31.5.2018 klo 08:46
Uutinen

Kevytyrittäjyys toimi ponnahduslautana omalle firmalle

Muutaman vuoden freelancer-kevytyrittäjyyden jälkeen copywriter Kati Klaavuniemi sai kimmokkeen lähteä yrittäjäkurssille. Kurssin jälkeen oli luonnollista perustaa toiminimi.

Copywriter on sisällöntuottaja, joka ideoi ja suunnittelee sisältöä esitteisiin, mainoksiin, projekteihin ja kampanjoihin sekä tekee sisällönsuunnittelua ja -tuotantoa sosiaaliseen mediaan.

Kati Klaavuniemellä on pitkä työkokemus markkinointiviestinnästä. Hän työskenteli useita vuosia mainostoimistossa, kunnes toimisto siirsi toimintansa Kemistä muualle. Tämän jälkeen alkoi lähes viisi vuotta kestänyt freelancer-kevytyrittäjyys.

– Ehdottomasti parasta kevytyrittäjyydessä on se, että pääsee kokeilemaan taitojaan, tarjoamaan palvelujaan ja harjoittelemaan yrittäjyyttä. Se on hyvä ratkaisu silloin, kun laskutettava työ on tilapäistä tai satunnaista. Pystyy hakemaan esimerkiksi soviteltua päivärahaa, ja kuukausina, jolloin laskutusta on vähän, saa työttömyyspäivärahaa, Kati Klaavuniemi sanoo.

”Kevytyrittäjyyden edut ovat myös sen puutteet”

Kevytyrittäjyys on riskitön tapa aloittaa yrittäminen. – Ei ole kirjanpitoa, verotusta tai muuta viranomais-ilmoituksiin liittyvää säätöä, Klaavuniemi luettelee. Kun liikeidea on testattu, on askel yrittäjyyteenkin lyhyempi. Samalla kun hän luettelee kevytyrittäjyyden edut, luettelee hän myös samalla sen puutteita.

– Ilman kunnollista kirjanpitoa on vaikea arvioida toiminnan kannattavuutta ja kevytyrittäjänä arvonlisäveron vähennyshyöty jää saamatta. Laskutuspalvelu vie palkkiosta tietyn prosenttiosuuden ja se syö palkkaa. Muutaman tunnin työ saattaa liitossa tai Kelassa pitkittää työttömyysrahan saamista jopa kaksi kuukautta.
Klaavuniemi kertoo kuitenkin kevytyrittäjyyden opettaneen hänelle paljon varsinkin yritystoiminnan taloutta.

1.5.2017 alkaen kevytyrittäjät ovat olleet YEL-vakuutuksen piirissä, kun vuositulot ylittyvät 7656,25 €.

– Minusta kaikesta työstä pitäisi kertyä myös eläkettä. Tätä ei nuorena ajattele, mutta vanhana se sitten kostautuu. Minulla ainakin vei hetken, että toimintaa ja asiakkaita oli sen verran, että YEL-maksua alkoi kertyä. Ehdin onneksi olla kevytyrittäjänä aikana, jolloin maksettiin Tyel-vakuutusta. Mutta tosissani tätä asiaa joutui pohtimaan, kun laki muuttui. Tyeliä meiltä ei sitten enää huolittu.

”Miksen ole yrittäjä?”

– Asiakkaat alkoivat kyselemään, voisiko toimeksiantojen laskutukset järjestää toisella tavalla, Kati Klaavuniemi kertoo, – työvoimahallinnon puoleltakin tuli painostusta. Hän näki yrittäjäksi siirtymisen välttämättömäksi toiminnan kehittymisen kannalta.

– Koin myös, että oli aika nostaa seuraavalle portaalle toiminnan ohella myös kevytyrittäjyyden aikana vakiintuneet asiakassuhteet. Klaavuniemi kävikin yrittäjäkurssin ja luonnollinen jatkumo oli toiminimen perustaminen.

Tmi Kati Klaavuniemi aloitti toimintansa alkuvuodesta 2018. Hän tekee yhteistyötä paikallisten mainostoimistojen kanssa, ja saa niiden kautta isoimmat työt. Klaavuniemen juttuja on voinut lukea mm. Kemin Energia ja vesi – sekä MyKemi -lehdistä. Pienemmille asiakasyrityksille hän konsultoi esim. oman brändin rakentamista ja hallintaa. Hän hoitaa myös Kemitiimin toiminnanjohtajan tehtävät ja tuottaa lisäksi sisältöä tapahtumiin.

Klaavuniemi sanoo, että yrittäjänä miettii nyt tarkemmin, mistä palkka tulee ja mitä sen tekeminen vaatii.
– Monille asiakkaille on myös tärkeää, että yhteistyökumppani on hommassa mukana ”vakavissaan”.

Kemin Yrittäjiin liittynyt tuore yrittäjä pitää tällä hetkellä tärkeänä uusien asiakassuhteiden hankintaa.

– Yrittäjäksi ryhtyminen toiminimellä on ollut hyvä päätös, toiminimi on auttanut uusien verkostojen syntymisessä, Kati Klaavuniemi summaa.