YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Toisintekijät
30.1.2023 klo 13:42
Uutinen

Kiittäminen on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana yleensä, mutta onko se vain “uusi normi ja tapa toimia” vai aitoa? Tätä pohdittiin Päijät-Hämeen Yrittäjien ja Toisintekijöiden viimeisessä yhteisessä 5K-tuokiossa, jonka teemana oli kiittäminen

Viimeiseen 5K-tuokioon ”Kiittäminen” saavuttiin jälleen kivalla ja odottavalla fiiliksellä.
Joku oli jo viikonloppuna odottanut tulevaa kohtaamistamme.

Tapaaminen alkoi perinteiseen tapaan kuulumisten vaihdolla ja hyvällä puheensorinalla.
Yhdellä oli lentänyt kivi uuden auton tuulilasiin, mutta oli ollut hyviä onnistumisia työelämässä. Toinen janosi kuulla muiden onnistumisia ja elämyksiä.

Alussa kuunneltiin Ninnun johdattelemana musiikkia kiittämisen teemaan liittyen ja virittäydyttiin sitä kautta tunnelmaan.

Mari johdatteli naiset musiikin kuuntelun jälkeen teemaan kysymällä ketä olet kiittänyt tänään. Pohdittiin, mistä kiitos kumpuaa, miksi kiitetään?
Joku oli viikolla kiittänyt asiakkaitaan toimeksiannoista ja siitä, että maksavat yrittäjän palkan ostamalla palveluita.
Sydämestään kiittää asiakkaita, joiden kanssa asiat ovat sujuneet mukavasti, mutta muita kenties myös siksi, että se kuuluu hyvään käytökseen.
Tähän liittyen pohdittiin myös, kiitetäänkö asiakkaita samalla myös luottamuksesta ja arvostuksesta?

Eräs oli kiittänyt naapurin rouvaa, joka auttoi auton käynnistämisessä. Mieltä lämmitti, että hän tuli apuun pyyteettä ja heti, kyselemättä enempää. Tästä heräsi ajatus, että ”toivottavasti olen ihmisenä samanlainen”.

Joku pohti ääneen, että pitäisikö aina kiittää kaikesta, mitä vastaan tulee… kaikki haastavatkin asiat ovat jonkinlaisia opetuksia tai elämänkokemuksia, jotka kasvattavat ja niistä voi olla kiitollinen.

Yksi naisista oli jaellut työelämässä muille kiitoksia. Myös itseään onnistui kiittämään hyvästä työstä juuri kyseisenä päivänä.

Mari pyysi leidejä ajattelemaan tilannetta, milloin olet viimeksi kiittänyt itseäsi?
Pohdittiin, olenko tänään kiittänyt itseäni tai onko minulla yleensäkään tapana kiittää itseäni?
Tultiin siihen lopputulemaan, että itseään osataan helpommin kehua kuin kiittää.
Joku totesi, että “olen ehkä tullut vanhaksi, koska olen alkanut puhua ääneen”
Asian ääneen sanominen on konkreettisempaa kuin pelkkä ajattelu, mutta asioiden ääneen sanominen on enemmän kannustamista tai kehumista kuin itsensä kiittämistä.
Joku toi esille ajatuksen, että voiko olla hiukan keinotekoista kiittää itseään?

Esitettiin myös ajatus, että usein kiitokseen vastaa kiitoksella sen sijaan, että vastaisi “ole hyvä”.

Kiitoksella on tärkeä merkitys kaikille.

Kiittäminen on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana yleensä, mutta onko se vain “uusi normi ja tapa toimia” vai aitoa?

Kiitos voi kääntyä myös negatiiviseksi, jos se tehdään muodon vuoksi tai koska se kuuluu asiaan ja on tunteetonta. Esimerkkinä käytettiin erään organisaation kiitosta; se kiitti luottamushenkilöitä talouspaperirullatelineellä, joka sai aikaan tunteen “Ai tällainenko kiitos?”
Onko muodollisella kiitoksella merkitystä? Tulkitaanko organisaation muodollisen kiitoksen saamatta jääminen huonoksi käytökseksi?

Pohdittiin, mikä on riittävä kiitos.
Tultiin siihen lopputulokseen, että riittävän kiitoksen määrä ja tapa riippuu paljon asiasta tai merkityksestä.
Julkinen kiitos – näkökulma hyväntekeväisyyteen liittyen; julkinen kiitos ei ole tarpeen, kun halutaan tehdä aitoa ja pyyteetöntä hyväntekeväisyyttä. Mielikuvat heräävät heti hyväksikäytöstä, jos ja kun hyvän tekemisellään kalastelee julkista kiitosta.

Odottamaton kiitos tuntuu parhaalta. Kiitoksen antajan aitous ja oma tunne kiitoksen saamisesta.

Joka tapauksessa on parempi kiittää liikaa kuin liian vähän, oli yleinen mielipide.

Kiittämättömyyden tunne esim. lasten suhteen tai töissä on läsnä, eli kiitosta kaipaa omasta tekemisestään ja olemisestaan. Mutta samalla mietittiin, että ollaankohan sitä itsekään osattu kiittää tai olla kiitollisia omille vanhemmilleen tai työyhteisössä.

Kiitoksen saaminen äitienpäivänä; olisi ihanaa saada viettää päivä omilla ehdoillaan eikä ravata kaikilla mummoilla yms. Viralliset “juhlapäivät” ovat toiselle teennäisiä ja toiselle vuoden paras päivä kaikkine ihanine hehkutuksineen ja perinteineen.

Yhden poika (jonka kanssa on teininä ollut todella hankalaa) oli soittanut jo aikuisena oman työn touhusta ja sanonut “olenko ikinä sanonut sinulle kuinka hyvä äiti olet?”
Tämä koettiin parhaaksi kiitokseksi koskaan, vaikka sanaa kiitos ei edes käytetty.
Kiitos voi siis olla naamioituneena kehuun ja kannustukseen.

Onko kiitosta helppoa vai hankalaa ottaa vastaan?
Kiitoksen vastaanottamiseen on jollakulla ollut pitkä tie opetella ja oppia. Toinen ei ole edes ajatellut koko asiaa tästä näkökulmasta.

Yhteinen ajatus tuntui olevan, että kiitollisuudenvelkaan ei haluta jäädä, joka vaikuttaa siihen, että apua ei pyydetä. Pitää olla sujut eikä jäädä tilanteeseen, jossa palvelus pitäisi palauttaa. Tilit tasan, vaikka suklaarasian viemällä.

Pohdittiin myös riittääkö palveluksesta kiitoksena kiitos, vai pitääkö siitä antaa tai saada rahaa? Ilmaiseksi ei voi ottaa apua vastaan tai se tuntuu kurjalta?
Minkä kokoinen palvelus on sellainen, mistä riittää kiitos ja mistä pitää kiitoksen lisäksi tarjota tai saada rahaa?
Voidaanko raja vetää myös siihen, että pyydetty palvelus liittyy ammatinharjoittamiseen, esim. juristille soitetaan, että voitko vähän neuvoa ilmaiseksi, vaikka hän tekee siinä työtään, jota ei välttämättä kuuluisi tehdä vastikkeetta?

Kiittäminen on hyvin monisyinen asia.
Loppupäätelmänä todettiin, että kiittäminen kannattaa pitää yksinkertaisena. Joskus kiitos annetaan tai saadaan sydämestä, joskus tavan vuoksi. Oma suhtautuminen on ainoa asia, mihin voit kiitoksen antamisessa tai saamisessa vaikuttaa.

Koska tämä oli viimeinen tapaamisemme, juteltiin hetki myös siitä, mitä näistä viidestä 5K-tapaamisesta on saatu irti ja miten ne on koettu?
Joku naisista sanoi, että kohtaamiset ovat olleet kuin kahvilatapaamisen ja terapian risteytys. Ehdotettiin, että jatketaan kerran kuukaudessa, vaikka nämä virallisesti nyt loppuvatkin. Yhdelle tapaamiset ovat olleet hyvin avaavia ja on ollut hienoa saada uusia näkökulmia. Saadut palautteet ja reflektio ovat olleet tärkeitä juttuja. On ollut ihana jutella ja saada vertaistukea. On saatu hyvää mieltä. Paljon kaivattuja vertailukohtia muista henkilöistä ja heidän ajattelustaan.
On ollut kiva tulla ja olla, kaikki ovat olleet avoimia ja jakaneet paljon asioita. Se, että on voinut sanoa kaiken avoimesti on ollut ihanaa. On voinut puhua avoimesti, joutumatta miettimään pahoittaako sanoillaan toisen mielen.
Ihmisten persoonat ovat olleet suuri rikkaus ja omasta tavasta poikkeavat ajattelutavat ovat antaneet aihetta oman ajattelun kehittämiseen ja kehittymiseen.

Lopuksi ideoitiin vielä yhdelle yrittäjänaiselle uusi markkinointitempaus ja sovittiin uusi tapaaminen ihanien leidien kesken. Tiimin nimeksi muodostui K-naiset <3

Toisintekijöiden koko porukka kiittää sydämestään 5K-tapaamisiin osallistuneita avoimuudesta, luottamuksesta, aktiivisuudesta ja siitä minkälaisia huipputyyppejä olette!

Tapaamme koko Päijät-Hämeen Yrittäjien jäsenille avoimessa aamukahvitilaisuudessa 21.2.2023 klo 8.00 – 9.30. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita mukaan vaihtamaan ajatuksia ja ehkä saamaan mukaanne uusia näkökulmia. Voit ilmoittautua mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ.