YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.5.2017 klo 15:35
Uutinen

Kaupungit eivät tiedä mitä ne ostavat – ”Laskujen lukumäärä on aivan älytön”

Julkiset hankinnat ovat vain pieni osa kaupunkien kokonaisostoista. Iso osa ostoista on enemmän tai vähemmän piilossa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa ostetaan kaupungin sidosyksiköiltä todella paljon kilpailuttamatta.

Yrittäjäsanomat on tutkinut Jyväskylän ja Hämeenlinnan kaupunkien ostoja. Selvitys osoittaa, että nämä kaupungit kilpailuttavat vain noin 5–16 prosenttia ostojen kokonaismäärästä.

Hämeenlinnan vuoden 2015 kaikki ostot olivat yhteensä 270 miljoonaa euroa. Toimittajat, jonka toiminimeen sisältyy Oy, laskuttivat kaupunkia 142 miljoonalla eurolla.

Avoimia, suoria kilpailutuksia samana vuonna tehtiin vain 47 kappaletta (joista kuusi EU-, 38 kansallista- ja kolme pienhankintaa). Niiden suuruusluokka on noin 12 miljoonaa. Hämeenlinna kilpailuttaa myös KL-Kuntahankintojen kautta ja sidosyksiköt kilpailuttavat itse. Joillakin kaupungeilla on käytössään erilaisia pienhankintakanavia.

Tämä tarkoittaa, että julkiset hankinnat olivat vain 4,4 prosenttia kokonaisostoista ja korkeintaan 12 prosenttia markkinaehtoisista* ostoista.

Kaupunki hankkii sidosyksiköiltään kilpailuttamatta

Hämeenlinnan isoja laskuttajia oli muun muassa Tekme Oy, joka laskutti kaupunkikonsernilta 16,1 miljoonalla eurolla. Tekme Oy kuuluu Hämeenlinnan kaupunkikonserniin ja huolehtii kiinteistöjen siivous-, kiinteistönhoito-, kunnossapito- ja rakentamispalveluista.

Muita suuria sidosyksikköjä ovat esimerkiksi Linnan Ateria, joka yhdistyi Tekmeen vuoden 2015 alusta. Henkilöstöpalveluyritys Seuturekry Oy on KuntaPro Oy:n tytäryhtiö.

Kaupunkia laskuttavista isoista toimijoista Hoivia Oy on Esperi Care Oy:n omistama yhtiö.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekinin mukaan isot ostot sidosyksiköiltä viestivät siitä, että muita vaihtoehtoja ei ole vielä kartoitettu.

– Kilpailua ei hyödynnetä vielä riittävästi, kun on kaikki munat yhdessä korissa.

Case Jyväskylä: Pieniä toimittajia on aivan valtavasti – niiden käsittelyyn mennee miljoonia

Jyväskylän kaupunki osti yhteensä 358 miljoonalla eurolla vuonna 2015. Kaupunki kilpailutti samana vuonna sähköisessä julkisten hankintojen Hilma-kanavassa vain 57 miljoonalla eurolla.

– Ihmetystä aiheuttaa pienten toimittajien suuri määrä, josta voisi vetää johtopäätöksen, että kilpailuttamatta ostetaan paljon. Jotakin kertoo se, että vain 922 toimittajaa 6 402 toimittajasta, eli 14,4 prosenttia on laskuttanut Jyväskylää yli 10 000 eurolla vuonna 2015, Varsinais-Suomen hankinta-asiamies Jorma Saariketo nostaa esiin.

– Yksi on varmaa, tehoja voidaan lisätä merkittävästi kaikessa julkisessa rahankäytössä. Yksistään jo laskujen lukumäärä on aivan älytön, ja niiden käsittelyyn mennee Jyväskylässä miljoonia euroja vuosittain, Saariketo napauttaa.

Jyväskylän kaupungin ostot Total Kiinteistöpalvelut Oy:ltä vuonna 2015 olivat 6,2 miljoonalla palveluita. Yritys tuottaa kiinteistöpalveluita Keski-Suomessa. Total Kiinteistöpalvelut Oy on muodostettu liikelaitoksesta vuonna 2007.

Muita suuria laskuttajia olivat Lemminkäinen Infra Oy 3,4 miljoonan euron arvosta. Kuntien omistama jäteyhtiö Mustankorkea Oy on laskuttanut kaupunkia 3,4 miljoonalla.

Saariketo kiinnitti huomiota myös vähittäiskaupoista, marketeista, kahviloista ja ravintoloista kertyviin valtaviin ostotapahtumamääriin.

Datan käsittely: Hämeenlinnan ostodatan Yrittäjäsanomille käsitteli Mercell Suomi Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Niemistö. Yritys tuottaa hankintapalveluita ja -työkaluja.

* Kun Hämeenlinnan osakeyhtiömuotoisista laskuttajista poistetaan sidosyksiköt, markkinaehtoisille ostoille jää noin 99, 8 miljoonaa euroa.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi