21.10.2020 klo 16:03
Uutinen

Korona-arki palautti konkurssin kauhut Riston mieleen: ”Väkisin siinä mietti lopullista ratkaisua”

Risto Juntunen teki konkurssin finanssikriisin aikaan vuonna 2009. Jäljelle jäi 300 000 euron velka.

Paheneva koronatilanne kurittaa yrittäjiä. Pahimmillaan kurjistuva taloustilanne voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Espoolainen yrittäjä Risto Juntunen on tietoinen koronan traagisista seurauksista. Tuttu yrittäjä päätyi itsemurhaan jouduttuaan taloudellisesti ahtaalle.

– Kun yrittäjän elinkeino romahtaa ja koti on pantattu yrityksen takia, uskoisin että siinä on aika syvissä vesissä oltu. Kaikki menee alta. Tällaista kun kuulee, mieleen palaa pakostikin oma konkurssi.

Juntusella oli 2000-luvulla kaksi yritystä, jotka molemmat ajautuivat yllättäen konkurssiin finanssikriisin aikaan vuonna 2009. Kummallakaan yrityksellä ei ollut maksuhäiriömerkintöjä. Taloustilanteen romahdus tuli puun takaa.

– Silloin kävin aika syvissä vesissä. Ulospääsy ei näyttänyt helpolta, valoa ei ollut tunnelin päässä.

Juntunen perusti yrityksensä vuonna 2001. Toinen toimi elektroniikka-alalla ja toinen henkilöstövuokrauksessa.

– Vaikeinta oli hyväksyä se, että yritys, jota olin kasvattanut vuosia, kaatui nopealla aikataululla. Oma elinkeino hävisi käytännössä kokonaan.

Juntunen koki olevansa voimaton. Konkurssin jälkeinen elämä oli yhtä taistelua, kuten hän asian ilmaisee. Ajatukset risteilivät laidasta laitaan.

– Väkisinkin siinä mietti lopullista ratkaisua, olisiko vaan helpointa laittaa hommat poikki ja ajaa sillalta alas. Onneksi se oli vain hetkellinen ajatus. Pian tajusin, että perhe oli arvokkaampi.

Pelko konkurssiaallosta

Vallitseva korona-arki on palauttanut osan vaikeista muistoista takaisin, vaikka Juntunen onkin käsitellyt konkurssin henkisellä tasolla.

– Siinä mielessä tilanne on samanlainen kuin finanssikriisissä, että ongelmat ovat tulleet yllättäen, koronan kohdalla vielä nopeammin. Tunnen paljon yrittäjiä ja monelta on tullut viestiä siitä, että jaksaminen on tällä hetkellä kortilla. Ollaan siinä tilanteessa, että yöunet on menetetty eikä nähdä valoa tunnelin päässä, vaikka yrityksellä olisi mennyt hyvin vielä maaliskuuhun asti.

Korona-ajan rajoitukset ovat hankaloittaneet monen yrityksen toimintaa etenkin ravintola-alalla. Pahinta yritystoiminnalle voi kuitenkin olla kuluttajien käyttäytymisen muutos.

– Valitettavasti niin on, että rajoitukset eivät missään tapauksessa helpota yrittäjien elämää. Tällä hetkellä yrittäjät varovat markkinointia, koska ei tiedetä, mitä tulee tapahtumaan. On vaikea tasapainoilla tässä tilanteessa kun samaan aikaan viruksen leviäminen ja sen seuraukset pitää ottaa vakavasti.

Juntunen pelkää, että vallitsevan tilanteen jatkuessa konkurssiaallolta ei vältytä.

– Pahasti pelkään, että alkuvuodesta niitä tullaan näkemään. Velkaneuvonnan jonot kasvavat jo nyt. Siinä mielessä tilanne on mielestäni huonompi kuin finanssikriisin aikana.

Uusi alku onnistui

Konkurssi jätti maksettavaksi noin 300 000 euron velan, korot huomioiden. Mies maksoi summan pois kuudessa vuodessa, vaikka moni epäili, että velkaa jää loppuelämäksi.

– Kovalla työllä ja tahdolla onnistuin. Sattui paljon hyviä asioita. Löysin hyvän työpaikan kansainvälisestä yhtiöstä. Vaikka olin tehnyt konkurssin takia burnoutin, aloin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa verkostoitumaan oikeiden ihmisten kanssa. Se avasi ajattelua. Helposti olisin velkataakan alla voinut sortua ajattelemaan, että tämä oli tässä. Varsinkin, kun moni ihminen toisteli, että konkurssin tehnyttä ei oteta töihin eikä noin isoa velkaa koskaan makseta takaisin. Piti vaan yrittää olla kuuntelematta ja löytää inspiroivia ihmisiä.

Tällä hetkellä Juntunen on jälleen yrittäjä. Hän perusti entisten kollegoiden sekä muutaman kaverin kanssa Offerilla-nimisen yrityksen vuonna 2016. Vuonna 2017 yrityksen enemmistö myytiin Kaleva Medialle. Juntunen on Offerillan liiketoimintajohtaja. Hän toimii myös sijoittajana muissa yrityksissä.

Lataa täältä Yrittäjän jaksamisopas.

Kuva: Antti Nyman

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi