoneeksi. Kevytkannettava on liikkuvan ammattilaisen paras kaveri ja soveltuu loistavasti esityskäyttöön. Ne ovat käytännössä äänettömiä, toimivat sylissä loistavasti ja ovat näppäintuntuman sekä laadukkaiden näyttöjen ansiosta erittäin ergonomisia. Kevytkoneet ovat omiaan paljon työmatkoja tekeville.

Näytön koko, laitteen paino ja akun kesto ovat koneen tärkeimmät ominaisuudet, kun halutaan aina mukana kulkeva kone. Ero kilon ja puolentoista-kahden välillä ei kuulosta mahdottomalla, mutta todellisuudessa on todella merkittävä. Alle kilon kannettava kulkee huomaamattomasti olkalaukussa, eikä sen mukaan ottamista tarvitse ikinä miettiä.

Apple MacBook Air Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Peruskannettava

Peruskannettava sopii puolestaan käyttäjille, jotka eivät vietä useita tunteja päivässä tietokoneen ääressä tai kirjoita työkseen. Ne soveltuvat esimerkiksi kotitoimistolle toiseksi koneeksi sekä työtekijöille, joiden työtä ei pääsääntöisesti tehdä koneen ääressä. Peruskannettava sopii parhaiten pöytäkoneen korvaajaksi, ja sen voi tarpeen vaatiessa pakata laukkuun reissuun lähtiessä. Se on hinta-tehosuhteeltaan paras vaihtoehto. Tingitty hinta näkyy kuitenkin useimmiten näppäimistön kirjoitustuntumassa sekä näytön laadussa. Jos ne ovat tärkeitä ominaisuuksia, peruskannettava ei ole sopivin valinta.


Lenovo ThinkPad T470

Dell Vostro 5568

Tehokannettava

Tehokannettavat sopivat asiantuntijoille ja graafisen alan ammattilaisille, joilla nopeutunut työnkulku itsessään tekee sijoituksen kalliimpaan laitteeseen kannattavaksi. Tehokannettavat sopivat myös koodareille, jotka haluavat ajaa ohjelmiaan virtuaaliympäristöissä testatakseen niiden toimivuutta eri ympäristöissä. Tehokannettavat yhdistävät pöytäkoneen suorituskyvyn kompakteihin mittoihin. Tinkimättömyydellä on hintansa, sillä tehokannettavien hinnat sijoittuvat kahden tuhannen euron molemmin puolin. Suorituskyvyn ohella laitteiden ergonomia on erinomainen ja näytöt markkinoiden parhaita tarkkuuden ja väritoiston suhteen. Laitteiden elinkaari on muita ryhmiä pidempi.


Apple MacBook Pro

Microsoft Surface Book 2

Tehotabletti

Tehokkaat työkäyttöön suunnitellut tabletit kuten kuten Microsoftin Surface Pro ja Applen iPad Pro ovat hyvä vaihtoehto paljon liikkuvalle asiantuntijalle, joka ei vietä koko päivää sähköpostien ääressä. Näppäimistökuorilla varustettu, ammattikäyttöön suunnattu tabletti on mielenkiintoinen vaihtoehto kevytkannettavalle ja erinomainen kakkoskone. Pienen koon, parhaan akkukeston ja yhdysrakenteisen nettiyhteyden ansiosta tabletti on aina mukana ja heti valmiina, kun sitä tarvitaan.

Tabletin näppäimistöä hankkiessa kannattaa tarkistaa sen kirjoitustuntuma, jos sähköpostit tai dokumentit ovat laitteen pääkäyttötarkoitus. Laitteet toimivat mainiosti sylissä kotona, konttorilla sekä liikennevälineissä. Kosketusnäytönkäyttö hiirenä vaatii hieman harjoittelua, mutta sen oppii nopeasti. Tabletin käyttö kannattaa aloittaa vanhan kannettavan rinnalla kakkoskoneena, ja katsoa rauhassa pärjääkö sillä.


Microsoft Surface Pro

Apple iPad Pro

Kiinnitä näihin ominaisuuksiin huomiota

Suuret numerot spekseissä eivät ole nykyään oikea tie sopivimman tietokoneen valintaan. Käytännön nopeudessa prosessorin kellotaajuutta tärkeämpiä tekijöitä ovat keskusmuistin määrä sekä ssd-levy perinteisen kiintolevyn sijaan. Suorittimissa nopeutta ei voi päätellä nimestä. Näillä vinkeillä ymmärtää paremmin, mihin ominaisuuksissa kannattaa kiinnittää kannettavan valinnassa huomiota.

Suoritin

Yleisimmät kannettavien suorittimet kuuluvat Intelin Core-sarjaan, joka riittää yrityskäyttöön hyvin. Edullisimmat Celeron, Pentium ja Atom-mallit voi käytännössä sivuuttaa hitaina. Core-sarjassa suorittimista voi päätellä eniten kahdesta ensimmäisestä merkistä sen nimessä. M3 on virtapihi ja suorituskyvyltään tyydyttävä vaihtoehto ultrakevyisiin kannettaviin. Se mahdollistaa pitkän akkukeston ja täysin äänettömän tuuletuksen pienistä mitoista tinkimättä. I5-suorittimet ovat yleisin vaihtoehto tehon ja akkukeston kompromissiksi ja niitä käytetään useimmissa kannettavissa. Suorituskyvyltään I5 riittää peruskäytön ohella tavalliseen kuva- ja videoeditointiin. I7 on merkki tehokäyttöön suunnatusta suorittimesta. Se on tarkoitettu aktiiviseen moniajoon, videoeditointiin, 3d-työskentelyyn sekä ohjelmointiin.

Keskusmuisti eli RAM

Keskusmuistia eli RAM:ia tarvitaan ohjelmien ollessa aktiivisina. Mitä enemmän keskusmuistia on, sitä sulavammin kannettava pystyy pitämään useita ohjelmia samanaikaisesti auki ja mahdollistaa jouhevan kuvankäsittelyn ja videoeditoinnin. Nykypäivän miniminä kannattaa pitää 8 gigatavua. 16 gigatavua keskusmuistia takaa, että kone toimii hyvin myös tulevien käyttöjärjestelmien ja ohjelmien kanssa.

Tallennustila

Tallennustilaa käytetään tiedostojen ja ohjelmien varastointiin koneella. Aiemmin tallennustilassa ratkaisi lähinnä koko. Nykyään tärkeämpää on ymmärtää perinteisen kovalevyn eli hdd ja uudemman ssd-levyn erot. Edullinen ja tallennustilaa enemmän sisältävä hdd soveltuu hyvin tiedostovarastoksi, mutta hidastaa koneen käynnistymistä ja ohjelmien latausta merkittävästi. Ssd-levyn tallennustila on pienempi, mutta se on käytännössä monikymmenkertaisesti nopeampi kuin hdd-levyt. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat latautuvat sekunneissa. Ssd-levyt ovat fyysisesti varmempia vaihtoehtoja, eivätkä hajoa esimerkiksi koneen tippuessa lattialle. Koon puolesta 256 gigatavun ssd-levy ei tukkeudu täyteen heti ensimmäisen puolen vuoden aikana – toisin kuin 128 gigatavun mallit. Tiedostovarastointiin kannattaa käyttää pilvitallennuspalveluja ssd:n kanssa.

Liitännät

Liitäntöjen tarve on hyvin yksilöllistä, eikä turhista liitännöistä kannata maksaa. Tarkista silti, että työnteon ja lisälaitteiden kannalta tärkeät liitännät ovat koneessa mukana. Yleensä tärkeimmät liitännät ovat monipuoliset usb-liitännät sekä vga/hdmi-liitännät esitys- ja telakkakäytössä. Kamerakuvaajille hyvä lisuke on sd-muistikorttilukija. Kannattaa muistaa, että monet lisälaitteet, kuten hiiret ja kuulokkeet saa nykyään langattomina bluetooth-versioina. Kevytkannettavissa perinteiset, isot usb-a-liitännät on korvattu pienillä usb-c-liitännöillä. Usb-c-liitännät ovat erittäin nopeita ja niihin saa liitettyä näyttöjä ja ulkoisia levyjä, sekä sovittimilla esimerkiksi usb-a-laitteita, kiinteän verkon ja muistikortinlukijan. Sovittimet on hankittava erikseen.

Näytönohjain

Useimmissa kannettavissa ei enää ole erillistä näytönohjainta vaan se on integroituna suorittimeen. Yhdysrakenteisen näytönohjaimen ansiosta akkukesto paranee ja käytännön teho on peruskäyttöön riittävä. Tehokannettaviin saa yleensä optiona erillisen näytönohjaimen. Sen tuomat hyödyt työkäytössä rajoittuvat kuvankäsittelyyn ja videoeditointiin. Jos nämä asiat ovat tärkeitä, tarkista että kannettavassa tietokoneessa on erillinen näytönohjain.

Akku

Akun kesto on mukana kulkevien kannettavien tärkeimpiä ominaisuuksia. Se on parantunut merkittävästi uusien suorittimien ja käyttöjärjestelmien optimoitujen virransäästöominaisuuksien ansiosta. Nykyään on realistista vaatia koko työpäivän kestävää kahdeksan tunnin akkukestoa. Erikoistapauksissa jopa 10-12 tunnin peruskäyttö onnistuu näyttöä himmentämällä. Tarkista että akun kesto täyttää tarpeesi.

Huoltopalvelut
Takuuajan pituuden lisäksi valinnassa kannattaa painottaa sujuvaa huoltoa ongelmatilanteissa. Oma Elisan valikoimista Dellin ja Lenovon kannettavissa on laajennettu tukipalvelu. Tällöin korjaaja tulee paikan päälle yritykseen varaosineen korjaamaan ilmenneet laiteviat. Vikaantuneiden osien kustannuksista huolehtii valmistaja. Applen ja Microsoftin laitteissa on carry-in-takuu eli kone viedään huoltofirmaan korjattavaksi.

Tutustu itsellesi sopivimpiin kannettaviin tietokoneisiin Elisan yritysverkkokaupassa >>