YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.3.2021 klo 10:53
Uutinen

Katso tunnettujen yrittäjien terveiset hallitukselle – ”Se sai karvani pystyyn, että Alkot saavat olla auki ja muita liikkeitä rajoitetaan”

Jos yritystoiminta käytännössä estetään, hallituksen pitää tarjota riittävät korvaukset sekä lainsäädännölliset keinot sopeutua, Suomen Yrittäjät vaatii. Tunnetut yrittäjät lähettävät tässä jutussa vihaisia terveisiä rajoituksista päättäjille.

Hallitus esittää eduskunnalle lakia, joka rajoittaa liikkumista ja ihmisten välisiä fyysisiä kontakteja. Oman pihapiirin ulkopuolelle saa mennä vain välttämättömistä ja perustelluista syistä. Julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä pitää käyttää maskia.

Lain on tarkoitus koskea aluksi pahassa koronatilanteessa olevia Helsinkiä, Vantaata, Espoota, Kauniaisia ja Turkua, mutta myöhemmin se voidaan ulottaa myös muille alueille. Uudet liikkumisrajoitukset voisivat tulla voimaan aikaisintaan pääsiäisen aikoihin.

Suomen Yrittäjät arvostelee hallituksen suunnitelmaa:

– Rajoitukset vaikuttavat tuhoisasti yrityksiin, jotka ovat vailla mahdollisuuksia sopeutua, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Jos halutaan estää lähipiirikontakteja, pitää kohdistaa rajoitukset niihin eikä rajoittaa elinkeinovapautta. Jos yritystoiminta käytännössä estetään, pitää tarjota riittävät korvaukset sekä lainsäädännölliset keinot sopeutua. Näitä ei ole tarjolla, Pentikäinen sanoo.

Varsinkin pienet kivijalkaliikkeet, erikoisliikkeet ja palveluyritykset kärsivät rajoituksista.

– Kannamme suurta huolta koronatilanteesta ja pidämme monia rajoituksia perusteltuna. Esitys on kuitenkin ylimitoitettu, Pentikäinen toteaa.

Liikkumisrajoituksissa on lukuisia poikkeuksia

Hallituksen esitys sisältää monia poikkeuksia. Töissä, ruokakaupassa, apteekissa, postissa, pankissa sekä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa saisi käydä. Alkot jäisivät auki.

Koulussa saisi käydä ja ihmiset saisivat ulkoilla perheen kesken ja kahden muun henkilön kanssa. Mökille ja ulkomaillekin saisi lähteä ja sieltä palata.

Katso lakiluonnoksen yksityiskohdat täältä. Hallituksen esitys voi muuttua vielä yksityiskohdiltaan eduskunnan käsittelyssä.

– Se on kuin juusto, joka on täynnä reikiä. Tämä tekee esityksestä hankalan kansalaisten ja yrittäjien kannalta. Sitä on myös liki mahdoton valvoa. Perusoikeuksia poljetaan liian huterin perustein. Tämä uhkaa kaikkien rajoitustoimien hyväksyttävyyttä, Pentikäinen sanoo.

Tunnetuilta yrittäjiltä vihaiset terveiset päättäjille

Yrittäjillä riittää ymmärrystä rajoituksille, mutta samalla linjaukset ja viestintä aiheuttaa hämmennystä ja turhautumista. Kokosimme liikkumisrajoituksen kohteeksi joutuvien, tunnettujen helsinkiläisten ja turkulaisten yrittäjien tunnelmia ja terveisiä päättäjille.

Jethro Rostedt, kiinteistönvälittäjä

Aninkainen Kiinteistönvälitys Oy:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jethro Rostedt ei ole lainkaan samoilla linjoilla hallituksen kanssa liikkumisrajoituksista.

– Tässä hallitus jatkaa jo totuttua linjaansa, eli se ei itsekään tiedä mitä, koska ja keneltä rajoitetaan. Jos nyt vähääkään oikein tulkitsin, niin töitä saisi sentään tehdä. Saavatko ihmiset tulla asuntonäytölle vai katsovatko netistä kohteen? En todella osaa sanoa. Tämä on silkkaa sekoilua.

Rostedt ei ole varautunut mahdolliseen kolmen viikon liikkumisrajoitukseen mitenkään.

