1.10.2021 klo 14:51
Uutinen

Koronarajoitukset väistyvät, mutta jotain jäi hampaankoloon matkailu- ja tapahtuma-alalla: ”Ymmärrän sen, että on vaikea olla tasa-arvoinen, mutta ei olisi varmastikaan vaikeaa olla reilu”

Monet koronan vuoksi säädetyt rajoitukset päättyvät Uudenmaan Yrittäjien alueella tänään. Yrittäjät katsovat hyvällä mielellä tulevaan. Päättäjien toimintaa yrittäjät kuitenkin kritisoivat.

Uudenmaan Yrittäjien toiminta-alueella kokoontumisrajoitukset sekä ravintoloiden asiakasmäärä-, anniskelu- ja aukiolorajoitukset poistuvat tänään kokonaan. Myös tanssi- ja laulukielto päättyy.

Kysyimme kolmelta yrittäjältä, minkälaiset heidän tunnelmansa tänään ovat.

Pia Ropponen, Kokoushotelli Gustavelund, Tuusula

Mikä tilanne teillä on, millaisia muutoksia teillä tulee toimintaan nyt, kun kokoontumisrajoitukset ja anniskelu- ja aukiolorajoitukset poistuivat?

– Kokoushotellina toimimme kokous- ja majoitusalalla. Ollaan periaatteessa tarjottu palveluita koko ajan, mutta kokoontumiskielto sulki paikan. Henkilö- ja asiakaspaikkarajoituksia on noudatettu koko ajan. Kokoukset ovat olleet hyvin pieniä, oikeastaan minimaalisia, tyypillisesti 2-6 henkilöä.

– Nyt kun rajoitukset poistuivat, puhelin laulaa myyntipalveluissa. Patoutunut kokoontumisen tarve purkautuu saman tien. Mitä mediassa kirjoitetaan, vaikuttaa heti tulevaan, kuten on vaikuttanut koko ajan.

Ala on ollut kovilla. Mitä toiveita teillä on tässä kohtaa hallitukselle ja muille päättäjille?

– Ymmärrän sen, että on vaikea olla tasa-arvoinen, mutta ei olisi varmastikaan vaikeaa olla reilu. Ihan kaikkea, mitä ajattelen, en halua sanoa ääneen.

Millä mielin katsotte eteenpäin?

– Hyvältä näyttää mutta samalla on sanottava, että luottamus on mennyt. Mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa.

Pirjo Kivistö, MarcoGroup, Nurmijärvi

Mikä tilanne teillä on, millaisia muutoksia teillä tulee toimintaan nyt, kun kokoontumisrajoitukset ja anniskelu- ja aukiolorajoitukset poistuivat?

– Muutos yritystapahtumien järjestäjänä on radikaali. Etätyön ja kokoontumisrajoitusten myötä yritykset ovat järjestäneet tapahtumia vain virtuaalisesti, jos lainkaan. Osa ei ole halunnut tehdä edes virtuaalitapahtumia, kun tilannekuva on elänyt kaiken aikaa ja on odotettu koronaepidemian loppumista ja mahdollisuutta järjestää livetapahtumia.

– Yritystapahtumia livenä aletaan järjestää vasta nyt. Meillä tyypillinen projektien aikaikkuna on puoli vuotta suunnittelusta toteutukseen. Liiketoiminnan ylösajaminen siinä mielessä, että kassaan saadaan rahaa normaaliin tapaan, vie vielä aikaa.

Ala on ollut kovilla. Mitä toiveita teillä on tässä kohtaa teillä on hallitukselle ja muille päättäjille?

– Ensiksikin odotan valtiovalan suhteen, että se tunnustaisi tapahtuma-alan monimuotoisuuden. Tapahtumatakuut kohdistuvat isoihin megatapahtumiin, kuluttajarajapintaan. Alalla on merkittävä määrä pienempiä toimijoita ja yritysrajapintaan liiketoimintaa tekeviä yrityksiä, joilla on iso työllistävä vaikutus. Ne ovat tosi kovilla, kun ne eivät voineet saada kustannustukeakaan lainkaan.

Millä mielin katsotte eteenpäin?

– Innostuneesti, vähän varovaisesti kuitenkin. Asiat ovat muuttuneet niin monta kertaa, että vielä ei uskalleta täysin luottaa tulevaan. Kun kaikki vapautuu ja ihmiset lähtevät ulkomaille, mietitään, tuleeko vielä uusi aalto. Tämän vuoksi ei uskalleta investoida. Toisaalta alalla on valtava työvoimapula, koska ymmärrettävästi toiminiminä ja freelansereina toimineet tekijät ovat koronan aikana etsineet elantoaan muualta ja työllistyneet muille aloille. Vie aikansa, ennen kuin ihmiset palaavat tämän alan töihin.

Marco Sundström, Ravintola Obelix, Hyvinkää

Mikä tilanne teillä on, millaisia muutoksia teillä tulee toimintaan nyt, kun kokoontumisrajoitukset ja anniskelu- ja aukiolorajoitukset poistuivat?

– Rajoitusten muutos ei koske meitä yhtä paljon kuin anniskeluravintoloita, koska ei olla oltu niin myöhään auki – olemme ikään kuin eläneet tulevaa jo nyt. Toki nyt voidaan olla auki 24:een ja tarvittaessa pidempään. Asiakaspaikkarajoitus poistuu, ja sillä on vaikutusta.

Ala on ollut kovilla. Mitä toiveita teillä on tässä kohtaa hallitukselle ja muille päättäjille?

– Jatkossa etunenään päätösten kanssa. Kun päätös astuu voimaan seuraavana päivänä, kukaan ei kerkeä reagoimaan. Tarvitsemme ennakoitavuutta. Seuraavana päivänä ei voi lomauttaa ihmisiä, ei ehdi edes antaa lomautuslappua. Ja mitä ihmiset sillä aikaa voivat tehdä?

Millä mielin katsotte eteenpäin?

– Ihan hyvällä mielillä, kun päästään toimimaan normaalisti ja ihmiset uskaltavat liikkua ja olla. Ainoa mikä on, niin työvoimapula vaivaa, kun korona vei alalta tekijöitä.

– Koronan aikana kehitimme kauppatoimintaa tuotemerkin alla. Ennen koronaa veimme tuotteita yhteen kauppaan, nyt 22 kauppaan. Tätä aiotaan jatkaa. Uskon, että kasvu jatkuu kaupoissa, lounasruokailu on kärsijä pitkässä juoksussa.