10.10.2017 klo 14:32
Uutinen

Kotihoitoyrittäjä sotesovusta: Asiakassetelille ei saa käydä niin kuin kävi palvelusetelille

Hallituspuolueiden aikaansaamassa sote-sovussa sovitut työkalut, henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli, vahvistavat pienten tuottajien asemaa. Kotihoitoyrittäjä on varovaisen toiveikas.

– Tämä eilinen sopu näyttää positiiviselta. Mutta kaadettiinhan se edellinenkin valinnanvapauslaki kesällä, Kotihoitopalveluyritys Tippaiitan yrittäjä Elina Karvonen ei iloitse ennenaikaisesti.

Tippaiita ja terveysasema Perhe Arte perustivat yhteisyrityksen maaliskuussa ja toimijat pyörittävät yksityistä terveysasema Punosta Lahdessa kauppakeskuksen tiloissa. Punoksen yrittäjät ovat olleet kiinnostuneita valinnanvapauskokeiluista, mutta Lahti ei ole vielä mukana valinnanvapauspilotissa.

– Henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli ovat just ne, mitkä meitä pieniä ja paikallisia ovat eniten kiinnostaneet. Se, miten ne muodostuvat ja kuka niistä saa päättää. Pidän positiivisena, että subjektiivinen oikeus tulee jokaiselle asiakkaalle, että maakunta ei pääse sörkkimaan väliin, vuodesta 2010 Kotihoitopalveluyritys Tippaiita Ky:tä luotsannut Elina Karvonen sanoo.

Karvosen mukaan asiakasseteleissä on pidettävä huoli, että määräykset asiakassetelien kohdistamisesta tulisivat ylemmältä vakanssilta, jolloin jokaisessa kunnassa sekä asiakkaat että yritykset olisivat tasavertaisessa asemassa.

– Soten osalta uskon, että kaikki muutos on hyväksi. Me pienet kannamme huolta sitä, pysymmekö me markkinoilla, vai luodaanko valtion puolelta sellainen maailma, jossa ei pärjää kuin isot firmat.

Maakunnille tulee valinnanvapauslainsäädännössä velvollisuus käyttää henkilökohtaista budjettia ja asiakasseteleitä.

– Tämä antaa sote-alan yrittäjille uskoa, että alalla kannattaa toimia ja työllistää, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä sanoo.

Jotta henkilökohtainen budjetti ja asiakassetelit toimivat käytännössä, palvelutuottajien hyväksymiskriteerit on pidettävä yksinkertaisina ja prosessi kevyenä, Kallama muistuttaa.

Asiakkaalla vapaus valita sote-keskus

Nyt sovitussa mallissa asiakassetelin antajaksi on määrätty maakunnan liikelaitos.

– Siitä (asiakasseteli) tuli subjektiviinen oikeus, ja se on tarkkarajaisempi. Maakunnalla on velvoite antaa se eli harkintaa ei voi käyttää. Asiakassetelipalvelut myös laajenivat, sisäministeri Paula Risikko kertoi Yle Uutisille.

Peruspalveluministeri Annika Saarikon eilisen blogikirjoituksen mukaan tuottajille maksettavat korvaukset palveluista säilyivät pääosiin keväisen hallituksen esityksen linjoilla.

Kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen hallituksen linjausten mukaisesti vuonna 2021.

Saarikko nosti esiin perustuslakiin törmänneen yhtiöittämisvelvoitteen. Maakunnilla ei ole velvoitetta yhtiöittää palvelujaan. Ne voivat sen kuitenkin halutessaan tehdä.

– Oleellinen muutos kuitenkin on, että maakunnalla on velvoite omaan liikelaitokseen.

”Ei saa käydä niin kuin kävi palveluseteleille”

– Jos maakunnille jää suuri päätäntävalta siihen, mihin asiakasseteleitä myönnetään ja kenelle myönnetään, se mietityttää. Päijät-Hämeessä on ollut palvelusetelit käytössä pitkään, mutta Lahti ei ole halunnut laittaa seteleitä hirveästi markkinoille. Yksityisille on sitä parempi, mitä enemmän on seteleitä.

– Meille tulee asiakkaita, kenelle kukaan ei ole kertonut palvelusetelin mahdollisuudesta. Virkamiehen on tarjottava palveluseteliä, jos asiakas täyttää kriteerit. Mutta näin ei aina tapahdu. On kiinni siitä, näkeekö virkamies yksityisen puolen yhteistyökumppaneina vai riistäjinä, Karvonen kertoo kokemuksistaan.

Tippaiita on Päijät-Hämeen hyväksytty palvelusetelituottaja.

Päijät-Hämeessä on vain muutama paikallinen toimija, joka venyy terveyskeskukseksi.

– Eihän meillä Päijät-Hämeessä ole Mehiläisen ja Terveystalon lisäksi, kuin muutama yksityinen, joka tarjoaa lääkäri-, hoitaja- ja laboratoriopalveluita. Työterveyspuolen firmoja on enemmän.

Korjattu 17.10.2017 klo 15: Lahti ei ole vielä mukana valinnanvapauspilotissa.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi