YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.8.2021 klo 16:17
Uutinen

Koronapassi vai pikatestit tapahtumiin ja palveluihin? – Keskustelu on laaja ja käymättä Suomessa

Koronapassi ja testaus palveluihin pääsemisen ehtona puhuttaa, mutta keskustelu on Suomessa alkutekijöissään. Tapahtumajärjestäjä toivoo selkeitä pelisääntöjä syksyn sisätapahtumiin.

Koronavirus ei hellitä otettaan, vaikka rokotekattavuus kansalaisten keskuudessa etenee koko ajan. Tautitapaukset liikkuvat sadoissa päivässä ja ilmaantuvuusluku, eli määrä 100 000 ihmistä kohden on Suomessa 125,1.

Samalla vakavien tautitapausten määrä ei ole räjähtänyt, eikä sairaaloiden kantokyky ole ollut vaarassa romahtaa.

Miten siis syksyn sisätapahtumia järjestetään?

– Elokuu mennään vielä näillä asetuksilla, mutta syyskuusta eteenpäin olisi tärkeä saada sisätapahtumiin linjaus. Loppuvuodesta rokotekattavuus on jo niin hyvä, että tilaisuuksia pitäisi päästä järjestämään täydellä kapasiteetilla ilman rajoituksia, tapahtuma-alan yrittäjä, Nordic Live Productionsin promoottori Tommi Mäki sanoo. Hän järjestää heinäkuun viimeisen viikonlopun Kokkolan viinijuhlia sekä elokussa pidettäviä Vaasa Festivalia ja Turussa järjestettävää Aura Festiä.

Mäki odottaa syksyn tilaisuuksiin linjausta, joka ei jätä tulkinnanvaraa sääntöihin. Syksyn urheiluliigakauteen, messuille ja sisätapahtumiin se olisi tärkeä.

Pikatesti avain palveluihin?

Kysymyksiä tapahtumien sekä palveluiden tarjoamisesta on kuitenkin paljon ilmassa. Pääseekö tapahtumiin jatkossa koronapassilla tai muulla todistuksella, joka takaa, että asiakkaat ja järjestäjät ovat terveitä?

Lappin sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Markku Broas ehdotti Ylen haastattelussa pikatestejä tapahtumiin ja palveluihin. Ne olisivat hänen mukaansa halpa ja nopea tapa testata osallistujat ennen tapahtumaa. Lapissa maksuttoman pikatestin saa joka kunnasta.

Tapahtumateollisuus ry:n vaikuttavuusjohtaja Maria Sahlstedt näkee todistuksissa monia kysymyksiä, vaikka tapahtumajärjestäjät voisivat luoda tapahtumiinsa ehtoja sisäänpääsylle.

– Tapahtumajärjestäjä on valmis luomaan protokollia, mutta viranomaisen täytyy tunnustaa pikatestien tulokset ja toimintatavat. Tähän asti sosiaali- ja terveysministeriön kanta on ollut se, että pikatestit eivät ole tarpeeksi luotettavia.

Pikatestien ongelma on myös logistiikka ja vastuukysymykset. Kuka on luotettava testaaja ja kuka maksaa testaamisen järjestämisen?

– Avoimessa yhteiskunnassa ihmiset kohtaavat aktiivisesti monissa paikoissa, kuten kodeissa, kulkuvälineissä, ravintoloissa, ajanvietto- ja majoituspaikoissa. Ratkaisu tulisi rakentaa siten, että se huomioi ihmisten erilaiset tarpeet sekä erilaisten palveluiden ketjun, sekä mahdollistaa yhteiskunnan aukipitämisen hyvin laajasti.

Suurimmissa tapahtumissa voi olla jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä, joten joka kerta erikseen järjestettävän testaamisen logistiikka ja resursointi voisivat olla yksittäiselle tapahtumalle ja testauksen toteuttajalle liian suuri ponnistus.

Tommi Mäki pitää pikatestikeskustelua turhana enää tässä vaiheessa.

– Viime talvena moni tapahtumajärjestäjä olisi ollut valmis resursoimaan, mutta nyt se on pelkkä kuluerä, kun rajoitukset ovat edelleen voimassa. Järjestäjät voivat organisoida testauksia tai passien tarkastuksia, jos siitä aiheutuville lisäkustannuksille on kompensaatiomalli. Tärkeää ovat hyvät pelisäännöt.

Vaikeita keskusteluita edessä

Yksi suuri kysymys on yhdenvertaisuus, joka Sahlstedtin mukaan on keskusteluna laaja ja Suomessa vielä käymättä. Ne, jotka eivät halua ottaa rokotteita, eivätkä ole vielä sairastaneet Covid-19-tautia, eivät voisi osallistua tapahtumiin ja muihin koronapassia vaativiin palveluihin. Silloin jäljelle jää testaus, jos halutaan olla varmoja, että kävijä on turvallinen.

Tanska on satsannut testikapasiteettiin ja kehittänyt koronapassia, joka on puhuttanut laajasti. Maassa on käytössä testauskioskit, ja negatiivisella todistuksella kävijälle ovat ovet auki kaikkiin palveluihin.

– Suomessa on nojattu liikaa siihen skenaarioon, että kesällä tautitapaukset laskevat ja rokotukset etenevät. Nyt tapauksia on paljon, mutta sairaalatapaukset eivät nouse. Silloin ei ole perusteita enää rajoittaa elinkeinovapautta. Tarvittaisiin tilannekuva siitä, kuinka vakavasta taudista on vielä kyse, mitä rajoituksia tarvitaan ja ovatko koronapassi tai -testit tarpeellisia, Sahlstedt sanoo.

Lue myös Suomalaiset kannattavat koronapassia, Yrittäjät haluaa sen käyttöön nopeasti: ”Hallituksen pitää toimia”

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi