26.5.2020 klo 10:00
Uutinen

Konsultti lähtee maajussiksi

Koronakriisi iski moneen yrittäjään kuin salama kirkkaalta taivaalta. Eikä vain ravintoloihin, kivijalkakauppoihin, hierojiin tai esiintyviin taiteilijoihin. Oikeastaan ei taida olla toimialaa, jossa pandemia ei olisi tuntunut.

Näin myös Markku Sahin rekrytointiyrityksessä. Markun mukaan voi sanoa, että toiminta käytännössä pysähtyi kuin seinään. Hän muutti kuitenkin kriisin mahdollisuudeksi ja lähtee kesäksi karjatilalle töihin Kainuuseen.

Yhdistyksiä ja johtotehtäviä

Markku Sahi on opiskellut mm. hallintotiedettä, johtamisteoriaa ja oikeustiedettä. Opiskeluaikoinaan hän oli aktiivisesti mukana opiskelijajärjestöiden toiminnassa, ja järjestötoiminta on edelleen lähellä hänen sydäntään.

Opintojen jälkeen Markku toimi vuosia erilaisissa suurissa, kansainvälisissä yrityksissä johtotehtävissä, esimerkiksi henkilöstöhallinnossa. Markku naurahtaa näin jälkeenpäin, että kolmekymppisenä hän luuli tietävänsä kaiken kaikesta, mutta elämä silottelee kulmat. Vaikka hän viihtyi työssään, hän päätti noin kymmenen vuotta sitten hypätä tuntemattomaan vaihtamalla turvallisen palkkatyön yrittäjyydeksi.

Hyppy yrittäjäksi

Markku oli vuosien aikana ollut hyvin paljon tekemisissä rekrytoinnin kanssa mm. vastatessaan kansainvälisen rekrytointi- ja urasuunnitteluyrityksen jobline.fin, nykyisin monster.com, yritysmyynnistä Suomessa. Myös eri yritysten henkilöstöhallinnossa hän oli vastannut strategisista rekrytoinneista ja uuden osaamisen palkkaamisesta.

Kymmenen vuotta sitten Markkua pyydettiin mukaan yritykseen, jonka päätoimiala oli juuri rekrytointi eli headhunting. Markku perusti oman yrityksen JP Cornerstone Executive Search Oy Ab, joka on osa suurempaa kokonaisuutta. Koska Markku oli itse aiemmin rekrytoinut osaamista yrityksiin, ala oli hänelle tuttu. Nyt hän katsoo vain asioita toisesta näkökulmasta.

Kymmenen vuotta yrittäjyyttä

Mitä tekee headhunter? Markku naurahtaa, että hän istuu pääasiassa puhelimessa ja on yhteydessä asiakkaisiin, vanhoihin ja potentiaalisiin. Kontaktit ovat tärkeitä. Asiakas saattaa esimerkiksi etsiä uutta toimitusjohtajaa ja antaa tehtävän headhunterille. Sopivaa kandidaattia Markku etsii laajojen verkostojensa avulla, mutta myös uusia haasteita hakevat ihmiset ovat yhteydessä jättämällä esimerkiksi avoimen hakemuksen tai CV:n.

Espoon Yrittäjät

Ihmiset joko ovat yhdistysihmisiä – tai sitten eivät. Markku huomasi jokunen vuosi sitten, että Espoon Yrittäjät kannusti jäseniään tulemaan mukaan kevätkokoukseen. Markku meni kokoukseen ja saman tien myös hallitukseen. Tällä hetkellä hän on hallituksen varapuheenjohtaja. Kysyn Markulta, mitä hän on saanut järjestön jäsenyydestä, mutta luulen, että hän näkee tärkeämpänä sen, mitä hän on pystynyt antamaan. Hän haluaa korostaa ennen kaikkea yksinyrittäjien asemaa Suomen Yrittäjien edunvalvonnassa, jonka osa Espoon Yrittäjätkin on. Kuulumalla yrittäjäjärjestöön Markku kokee olevansa ”osa isompaa”.

Maaliskuussa kaikki pysähtyi

Markun mukaan on ehkä hieman liioiteltua sanoa, että kaikki toiminta pysähtyi kuin seinään epidemian tullessa Suomeen, mutta lähes näin kävi. Kun koronakriisi iski maailman ja Suomen talouteen, yritykset siirsivät painopisteen tulevaisuuden rekrytointisuunnitelmista akuuttien selviytymisstrategioiden laatimiseen. Myös mahdolliset kandidaatit vetäytyivät monesta hankkeesta. Epävarmassa tilanteessa on selvää, että vanha työpaikka ehkä kuitenkin tuntuu turvallisemmalta. Markku sanoo, ettei hänen yrityksellään onneksi ole akuuttia kassakriisiä, mutta silti kesän viettäminen mökillä ilman töitä ei tuntunut houkuttelevalta ajatukselta aktiiviselle viisikymppiselle.

Maajussiksi Kainuuseen

Pian koronaepidemian puhkeamisen jälkeen lehdissä kirjoitettiin maatalouden ongelmista saada kausityövoimaa tehtäviin, jotka normaalisti hoidetaan ulkomaisella työvoimalla. Pian saimme lukea toisaalta, että matalapalkkainen työ ei kelpaa suomalaisille, toisaalta, että suomalaiset eivät kelpaa maanviljelijöille. Toiminnan miehenä Markku päätti ottaa asiasta selvää. Ajatus maatöistä kiehtoi häntä, koska hän on lapsena viettänyt kesiä sukutilalla – ja rekkakorttikin löytyy.

Markku löysi ilmoituksen, jossa iso kainuulainen karjatila etsi työntekijöitä. Paikka oli ihanteellinen, koska Markulla on mökki Kainuussa melko lähellä kyseistä tilaa. Näin hän voisi myös tehdä varsinaista leipätyötään tarvittaessa etänä mökillä ja samalla käydä karjatilalla töissä. Kysyn varovasti, että pehtoriksiko aikoo, mutta Markku vakuuttaa, että kyllä tässä on kyse ihan puhtaasti koneiden ajamisesta ja ruumiillisesta työstä, jota isolta karjatilalta kyllä löytyy.

Elämä on täynnä mahdollisuuksia, ne täytyy vain löytää. Yrittäjälle tämä ehkä on helpompi mieltää, koska työ ja palkka eivät koskaan ole itsestäänselvyys, kun pyörittää omaa yritystä. Kylvötöistä ei luonnollisesti nosteta samaa tuntipalkkaa kuin konsulttihommista, mutta se ei tällä hetkellä näytä Markkua huolettavan. Hän tuntuu olevan melkein lapsellisen innoissaan kun pääsee ajamaan isoja traktoreita. Pikkupojan unelma!

Teksti: Marianne Sundblad

Kuva: Markku Sahi