Kokeneet työntekijät ovat olleet yrittäjä Hua Gaon tuki ja turva.
3.10.2023 klo 07:53
Uutinen

Kiinalaisisän matka Shanghain kansainvälisestä kaupasta Laukaan St1-aseman yrittäjäksi

Vajaan 30 miljoonan asukkaan Shanghain hektisyys ja entisen Laukaan Esson pihapiirin arki ei meinaa mahtua samaan lauseeseen, vaikka molempiin kansainvälisyys liittyykin.

Laukaan St1-aseman yrittäjä Hua Gao muutti 3,5 vuotta sitten Suomeen tehtyään perheensä kanssa aikamoisen matkan niin kulttuurillisesti kuin välimatkallisestikin.

-Not my idea, hymyilee vaatimaton huoltoasemayrittäjä.

Kun perheen ensimmäinen lapsi syntyi, Shanghain loputon kiire ja reissutyö kansainvälisen lääkeyrityksen vientiedustajana ei tuntunut enää parhaalta vaihtoehdolta. Matkaan lähti Hua Gaon perheen lisäksi myös vaimon siskon perhe.

Suomi ja vajaan 20 000 asukkaan Laukaa ei jostain syystä tullut ensimmäisenä kohteena mieleen, vaan tutuksi tulivat muun muassa Saksa, Ranska, Italia, Itävalta, Britannia ja Ruotsi. Suomeen he sattuivat ystävän kutsumana ensimmäistä kertaa kylmään tammikuuhun, mutta eivät siitä säikähtäneet.

Lasten hyvä tulevaisuus mielessä Gaot pääsivät vierailemaan suomalaisessa koulussa pääkaupunkiseudulla.

-Tämä koulu ja suomalainen koulutusjärjestelmä tekivät meihin suuren vaikutuksen, Hua Gao paljastaa.

Toisella kertaa perhe tuli Suomeen jäädäkseen. Suuremmista kaupungeista ei sopivia työmahdollisuuksia tai yrityskohteita löytynyt, vaikka useampaa ravintolaa ja leipomoakin mietittiin. Syksyllä 2019 tärppäsi, kun edellisten yrittäjien mukaan ”Puttosen Essona” tunnettu St1-asema löytyi netin yritysvälityksestä.

-Kauppojen tekeminen ei sitten enää vaikeaa ollutkaan, Hua Gao kertoo.

Kaupantekohetkellä marraskuussa 2019 keskusteltiin Kiinassa jylläävästä Covid-epidemiasta, eikä tuore yrittäjä voinut arvata millaisessa myllerryksessä huoltoasemaa pyöritetään ensimmäiset vuodet.

-Aika vaikeita vuosia, yrittäjä huokaa.

Myymälä oli pari kuukautta suljettu ja ihmisten liikkuminen loppui käytännössä kokonaan. Kun korona hellitti, kulman takana odotti Ukrainan sota ja suoraan huoltoasemabisnekseen iskevä energiakriisi.

Kun polttoaineen hinnat nousivat, ei enää tankattu lähiasemalta vaan ajettiin kauemmaksi halvemman bensan hinnan perässä.

-Ihmisillä ei ole enää rahaa samalla tavalla taskussa ja sitten etsitään halvinta vaihtoehtoa.

-Onneksi olemme saaneet näinä vaikeina vuosina paljon apua ja kokeneet työntekijät ovat kaikkein tärkeimmät, Hua Gao kiittää.

Suomen viimeisen Esso-aseman, ”Puttosen Esson” legendaarinen mainekaan ei varsinaisesti helpottanut maahan muuttaneen yrittäjän starttia, koska odotukset olivat kovat.

-Alku oli vaikea asiakkaiden kanssa, koska suomen kieli on todella vaikeaa ja kaikki asiakkaat eivät puhuneet englantia. Aloitimme kassakoneella opettelemalla yksi, kaksi, kolme, ja kieltä olemme oppineet eniten tässä työn ohessa, nykyään asiakkaiden Harriksi kutsuma Hua kertoo.

Aluksi kanta-asiakkaat kaikkosivat, mutta onneksi palasivat. Minkäänlaajuiset aukioloajat vaan eivät meinaa riittää, kun asemalla saatetaan viettää aikaa aamusta iltaan. Suomalaisista ja laukaalaisista Hua Gaolla on vain hyvää sanottavaa.

-Ihmiset ovat hyviä, mutta ujoja. Ja sitten kun he alkavat puhua, he eivät koskaan lopeta!

Myös perheen arki on asettunut paikoilleen. Lapset viihtyvät ja vilkas esikoistytär näyttää sopeutumisen mallia vanhemmillekin. Vaimo on opiskellut lähihoitajaksi ja toivoo työllistyvänsä ympärivuorokautista asumispalvelua tarjoavaan Sarahoviin.

Shanghaihin verrattuna laukaalaisen elämänlaadun salaisuus on asioissa, joita ei aina huomaakaan.

-Pienellä paikkakunnalla on mukava, kun kaikki kasvot alkavat olla jo tuttuja.

Vaikea alku ei ole sitkeää kiinalaista lannistanut ja Laukaan St1:n tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta. Asemalla on investoitu kaukolämpöön, uuteen valaistukseen ja maksupäätteisiin. Myös liuta lounaan, korjaamon ja autopesun kampanjaideoita odottaa toteuttamistaan. Rallin maailmanmestari Juha Kankkusenkin kantapaikaksi tituleeratulle huoltsikalle kannattaa siis kurvata jatkossakin!