– Vessapaperia on vajaa paketti, se saa riittää. Netflixin sarjat alkavatkin jo olla kaikki katsottu, hän toteaa. Samaan hengenvetoon Rostedt moittii hallituksen rajoitustoimia myös siksi, että niitä ei voida valvoa mitenkään.

– Ajatus on täysin absurdi. Jos on kehotettu varovaisuuteen ja välttämään turhanpäiväisiä kontakteja, luulisi kaikille tämän olevan sanomattakin selvää. Mutta koska linjaa ei ole ollut, rajoitukset ovat kaikki epäselviä, ei tämä tästä paremmaksi tule menemään. Suosisin yksinkertaisesti järjen käyttöä. Vältetään suuria laumoja ja otetaan iisisti.

Turun epidemiatilannetta on luonnehdittu huonoksi. Rostedt ihmettelee asiaa.

– Kaduilla ei ole ketään. Liikkeet ovat tyhjiä, ostoskeskukset ovat tyhjiä, juuri ketään ei ole missään. Ihmiset on peloteltu siihen malliin, että eivät tulekaan. Karmeinta on, että kuvitellaan esimerkiksi take awayn pelastavan jotenkin ravintoloita. Ei pelasta.

Korona on vaikeuttanut myös Rostedtin liiketoimia, mutta suurimpana ongelmana hän pitää koronaepidemian jälkeistä työttömyyttä.

– Tästä seuraavat ja seuranneet taloudelliset vahingot ovat järjettömästi suuremmat kuin itse koronasta. Olen jo yli puoli vuotta sitten varoittanut esimerkiksi nuorten tilanteesta, kotiväkivallasta ja suurtyöttömyydestä. Nämä konkretisoituvat parasta aikaa. On aina tragedia, kun joku joutuu teholle tai jopa kuolee, mutta asiat on nyt saatava nyt oikeisiin mittoihin.

Noora Hautakangas, vaateputiikki- ja kahvilayrittäjä

Kierrätysmuodin ja kahvilan yhdistelmä Relove on Noora Hautakankaan perustama yritys, jolla on jo kaksi toimipistettä ja kolmas avautuu Helsingin keskustan Stockmannilla toukokuussa.

Hautakangas on tuntenut rajoitusten vaikutukset sekä kahvilan että erikoiskaupan alan edustajana. Hän on kokenut päätöksenteon absurdina ja byrokraattisena.

– Tulkoon rajoitukset tai ei, suositus olla käymättä kaupoissa on aiheuttanut sen, ettei kaupungilla liiku ketään. Erikoiskaupat ovat olleet lirissä, mutta rajoitukset ovat osaltaan taputelleet osan kohtalon, Hautakangas toteaa.

Kahviloiden sulku on sulkenut toistaiseksi toisen Reloven kahvilan. Töölön toimipiste myy noutotuotteita ja palvelee Wolt-kuljetusten kautta. Vaatemyynti molemmissa pisteissä on yhä auki.

– Asiakkailla on rikollinen olo, jos he tulevat kauppaan suosituksista huolimatta. Liikkeiden täytyy päättää, ollako auki, vaikka kehotusta sulkea ei ole. Korvauksia ei silloin saada mistään. Yritykset ovat tässä heitteillä.

Relove on valmistautunut sulkemaan liikkeensä ensi viikolla. Päätös ei ole helppo, sillä sulkeminen ja uudelleen avaaminen on massiivinen työ jo henkilökunnan lomautusten takia. Ihan lyhyeksi aikaa se ei kannata.

Myös myyntiajan varanneille asiakkaille joudutaan soittamaan yksitellen ja sopimaan uusi viikko kalenterista.

Monen muun yrittäjän tapaan Hautakangas on pettynyt sekavaan ja epäselvään viestintään ja jatkuvaan epätietoisuuteen sekä rajoitusten ristiriitaisuuteen.

– Se sai karvani pystyyn, kun luin, että Alkot saavat olla auki. Muita liikkeitä rajoitetaan. Se on vastuutonta. Lisäksi tartuntaluvut eivät ole laskeneet, vaikka ravintolat ovat olleet kiinni. Sama ilmiö on Hollannissa, missä rajoitukset ovat olleet kovia jo pitkään, mutta tartuntaluvut pysyneet korkealla.

Samuil Angelov, ravintolayrittäjä

Muru-Dining pyörittää Helsingissä kuutta ravintolaa ja viinibaaria. Seitsemännen ravintolan olisi pitänyt avautua ensi viikolla, mutta avajaiset siirtyvät useilla viikoilla eteenpäin.

Sommelier ja ravintoloitsija Samuil Angelov ei ole varma rajoitusten oikeasuhtaisuudesta. Kaikkien pitäisi olla valmiita tekemään uhrauksia.

– Kontaktien vähentäminen piti alkuperin olla useamman toimialan sulku. Lopulta vain tapahtumat ja ravintola-ala suljettiin. Kuntosalit ovat auki ja kauppakeskukset turvoksissa. Ravintola-alan kohdalla puhutaan ihmishenkien suojelemisesta, mutta muilla toimialoilla suojellaan taloutta.

Hän on vihainen puolueiden puheiden ja toiminnan ristiriitaisuudessa.

– Minulle on epäselvää, kuka tätä sirkusta johtaa. Onko se STM, Varhila, Tuominen, THL vai hallitus?

Häntä ihmetyttää myös se, miten Suomessa päätöksenteko on kovin hidasta, eikä esimerkiksi valtion rajoja pystytä vartioimaan paremmin.

– Meiltä lähtee 6 000 työmiestä joka perjantai ja palaa maanantaina. On edesvastuutonta rajoittaa Suomen kansalaisia, jos emme voi rajoittaa ulkomailta saapuvia. Saksassa Merkel sai rajat kiinni nopeasti ja testipakon tulijoille. Sama käytäntö on ollut monissa muissa maissa.

Angelov on väsynyt myös siihen, että rajoitusten yhteydessä puhutaan yleensä aina ravintola-alasta, vaikka kriisi koskettaa montaa muutakin alaa.

– Tuntuu, että ravintola-ala on pelikortti, jota heiluttamalla päästään pandemiasta eroon.

Siva Parlar, elintarvikealan yrittäjä, ex-ravintoloitsija

Kasvipohjaisen proteiinivalmisteen Vönerin kehittäjällä Siva Parlarilla on myös sympatioita ravintoloiden lisäksi muille aloille, kuten viihteelle. Toki ravintola-alan kovat rajoitukset ihmetyttävät, kun monella muulla alalla kontaktit ja mahdolliset tartunnat ovat paljon herkemmin mahdollisia.

– Rajoituksia toki täytyy ymmärtää, jotta päästään ripeämmin kohti normaalimpaa arkea. Yrittäjänä huolestuttaa eniten koronan jälkeinen aika. Ketkä selviävät ja ne jotka selviää niin riittääkö se Suomen taloudelle? On hyvin selkeätä, että niin Suomi kuin muutkin maat maksavat koronan aiheuttamia kuluja vielä useita vuosia, Parlar sanoo.

Rajoitusten ristiriita hämmentää myös: Viikko sitten 400 ihmistä kokoontui osoittamaan mieltään, mutta ravintolat täytyy pitää kiinni.

Rajoitusten viestintä ja linjaukset tulisi viestiä selkeästi, eikä byrokratiaan ja lakipykäliin vedoten.

– Peruskansalaisena ja yrittäjänä haluaisin, että rajoituksista kerrotaan eikä selitetä. Tuntuu, että ainoa tieto mitä saa on mediassa ja virallisia tietoja joutuu etsimään monesta eri lähteestä. Se kaikki monimutkainen byrokratia voitaisiin selittää yksinkertaisemmin ihan vaikka ranskalaisilla viivoilla, Parlar ehdottaa.

Mikko Hietala, leipomo- ja kahvilayrittäjä

Mikko Hietala luotsaa Turussa neljää kahvilaa, joihin oma leipomo tekee tuotteet. Luonnollisesti ravintoloiden ja liikkumisen rajoitukset osuvat hänen liiketoimintaansa.

Hietala on kuitenkin päättänyt olla valittamatta.

– On toki kriittisyyttä, ja rajoitukset osuvat omaankin liiketoimintaan. Ajattelen kuitenkin, että ongelma on monimutkainen, eikä ratkaiseminen ole helppoa. Päättäjien toimintaa ohjaa laki. Uskon, että he tekevät parhaansa, Hietala sanoo.

Hietala ajattelee, että kyse on koko kansankunnan edusta.

– En ole hälläväliä -asenteella, mutta olisinko itse tehnyt parempia päätöksiä? Huonoja päätöksiä olen tehnyt itsekin joskus.

toimitus(at)yrittajat.fi