8.9.2017 klo 12:08
Uutinen

Kansanedustajavierailulla Markku Rossi

Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) pistäytyi Kuopion Yrittäjien vieraana maanantaina 4. syyskuuta.

Kärkenä pienet yritykset

Päivän aloitti vapaamuotoinen aamukahvitilaisuus Kuopion Yrittäjien toimistolla.

Keskustelua herättivät muun muassa sote-uudistus, alkoholilainsäädäntö ja Postin kasvava liiketoiminta. Keskiössä olivat pienet yritykset ja se, miten tulevat uudistukset vaikuttavat niiden toimintaan.

Aamukahvin jälkeen vuorossa olivat vierailu 3D Talo Finland Oy:ssä, lounas SKAL Itä-Suomi ry:n aluepäällikkö Jouni Bergrothin kanssa ja lopuksi tutustuminen Alina-ketjun toimintaan.

Elo-syyskuulle ajoittuvilla kansanedustajavierailuilla on Savossa pitkät perinteet. Markku Rossi totesi, että vierailulla on iso merkitys kansanedustajan työssä, ja kertoi vievänsä terveisiä eteenpäin.

Päivän ajan Rossin seurueessa mukana olivat Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Jouni Ortju ja varapuheenjohtaja Laura Sinisalo sekä toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen.

Uudistuva sote

Sote-uudistuksen osalta aamukahvitilaisuudessa pohdittiin, viekö uudistus työtä pieniltä yrityksiltä ja säilyvätkö palvelut lähellä.

Rossi painotti, että sote-uudistus ei merkitse palveluiden häviämistä, vaan tavoitteena on järjestää ne uudella tavalla. Uusia muotoja haetaan koko ajan.

Vaihtoehtoina keskustelussa nousivat esille muun muassa kotiin tuotavat palvelut ja niin sanotut terveysautot, jotka vievät palvelut sinne, missä asiakkaat ovat. Näin palvelut liikkuisivat, eivät ihmiset.

Rossin mukaan paikallisilla yrityksillä tulee olemaan oma sijansa palveluiden kehittämisessä ja tuottamisessa.

Muuttuva Posti

Yrittäjät kantavat myös huolta siitä, että Posti ottaa markkinoita hoiva-alalta. Esimerkiksi Kuopiossa kaupungin uusia kotihoidon toimintamalleja pilotoi Posti tytäryhtiöineen.

Jouni Ortju toi kansanedustajalle terveiset kesäkuun kotihoitoillasta: paikallisilla yrittäjillä on vahva halu olla mukana uusien mallien kehittämisessä ja palveluiden tuottamisessa.

Postin hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva Rossi sanoi, että Postin ja muiden suurten valtionyhtiöiden on pakko uudistua.

Hänen mukaansa pienyrittäjillä on muutoksessa hyvät mahdollisuudet yhteistyöhön, myös kotihoidon osalta. Kaikki tehtävät eivät vaadi alan koulutusta, joten niitä voivat tuottaa muillakin aloilla toimivat yritykset.

Uusi teknologia tutuksi


3D Talo Finland on noin puolitoistavuotias kasvuyritys, joka on erikoistunut virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksiin. Teknologia on verrattain uusi, mutta mahdollisuuksia sillä on paljon.

Toimitusjohtaja Iiro Naamanka kertoi, että 3D Talo on ollut mukana esimerkiksi monissa teollisuusrakentamisen hankkeissa ja toteuttanut kuntoutusta tukevia pelejä. Oma tuote, virtuaalinen suunnittelutila, on kehitteillä.

Markku Rossia kiinnosti teknologian lisäksi yrityksen taustat ja tulevaisuuden suunnitelmat. Tutustumiskierroksen aikana ehdittiin pohtia myös insinöörikoulutuksen ja ohjelmointitaitojen tärkeyttä.

Visiitillä mukana olleet pitivät hienona sitä, että 3D Talo pyörii käytännössä kokonaan kuopiolaisin voimin ja lähestulkoon kaikki työntekijät ovat hankkineet koulutuksensa paikallisissa oppilaitoksissa.

Hoivapalveluiden kuulumiset

Viimeisenä Rossi tutustui hoivapalveluita tuottavaan Alina-ketjuun, jonka juuret ulottuvat 1990-luvun alkuun. Tällä hetkellä ketjuun kuuluu lähes 30 franchise-yrittäjää eri puolilla maata.

Keskustelun aiheet liittyivät hoiva- ja kotipalvelualan kysymyksiin niin paikallisella kuin koko maankin tasolla.

Kiinnostusta herättivät esimerkiksi sotaveteraanien kotipalvelu ja lapsiperheiden asiat. Lisäksi esillä oli sote-uudistus ja se, mitä siinä yksityisen kotipalvelutuottajan näkökulmasta pitäisi ottaa huomioon.

(teksti ja kuvat Pauliina Rahunen)