YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Keravan Yrittäjät Islannissa – luontoelämyksiä ja uusia ideoita yrittäjyyden luvatusta maasta
Mitä sinulle tulee mieleen Islannista? Tulivuoren purkauksia, kuumia lähteitä, islanninheppoja vai kesän 2016 MM-futisturnauksen itsevarmat ja komeat islantilaispelaajat?
Reilun 320 000 asukkaan saareksi Islanti on hämmästyttävän tunnettu myös Suomessa – kuten myös Keravalla, jonne Keravan Yrittäjät järjesti jäsenmatkan toukokuun alussa. Noin 20 hengen voimin lensimme Helsingistä Keflavikin kentälle aamutuimaan perjantaina 5.5., josta oitis bussilla Keravan ystävyyskaupunkiin Reykjanesbaeriin.
Bussin ikkunasta näytti ensin siltä, että eihän täällä ole mitään, pelkkää harmaata ja mustaa laavakenttää silmänkantamattomiin. Totuus luonnon ihmeistä paljastui viikonlopun aikana pikkuhiljaa ja koimme ääri-ilmiöitä jäätiköistä kuumiin lähteisiin. Poikkeuksellisen lämmin, 13 astetta on islantilaisen helle, sää hemmotteli yrittäjiä.
Reykjanesbaerissa kuulimme, että Islantilaiset todella haluavat lentoliikenteen keskukseksi maailmassa ja matkailun kasvuun investoidaan. Tapasimme Reykjanesbaerin kaupungin johtoa sekä alueella toimivan kehitysyhtiön Kadecon projektijohtajan Sigurgestur Guðlaugssonin joka kertoi, että turismin uskotaan kasvavan kuluvan vuoden 2,6 miljoonasta jopa noin 20 miljoonaan matkailijaan vuonna 2040.
Reykjanesbaerin alueella sijaitsee entinen NATOn tukikohta, jonka amerikkalaiset jättivät vuonna 2006. Nyt talon ovat täyttäneet yritykset startupeista vaatedesigniin, yhteensä 28 erilaista.
Pääsimme maistamaan Geo Silican (linkki) mineraalijuomaa, varsinaista ihmeainetta, joka vahvistaa luustoa, hiuksia ja kynsiä ja jossa hyödynnetään geotermisestä vedestä saatavaa luontaista mineraalia. Yrityksellä on kova tahto laajentua Amerikan ja Euroopan mantereille, myös Suomeen.
30 päivän Silica-kokeilu on menossa, kannattaa seurata keravalaisia yrittäjänaisia ja heidän kaunistumistaan. 😉
Matkamme jatkui Reykjanesbaerista Reykjavikiin, jossa majoituimme Fosshotel Lindiin.
Lauantai- ja sunnuntaipäivät vietimme bussissa tutustuen kaikkein suosituimpiin nähtävyyksiin. Lauantaina ohjelmassa oli The Golden Circle. Tutustuimme Þingvellirin kansallispuistoon, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat kohtaavat, kuvasimme muiden turistiejoukkojen kanssa kuumien lähteiden kentän, josta vähän väliä purskahti ilmoille höyryävä geysir sekä ihastelimme jättimäisenä kohisevan Gullfossin putouksen.
Sunnuntain kohde oli Reykjanesin niemellä sijaitseva The Blue Lagoon, kylpylä, jonka 36-39 asteisessa turkoosissa vedessä pulikointi oli monella tavalla elämys. Matkan varrella poikkeiltiin ihastelemaan kuivuvia kalanpäitä, istutusmetsiä, Grindavikin kalastajakylään myrskyssä epäonnisesti rantautuneita laivanraatoja (Youtube-linkki) sekä mustia hiekkarantoja ja maan syvyyksistä kananmunanhajuisena punkevaa tulikuumaa laavaa.
Haastattelin myös Reykjavikissa asuvaa suomalaista yrittäjää, Satu Rämöä, joka toimii bloggaajana (salamatkustaja.com), sosiaalisen median asiantuntijana, Finnska Budin –suomidesignputiikin osakkaana sekä kesäisin islanninhevosratsastusten oppaana. Sadusta on tullut vahva vaikuttaja yrittäjyyteen, matkailuun ja bloggaamiseen liittyen. Jos olet yrittäjänä kiinnostunut kaupallisesta blogiyhteistyöstä, lue Sadun haastattelu blogista: http://www.marjanousiainen.com/2017/05/17/miten-blogiyhteistyota-tehdaan…
Oppaammekin antoi tunnustusta Sadulle matkailijavirroista. Yksi salaisuus siihen, että suomalaiset matkaavat sankoin joukoin Islantiin on Satu Rämön kirja Islantilainen voittaa aina, jonka optimismi vie mukanaan. Kirja sai minut lähtemään matkalle. Jos Islanti kiinnostaa, kannattaa etsiä myös Tripsterin sivut ja katsoa Sadun vinkit.
Islannissa on jatkuva yritysbuumi ja kova pöhinä yritysten ympärillä, kertoo Satu:
– Monille yrityksen perustaminen on toimeentulon kannalta ehdoton, sillä kalliissa asuin- ja elinkustannusten maassa yhdellä palkalla ei välttämättä pärjää. Ihmisillä voi olla monta ammattia ja työpaikan lisäksi oma yritys.
– Islannissa yrityksen perustaminen on tehty tosi helpoksi. Konkurssilainsäädäntö on tosi löperö eikä verottaja hyväksy Suomessa samoja asioita, mutta juuri siksi yrityksiä perustetaan kiivaaseen tahtiin.
– Myös työntekijän palkkaaminen on huomattavasti helpompaa kuin Suomessa. Vaikka palkkataso on korkeampi, sivukulut eläke ja sotumaksut noin 13-14 % bruttopalkasta eli huomattavasti vähemmän.
– Islannin työttömyysprosentti on alle 2, joten työtä saa helposti ja työvoimaa myös löytyy yrityksiin. Suomalaiset toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi.
Satu uumoilee seuraavaa talouden ylikuumentumista. Nyt on kova nousukausu ja hinnat ovat karanneet käsistä. Mutta vaikka Islannissa mennään kohti seuraavaa notkahdusta, se ei pidemmän päälle haittaa. Pyyhitään suurimmat pölyt pois ja jatketaan kuten vuoden 2008 konkurssin jälkeen.
Islannissa luonto todellakin on parasta ja sään vaihteluineen kaikkineen kerrassaan unohtumaton elämys.
Matkan aikana yrittäjät hyrisivät tyytyväisyyttä. Perusteluina kuultiin mm.
1) Islantiin ei tulisi perheen kanssa lähdettyä.
2) Matkan pituus perjantaiaamusta maanantaihin oli juuri sopiva.
3) Ohjelma, järjestelyt ja seura –priimaa.
Kiitos matkan järjestäjälle, kiitos matkaseurasta muille yrittäjille sekä Pirjolle Keravan kaupunkiin.
Oli ilo olla mukana.
Jutun kirjoitti Marja Nousiainen, digitaalisen markkinoinnin, markkinointiviestinnän ja sosiaalisen median asiantuntija Tulevaisuudesta.