2.1.2018 klo 08:02
Uutinen

Kiertotalouden kiinnostavimmat yritykset listattu

Sitran ylläpitämältä kiertotalouden kiinnostavimpien yritysesimerkkien listalta löytyy mm. forssalainen Watrec Oy.

Uuden, tehokkaamman talouden mukainen liiketoiminta leviää suomalaisten keskuudessa: Sitran ylläpitämä, kiertotalouden kiinnostavimpia yritysesimerkkejä esittelevä lista laajenee jälleen. Päivitetyllä listalla on nyt 97 yritystä sekä joukko perinteisen käsityöammatin taitajia.

Nyt julkaistava Kiertotalouden kiinnostavimmat -listan kolmas, päivitetty versio kasvattaa kiinnostavien esimerkkien määrän miltei sataan, kun ensimmäisessä listauksessa mukana oli 19 yritystä. Listan yritykset osoittavat ratkaisuillaan, miten liiketoimintaa ja tulosta tehdään uudella, kiertotaloutta edistävällä tavalla jo nyt.

Edelläkävijöiden listalla on hämäläisyrityksistä forssalainen Watrec Oy, joka suunnittelee, toimittaa ja operoi biokaasureaktoreita, joissa pöpöt pilkkovat biomassat autojen polttoaineena tai energiana hyödynnettäväksi. Biokaasureaktorin avulla saadaan myös arvokkaat ravinteet talteen ja palautettua kiertoon.

Hämeen vientipalkinnollakin palkittu Watrec Oy aloittaa tammikuussa 2018 biokaasulaitosprojektin Hanoissa, Vietnamissa. Kyseessä on yhtiön ensimmäinen biokaasulaitosprojekti uudella markkina-alueella, Kaakkois-Aasiassa. Projekti on mittaluokaltaan suuri, yhteensä noin 600 tn/d käsiteltävää jätemateriaalia. Se toteutetaan yhdessä vietnamilaisen, Hanoissa sijaitsevan jäteyhtiön kanssa, jonka kanssa Watrec on tehnyt yhteistyötä jo kaksi vuotta.

– Tämä on työvoitto, positiivisella tavalla tietenkin!, Watrecin myyntijohtaja Kimmo Tuppurainen iloitsee päänavausta Kaakkois-Aasian markkinoille.

Sitran listalla on myös Hämeenlinnassa toimiva Konecranes. Sen automaattinen varaston kokonaishallintajärjestelmä AGILON automatisoi tiedonhallinnan siitä, kuka ottaa mitäkin tavaraa ja minkä verran. Varastosta tavaran toimittaa tarvitsijalleen robotti, joka samalla optimoi varastopaikan käyttöasteen mukaan. Järjestelmä kuluttaa vähän energiaa eikä tarvitse esimerkiksi valaistusta, sillä robotin toiminta optimoituu tekoälyn avulla.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi