2.5.2017 klo 22:34
Uutinen

Kotimaan matkapuhelut kallistuvat – syynä halpenevat roaming-hinnat

EU-alueen roaming-hinnat laskevat kesäkuussa. Muutos näkyy kotimaan matkapuheluhinnoissa ikävällä tavalla.

EU-alueen verkkovierailumaksut poistuvat kesäkuun puolivälissä. Suomalaisoperaattorit eivät ole vielä julkaisseet uusia liittymähintojaan. Taustalla on EU-maiden sopimus siitä, että teleoperaattorit eivät saa periä asiakkailtaan lisämaksua puheluista ja mobiilidatasta toisessa EU-maassa.

Ulkomaan puheluiden halpenemisella on kääntöpuolensa. Operaattorit joutuvat edelleen maksamaan tukkuhintaa sen maan operaattorille, jonka verkossa matkailija vierailee. Nämä hinnat siirtyvät ainakin osittain suomalaisten kännykkälaskuihin.

– Jos roaming-maksut poistuvat kokonaan ja kustannukset jäävät, yhtälö ei ole helppo operaattoreille, Telian yritysliittymistä vastaava johtaja Tapio Ranta sanoo.

Rannan mukaan kotimaan puhelut kallistuvat, jos roaming-hintojen alennukset sisällytetään mukaan liittymän kuukausimaksuun.

”Kuluttajan oltava tarkkana”

Roaming-hintojen EU-regulaatio pitää sisällään niin sanotun kohtuullisen käytön rajan, jonka jälkeen asiakas maksaa lisämaksua roaming-käytöstä. Se tarkoittaa, että suomalainen operaattori voi määritellä tietyn rajan ulkomaan käytölle sen perusteella, minkä verran dataa käytetään keskimäärin kotimaassa. Operaattorit voivat hakea Viestintävirastolta poikkeuslupaa roaming-käytöstä, jolloin osa operaattoreista saattaa jatkossa tarjota liittymiä, joissa ulkomaan käytöstä veloitetaan lisähinta.

– Kuluttajan täytyy jatkossa olla tarkkana siinä, mitä liittymän hintaan sisältyy ja mitä ei, Ranta jatkaa.

– Ei pidä automaattisesti olettaa, että roaming-maksut sisältyvät hintaan.

Telian uusissa kuluttajaliittymissä roaming-käyttö sisältyy liittymän kuukausimaksuun koko EU-alueella. Yritysliittymien yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Rannan mukaan Telia aikoo tuoda markkinoille vastaavia vaihtoehtoja myös yrittäjille.

Operaattorit panttaavat hintoja

Yksikään suomalaisoperaattori ei ole vielä julkaissut uusien liittymätyyppiensä hintoja. Telia on ainoa, joka on paljastanut sisällyttävänsä roaming-maksut kuukausihintaan. Elisa ei halua vielä kommentoida asiaa ja DNA noudattaa samaa linjaa.

– EU-regulaation aikataulu on ollut operaattorien näkökulmasta erittäin haastava. Tulkintaohjeet tulivat vasta pari viikkoa sitten, Ranta kommentoi.

Nykyisin Telian asiakkaat saavat puhua EU-maissa kotimaan hinnoilla maksamalla viisi euroa vuorokaudessa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi