YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Kasvaako lihasmassa rautaa nostamalla? – Suomalaiskeksintö Mpower paljastaa
Lihasaktivaatiomittari Mpower pystyy ainoana markkinoilta löytyvänä laitteena kertomaan, aktivoiko treeni lihasmassaa kasvattavia nopeita lihassoluja.
Kuntosalilla treenaava kysyy usein itseltään, kohdistuuko rasitus sinne, mihin se on tarkoitettu.
Tähän epätietoisuuteen vastaa Fibrux Oy:n innovaatio, lihasaktivaatiomittari Mpower. Se on pieni, iholle kiinnitettävä langaton anturi, sekä sovellus, joka piirtää pienestäkin lihaksen supistuksesta käyrää älypuhelimen näytölle.
Kuuluisan sykemittarin serkku?
Jo hieman koukkuun painuvat sormet ja koukistajalihaksen pinnassa oleva anturi saavat puhelimen näytöllä käppyrät hyppimään. Vehje näyttää toimivan.
Joustinnauhaan kiinnitetty musta lätkä tuo mieleen Polar Electron kuuluisan sykemittarin. Fibruxin operatiivinen johtaja Juha Lampela näkee myös etäistä yhteyttä suuryritykseen.
– Vertaan nykyhetkeä siihen tilanteeseen, jossa Polarin sykemittari oli yli 30 vuotta sitten, kun se tuli markkinoille. Niistä ajoista sykemittari on kokenut hurjan evoluution. Mpower on nyt sen evoluution alussa!
Kalliista, hankalista elektrodeista edullisempaan ja langattomaan
Fibruxin innovaatio tekee lihasaktivaation mittauksesta aiempaa helppokäyttöisempää ja miellyttävämpää.
Lisäksi Mpower ainoana ratkaisuna pystyy kertomaan lihaksen sisäisestä toiminnasta, kuten esimerkiksi aktivoiko harjoittelu lihasmassaa kasvattavia nopeita lihassoluja.
Aktivointia on perinteisesti mitattu kalliilla hinnalla laboratorio-olosuhteissa hankalasti käytettävillä mittalaitteisiin kytkettävillä johdollisilla elektrodeilla. Mpower sitä vastoin toimii langattomasti.
Laitteen markkinalohkoon kuuluvat ennen kaikkea fysioterapeutit, urheiluvalmentajat ja personal trainerit.
Innovaation takana on kymmeniä vuosia tutkimustyötä
Laitteen toiminta perustuu siihen, että työtä tehdessään lihas tuottaa sähköä. Tämän signaalin anturi ottaa vastaan.
Lihaksen sähkön mittaaminen on vanha keksintö, mutta työ on monimutkainen. Kun sähkö kulkee kudoksia pitkin, on monia tekijöitä, jotka saattavat vääristää sähkösignaalia.
– Tiellä on rasvakudosta ja lihasten ylikuuluvuutta eli muustakin kuin mitattavasta lihaksesta saattaa kantautua signaalia. MPower on suojattu, tässä on Faradayn häkki. Maadoitusrengas ehkäisee pintaan johtuvan muun signaalin, muista lihaksista kantautuvan signaalin, sitten signaali mitataan suojatuissa olosuhteissa ja vahvistetaan monituhatkertaiseksi, ja langattomasti lähetetään mobiililaitteeseen, Lampela kuvailee mustan lätkän toimintaa.
Ensimmäinen liikeidea ei kiinnostanut ketään
Idea lähti tieteestä. Yrityksen perustajat, toinen biofyysikko ja toinen sydänlihastutkija, etsivät alunperin selityksiä lihasten jumiutumiselle. Tämän selvittämiseksi kehitettiin mittari, mutta kävikin ilmi, ettei sillä olisi kaupallista potentiaalia.
– Tieto, jonka laitteella sai, ei kiinnostanut ihmisiä, tai he sanoivat, että tiesimme sen jo muutenkin.
– Meillä oli teknologia käsissämme, mutta emme tienneet mitä tehdä sillä. Meidän piti miettiä bisnes uusiksi. Tehtiin ihan hirveästi töitä, luimme muun muassa valtavasti vuosikymmenten aikana tehtyjä tutkimuksia. Sitten keksittiin Mpower. Mutta ei todellakaan sattumalta, Lampela kuvaa innovointiprosessia.
Juttu on julkaistu alun perin Yrittäjä-lehdessä 2/2017
Juhani Ojalehto
Video: Maiju Pohjanheimo