YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Kokenut kultaseppämestari varoittaa kuluttajia: ”Romukullan hintahuijaukset ovat iso ilmiö”
Yrittäjä ja kultaseppämestari Mika Tarkkanen neuvoo, kuinka kultakorujaan myyvä tavallinen kansalainen voi yrittää välttyä liian alhaista hintaa tarjoavilta huijareilta.
Suurin osa kultasepänliikkeistä Suomessa toimii eettisesti ja asiallisesti ostaessaan asiakkailtaan niin sanottua romukultaa, mutta vilunkipeliä harjoittavia toimijoita on tullut markkinoille viime vuosina yhä enemmän.
Kun tavallinen kansalainen kiikuttaa kultakauppiaan tiskille korujaan myytäväksi, huijarikauppiaat tarjoavat kullasta selvästi luvattua alhaisempaa hintaa.
Tästä ilmiöstä varoitti artikkelissaan esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomat.
Yrittajat.fi kysyi kultamyynnin varjopuolista näkemyksiä erittäin kokeneelta kultaseppämestarilta, Mika Tarkkaselta.
– Romukullan hintahuijaukset ovat iso ilmiö. Moni menee halpaan, kun jotkut kauppiaat mainostavat suuria summia. Pahimmillaan nämä samat kauppiaat maksavat kullasta alle puolet siitä, mitä he mainoksissaan ovat luvanneet maksaa. Näin ovat esimerkiksi jotkut meidän asiakkaistamme kertoneet, Tarkkanen sanoo.
Tarkkasen kultasepänliikkeessä ilmiö on havaittu esimerkiksi siten, että kultakoruaan myymään tullut asiakas kertoo Tarkkasen hinnan kuultuaan, että toisessa paikassa luvataan maksaa enemmän hänen korustaan.
– Sama asiakas tulee parin tunnin kuluttua takaisin ja kertoo, että hänelle oli luvattu liikoja ja ettei kyseinen kullan ostaja maksakaan sitä, mitä mainoksessa oli kerrottu.
Mainosteksti ei vastaa todellisuutta
Tarkkasen mukaan tyypillinen tapa huijata on, että kauppias lupaa nettimainoksessa tietyn hinnan kullasta. Kun asiakas menee paikan päälle, hänelle sanotaan, että ”juuri nyt kullan hinta onkin laskenut, ja siksi maksamme paljon vähemmän”.
Tai mainoksessa luvataan kullasta tietty hinta, mutta tekstissä ei kerrota, minkä suuruisesta kultamäärästä tämä summa maksetaan eikä sitä, että kullan hinta määräytyy korun painon mukaan.
– Jos tänään kullan hinta olisi 40 euroa grammalta, asiakas luulee ensin saavansa 10 grammasta 400 euroa. Mutta hän saakin vain pari sataa. Kun vaikka joku vanhus tai kuka vain on jo kauppiaan puheilla, asiakas ei välttämättä kehtaa enää perääntyä ja lähteä pois, Tarkkanen havainnollistaa.
Romukullalla tarkoitetaan kultaa, jota ei myydä eteenpäin kultaesineenä. Tällöin esineestä saatu korvaus perustuu sen sisältämän kullan määrään. Kullan ostaja myy kullan eteenpäin.
– Ne, jotka tekevät romukullalla tiliä, myyvät korun eteenpäin ja tekevät sillä voittoa. Ja sehän on ihan oikein, se on liiketoimintaa. Me Tarkkasella emme myy kultaa eteenpäin vaan puhdistutamme sen hienoksi kullaksi ja teemme siitä uusia koruja. Tämä on 100-prosenttista kierrätystä.
Tarkkasen mukaan romukultailmiö alkoi voimistua useita vuosia sitten, ja se kiihtyi, kun kullan hinta nousi rajusti. Silloin markkinoille ilmestyi muun muassa kultaa kerääviä autoja sekä erilaisia pop up -ostopisteitä.
Kannattaa aina vertailla hintoja
Tarkkasen kultasepänliike on perinteikäs perheyritys, joka on siirtynyt isältä pojalle. Jokaisen sukupolven edustaja on kantanut kultaseppämestarin titteliä. Liikkeen perusti Unto Tarkkanen, ja hänen jälkeensä ruoriin tarttui hänen poikansa Mika Tarkkanen.
Viime vuodet Mika Tarkkanen on pyörittänyt liikettä yhdessä poikansa Robert Tarkkasen kanssa. Yrittajat.fi uutisoi 24.10.2023, että Robert Tarkkasesta tuli 25-vuotiaana Suomen ainoa kolmannen polven kultaseppämestari.
– Me maksamme kullasta aina 80 prosenttia kyseisen päivän markkinahinnasta riippumatta siitä, tuoko asiakas gramman tai enemmän kultaa, kultaseppämestari Mika Tarkkanen kertoo.
Kuinka tavallinen kansalainen voi välttyä huijatuksi joutumiselta?
– Kannattaa aina verrata kullan hintoja eri liikkeiden välillä. Älä myy kultaasi kullan ostajalle, jos hän kasvokkain kanssasi asioidessa ei suostu maksamaan sinulle samaa hintaa kuin hän on mainoksessa luvannut.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi