YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kati kokkaa ja siivoaa kiireisten kotona – Kaksi tuntia riittää kolmeen eri ruokaan
Kati Tanhuansuun yritys Keittäjä kotiin vie ruoanlaitto- ja siivouspalvelut asiakkaiden kotiin.
Palermon pasta, lihapullat ja jauheliharisotto ovat ruokia, joita yrittäjä Kati Tanhuansuu kokkaa lapsiperheissä yhä uudelleen.
– Välillä keksitään jotain muuta, mutta sitten taas palataan niihin samoihin tuttuihin ruokiin.
Lahtelainen Tanhuansuu pyörittää Keittäjä kotiin -yritystä, jossa hän käy asiakkaidensa kotona valmistamassa arkiruokia tai -leivonnaisia. Ruoanlaiton lisäksi hänen palveluihinsa kuuluvat esimerkiksi siivoaminen tai asiointiapu kuten kaupassa tai apteekissa käynti. Hänestä saa myös vaikkapa ulkoiluseuraa.
Työssään Tanhuansuu on huomannut, että varsinkin lapsiperheet toivovat samoja arkiruokia kuukaudesta toiseen. Se sopii suurtalouskokiksi valmistuneelle Tanhuansuulle oikein hyvin.
– Minä nimenomaan mainostan, että teen perinteisiä kotiruokia. Ne ovat vahvuuteni, ja niistä eniten myös tykätään.
Ruokaa lapsiperheille
Ennen yrittäjyyttä Tanhuansuu työskenteli kymmenisen vuotta suurtalouskokkina, ensin mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palvelutalon keittiössä, sitten päiväkodin keittiössä. Sitten tuli korona, jonka aikana Tanhuansuu lomautettiin päiväkodista muutamaan otteeseen.
– Silloin rupesin miettimään, että voisihan sitä jotain muutakin tehdä. Pikkuhiljaa muotoutui ajatus siitä, että kun korona-aikana vanhat ihmiset joutuivat olemaan kotona, lähtisin tekemään heille ruokaa ja auttamaan arjen askareissa.
Vuonna 2021 Tanhuansuu perusti yrityksen ja teki miehensä kanssa sille kotisivut. Sitten hän rupesi mainostamaan palveluksiaan Facebookissa ja Instagramissa.
– Ajattelin, että tarjouksiini tarttuisivat yksinäiset vanhat ihmiset, mutta ensimmäiset asiakkaani olivatkin kiireisiä lapsiperheitä.
– Kun vanhemmat olivat päivät töissä, kävin monessa kodissa tekemässä useamman päivän ruoat valmiiksi.
Kalenteri täynnä
Tanhuansuu löysi asiakkaansa somesta, eikä hän ole mainostanut yritystään neljän vuoden aikana missään muualla. Nykyisin hän tekee asiakaskäyntejä tiistaista torstaihin, perjantaisin ja lauantaisin taas leipoo tilauskakkuja ja -leivonnaisia. Tilausta kotikokkaamiselle olisi paljonkin.
– Kalenteri on niin täynnä kuin vain pystyn ottamaan asiakkaita.
Tanhuansuu kuitenkin tekee tällä hetkellä vajaata työviikkoa, koska hän haluaa olla kotona lapsensa koulupäivän jälkeen.
Tällä hetkellä Tanhuansuulla on kaikenlaisia asiakkaita, lapsiperheitä ja iäkkäitä kuitenkin eniten.
Yleensä asiakaskäynnillä Tanhuansuu tekee muutaman päivän ruoat ennakkoon sovituista raaka-aineista, ja mahdollisesti myös siivoa asiakkaan toiveiden mukaan.
Liikaa yrittämistä
Kaksi tuntia riittää hyvin kolmeenkin eri ruokaan.
– Ajoitus on se juttu. Samaan aikaan kun keitto kiehuu ja kastike valmistuu, uunissa voi olla vaikka makaronilaatikko.
Tanhuansuu on huomannut, että usein ihmiset haluavat valmistaa liian monimutkaisia ruokia.
– Ihmiset yrittävät liikaa. Miksi pitäisi tehdä jotain erikoista, kun useimmiten perusruoka on ihan hyvää? Kun yrittää liian vaikeaa, intokin saattaa lopahtaa.
Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta löytyy monimutkaisia reseptejä, joiden ainesosia täytyy etsimällä etsiä.
– Kaupassakin menee tunti vain jokin uuden kastikkeen tai mausteen etsimiseen. Mielestäni pelkistetyt ruoat ja reseptit ovat parhaita.
Keittäjä kotiin -yrityksensä lisäksi Tanhuansuu pyörittää Trikoopuoti-nimistä verkkokauppaa. Siellä hän myy pääsääntöisesti kankaita ja ompelutarvikkeita.
– Ompelu on harrastus, jonka äitini opetti. Verkkokaupan eteen nähdään nyt kovasti vaivaa, että saataisiin sinnekin asiakkaita.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Kaisu Puranen