Konkurssien määrä kasvaa kiihtyvällä tahdilla
Suurin konkurssien nousu on majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnassa, jossa Asiakastiedon luvut kertovat 44 prosentin kasvusta tänä vuonna. Kuva: Getty Images 
14.8.2023 klo 13:59
Uutinen

Konkurssien määrä ylitti 2000:n rajan, määrä nousee noin 60:lla viikossa – Ekonomisti huolissaan syksystä

Erityisen huolestuttavalta näyttää majoitus- ja ravitsemusalan yrityksissä.

Konkurssien määrän kasvu näyttää edelleen kiihtyvän. Asiakastiedon tilaston perusteella kuluvan vuoden aikana konkurssiin haettujen yritysten yhteismäärä ylittää 2000:n rajan tänään maanantaina. Viime viikolla määrä nousi 1996:een ja viikoittainen kasvu on ollut noin 60.

Asiakastieto ryhtyi seuraamaan konkurssikehitystä koronapandemian alkuaikoina. Tuolloin odotuksena oli, että konkurssien määrä lähtee kasvuun.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Viime vuoteen asti konkurssikehitys pysyi varsin maltillisena. Olemme aikaisemmin kertoneet syitä kehitykselle.

– Nyt näyttää, että luvut ovat reippaassa kasvussa. Konkurssiin on viime viikon loppuun mennessä haettu 28 prosenttia enemmän yrityksiä kuin viime vuonna. Vauhti on valitettavasti kiihtynyt. Kehitys on huolestuttava, Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi kertoo.

Suurin nousu on majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnassa, jossa Asiakastiedon luvut kertovat 44 prosentin kasvusta tänä vuonna. Rakennusalalla kasvua on raportoitu 38 prosenttia. 

– Kun yrityksen taloudelliset puskurit on kulutettu loppuun, pienikin kysynnän lasku voi riittää, Kauppi kertoo.

Tilastoissa on myös positiivista virettä. Kuljetus- ja varastoalalla konkurssit ovat kasvaneet vuoden alusta lähtien vain kahdeksalla prosentilla.

Ekonomisti huolissaan loppuvuodesta

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää yhtenä syynä viime kuukausien heikkoon kehitykseen suomalaisten lisääntyneen kiinnostuksen ulkomailla matkustamiseen.

– Alkuvuoden kehitys on huolestuttavaa, kun ottaa huomioon, että talous on alkuvuonna ollut vielä lievässä kasvussa. Nähtävästi suomalaiset ovat lomailleet paljolti muualla kuin kotimaassa, mikä näkyy erityisen synkkänä majoitus- ja ravitsemusliiketoiminnan tilastoissa.

Ekonomisti on huolissaan etenkin loppuvuoden kehityksestä, sillä talouskasvun ennustetaan hiipuvan.

– Onneksi synkän syystalven jälkeen taloudessa näkyy hieman positiivisempaa virettä. Nyt olisikin tärkeää, ettei elinkelpoisia yrityksiä lyhytnäköisesti ajettaisi konkurssiin alkutalven aikana, vaan myös velkojilla riittäisi kykyä katsoa hieman pidemmälle, Malinen jatkaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen