YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Koronaviruksen kotitestien kysyntä on kasvanut merkittävästi viime päivinä. Kuva: Getty Images
22.12.2021 klo 08:59
Uutinen

Koronaviruksen kotitestit ovat kalliita, koska Suomi ei kilpailuta – “Saatavuusongelma voi pahentua”

Koronaviruksen kotitestaukseen tarkoitetut tuotteet ovat paikoin kiven alla. Testejä maahantuovan Aidian Oy:n toimitusjohtaja toivoo Suomelta kotitestien kilpailuttamista muiden Euroopan maiden tavoin.

Covid-19-sairauden kotitestaamiseen tarkoitettujen tuotteiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti viime päivinä. Taustalla on paitsi tuleva joulu, myös paikoin ruuhkautunut kunnallinen koronatestaus. Kotitestejä myydään Suomessa osassa ruokakaupoista, apteekeissa ja verkkokaupoissa. THL on koonnut verkkosivuilleen lisätietoa kotitesteistä.

Espoolainen Aidian Oy tuo maahan antigeenitestejä sopimuskumppaniensa kanssa sekä ammatti- että kotikäyttöön.

Espoolainen Aidian Oy kokoaa antigeenitestejä sopimuskumppaninsa kanssa Suomen ulkopuolella. Testeissa tarvittavat osat tulevat pääsääntöisesti Kiinasta, mutta niitä valmistetaan myös esimerkiksi Ranskassa ja Sveitsissä. Tuotteiden laadunvalvonta sijaitsee Suomessa.

Aidian Oy:n maahantuoma pikatesti.

Toimitusjohtaja Juho Himbergin mukaan Suomessa on hidasteltu kotitestien kilpailutuksessa. Tämän takia testit ovat Suomessa kalliimpia kuin monessa muussa EU-maassa. Toisin kuin moni muu eurooppalainen valtio, Suomi ei ole kilpailuttanut kotitestejä.

Suomeen tuotavien testien hintaa nostaa osaltaan pitkä toimitusketju. Ennen kuin testi on kuluttajan kädessä, se on kiertänyt valmistajan lisäksi useita välikäsiä ja toimittajia.

– Kiinalaisen testin valmistaminen on edullisempaa kuin testin valmistaminen Suomessa. Kilpailutus olisi tärkeää, jotta hintoja saadaan painettua alas. Toisaalta hinta ei saisi koskaan olla kilpailutuksessa määräävä tekijä. Tärkeämpää on laatu ja toimitusvarmuus. Alueelliset ratkaisut voivat olla huomattavasti tärkeämpiä tekijöitä kuin yksittäisen testin hinta. Jos Suomen valtio kilpailuttaisi ison määrän testejä ja hajauttaisi hankinnan eri toimijoille, se saisi testit huomattavasti halvemmalla, ilman välikäsiä, Himberg selvittää.

Suomeen tuotavien testien hintaa nostaa osaltaan pitkä toimitusketju.

Tällä viikolla julkisuudessa kerrottiin hallituksen esityksestä, jonka mukaan covid-19-kotitestit vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta. Veron poistamisella on tarkoitus laskea kotitestin hintaa. Lain on määrä tulla voimaan tammikuun alussa ja se koskisi sekä EU-maista että niiden ulkopuolelta tuotuja kotitestejä.

Himberg ei usko, että kotitestien hinta Suomessa laskee merkittävästi arvonlisäveron poistamisen jälkeen.

– Saksassa sama testi maksaa huomattavasti vähemmän, vaikka arvonlisäveroa ei ole ollut tuotteissa koskaan. Suomi on jälkijunassa myös kysynnässä. Muualla Euroopassa kotitestien kysyntä on ollut suurta jo vuoden ajan. Nyt vasta Suomessa on herätty niiden tarpeellisuuteen.

Heikkoon saatavuuteen ei nopeaa apua

Suomessa kuluttajille myytävät kotitestit ovat pääsääntöisesti kiinalaisia. Yksikään Euroopan maa ei ole Himbergin mukaan toistaiseksi valinnut kilpailutuksissaan näitä testejä koti -tai ammattilaiskäyttöön. Osasyynä ovat toimitus -ja laatuvaatimukset.

– Suomessa viranomaiset valvovat kotitestien laatua hyvin vähän. On esimerkiksi epäselvää, valvotaanko Suomessa kotitestien toimitusketjuja niin, että testit eivät pääse jäätymään matkalla. Tämä on tärkeää tuotteen laadun ja testin toiminnan varmentamisessa. Toimitusketjun seuranta ja valvonta takaavat, että laatuerot valmistuserien välillä ovat pieniä. Tämä prosessi on kaikissa testeissä tärkeää, mutta kotitestien suurin haaste on aina näytteenotossa, kuten kaikessa analytiikassa, Himberg huomauttaa.

“Suomessa viranomaiset valvovat kotitestien laatua hyvin vähän.”

Juho Himberg

Aidianin maahantuomia kotitestejä myydään pääsääntöisesti Norjaan, Hollannin valtiolle sekä moniin muihin Euroopan maihin. Yritys myy Ecotest- ja Biosynex-merkkisiä kotitestejä.

Kotitestien heikon saatavuuden Himberg ei usko parantuvan aivan lähiaikoina.

– Kestää jonkin aikaa, että tuotanto nousee kysyntää vastaavalle taholle. Kenelläkään ei ole varastossa nyt tarvittavia määriä tuotteita raaka-ainepulan takia. Kapasiteetti ei tule hyllyltä, vaan se joudutaan valmistamaan. Saatavuusongelma voi loppua kuukauden päästä, jolloin kotitestejä voi olla tarjolla liikaakin, tai sitten se voi pahentua entisestään. Vastaava tilanne nähtiin pandemian toisen aallon iskiessä kun Kiina laittoi rajansa kiinni, varmisti oman maan saatavuuden ja kansalaisten testaamisen. Tällöin vaikutukset olivat isoja eurooppalaisilla markkinoilla, Himberg jatkaa.

Huijarit jo kotitestimarkkinoilla

Suomeen tuotavalta kotitestiltä edellytetään valmistajan vakuutus ja CE-merkintä. Kotitestejä valvotaan astetta tarkemmalla seulalla kuin ammattitestejä. Tämä tarkoittaa käytännössä suomenkielisen käyttöohjeen liittämistä tuotteen mukaan.

Suomeen tuotava kotitesti on ilmoitettava Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean rekisteriin. Tällöin Fimea huolehtii muun muassa pakkausmerkintöjen, käyttöohjeiden ja valmistajan dokumenttien tarkistamisesta. Ensi vuonna covid-19-kotitestien sääntely tiukentuu, kun EU kiristää niiden vaatimuksia.

– Käytännössä yksikään testi ei pääse EU-alueen markkinoille sormia napsauttamalla, alaa edustavan Sailab – MedTech Finland ry:n toimitusjohtaja Laura Simik kertoo.

Hänen mukaansa kotitesteistä on jo löydetty Euroopassa huijausyrityksiä. Niitä voi olla Suomessakin.

– On toimijoita, jotka yrittävät käyttää isoa kysyntää hyväkseen. Tällöin kuluttajan pitäisi varmistua ainakin siitä, että valmistajalla on aiempaa kokemusta lääkinnällisten laitteiden valmistamisesta. Yleensä kuluttaja voi olla melko luottavaisin mielin, jos pakkauksessa on suomenkielinen käyttöohje.

EU on laatinut listan luotettavista toimijoista pikatestimarkkinoilla. Lista löytyy täältä.

Pauli Reinikainen