Monad Antti Riikonen ja Mikael von Bonsdorff
21.4.2022 klo 20:15
Uutinen

Kovassa kasvussa oleva ohjelmistofirma myöntää, että rekrytoinneissa vaaditaan kekseliäisyyttä

Työvoimapula on ollut tosiasia jo pidemmän aikaa monella alalla, eivätkä it-talot ole poikkeus, päinvastoin. Osaavia koodintuottajia on vähemmän kuin mitä heille olisi tarjota työtä.
– Kyllä tekijöiden löytämisessä haasteensa on, ja siihen me olemme koko ajan etsimässä erilaisia lääkkeitä, toteaa Antti Riikonen, tamperelaisen Monad Oy:n liiketoimintajohtaja. Ensi syksynä viiden vuoden iän saavuttava yritys on kuitenkin onnistunut omissa rekrytoinneissaan varsin oivasti. Kolmesta perustajan firmasta on kasvanut nyt jo kolmenkymmenen hengen työpaikka.

Antti Riikosen lisäksi Pirkanmaan Yrittäjä -lehden haastateltavaksi on saapunut yksi yrityksen kolmesta perustajasta, Mikael von Bonsdorff. Hän taustoittaa, että Monadin synnytyksessä mukana olivat jo hänelle aikaisemmin työelämästä tutut Tomi Äijö ja Aki Haapamäki. Koko kolmikko oli ehtinyt tehdä vuosien työuran ohjelmoinnin parissa.

– Olimme siis kaikki yksinyrittäjiä. Kun siinä sitten juteltiin yhdessä, päädyimme siihen, että yhdessä voisimme saada enemmän aikaan, ja yhdessä tekeminen olisi mukavampaakin. Siitä tämä syntyi, yrittäjä taustoittaa.

Kaupparekisteriin Monad merkittiin syksyllä 2017. Yrittäjätrio määritteli jo toimintaa aloitellessaan, että he kaikki haluavat jatkaa firmassa myös koodaamista, josta he kaikki kertovat nauttivansa.

Laatu keihäänkärkenä

Yrittäjät ovat olleet alusta asti samaa mieltä siitä, että tekemisen laatu nostetaan kaikessa Monadin tekemisessään ykkösasemaan.

– Halusimme siis keskittyä tekemään ohjelmistoja, jotka palvelevat tämän hetken tarpeita, mutta myös kestävät aikaa von Bonsdorff aloittaa.

Monadin edustajat ja yrityksen verkkosivut viljelevät termejä kuten ammattiylpeys sekä ohjelmistokehityksen käsityöläisyys.

– Työskentelemme tietynlaisella pieteetillä ja hyvällä asenteella ja haluamme oppia uutta, von Bonsdorff aloittaa.

Tiimityö kunniaan

Laadukasta tekemistä ja hyvän tii min merkitystä on pidetty ohjenuorana myös kaikissa rekrytoinneissa. Monadista kun on haluttu ehdottomasti rakentaa työpaikka, jossa jokainen saisi olla paras versio itsestään.

– Parempaa koodia ja fiksumpaa ohjelmistokehitystä syntyy, kun annamme tekijöillemme vapautta, vastuuta, tiimin tuen ja parhaat työkalut. Me tarjoamme mahdollisuuden laadukkaaseen tekemiseen ja sellaisen ympäristön, jossa saa kehittyä. Meillä on lisäksi vahva tiedon ja osaamisen jakamisen kulttuuri, Antti Riikonen määrittelee.

 Yrityksessä uskotaan vahvasti, että tämä näkyy myös lopputuloksessa.

 – Emme halua tehdä nopeasti kehnosti toimivaa applikaatiota, vaan lopputulos mietitään aina asiakkaiden ja käyttäjien lopputarpeista. Tämän myötä meidän on helppo luvata, että tekemämme ratkaisut ovat aina viimeisteltyjä, mietittyjä ja ylläpidettäviä, Riikonen jatkaa.

Monad Antti Riikonen ja Mikael von Bonsdorff
LIIKETOIMINTAJOHTAJA ANTTI Riikonen ja jo yritystä perustamassa ollut Mikael von Bonsdorff ovat tyytyväisiä siihen, miten kovassa kasvussa oleva Monad on onnistunut rekrytoinneissaan. Pienen yrityksen valttikorttina haastateltavat pitävät muun muassa sitä, että heillä henkilöstö pääsee vaikuttamaan paitsi omaan toimenkuvaansa myös yrityksen tulevaisuuteen.
– Meillä kaikki saavat esittää ideoita jotka laitetaan kaikille näkyville, ja niistä saa äänestää. Lisäksi näitä asioita käydään läpi viikoittain, Riikonen huomauttaa.

Kova kasvutahti

Näitä ominaisuuksia työntekijöiltä halutaan

Entä mihin sitten yrityksessä kiinnitetään rekrytointeja tehtäessä huomiota?

– Tärkeintä on ammattiylpeys sekä halu oppia uutta. Se ei välttämättä ole niinkään ratkaisevaa, mitä osaa, vaan välittyykö kiinnostuneisuus siihen työhön, von Bonsdorff kertoo.

Pääasiassa yrityksessä ollaan kiinnostuneita jo aiempaa ohjelmistosuunnittelukokemusta omaavista tekijöistä, mutta toisaalta etenkin kesäisin taloon on otettu myös opiskelijoita. Neljä on tulossa tänäkin kesänä.

– Tarjoamme mielellämme kesätyöntekijöillemme mahdollisuuden jatkaa työskentelyä myös opiskelujen ohessa syksyllä, yrittäjät toivovat.

Tampereella on moni asia hyvin

Yrityksellä on asiakkaita monelta eri toimialalta. Yksi isoimmista on terveydenhoitoalalla toimiva MyLab, minkä myötä yrityksessä on vahvaa laboratorioalan it-ratkaisukokemusta. Muita isompia asiakkaita ovat esimerkiksi QT, Also, Valmet sekä Kiinteistövälitys Aninkainen.

– Terveydenhoitoalan lisäksi liikkuvat koneet sekä kuljettajaa auttavat järjestelmät ovat meille varsin tuttuja, monadilaiset kertovat.

Tampere on yrityksen mukaan varsin oivallinen paikka ohjelmistotoimijalle.

– Tämä on oikein hyvä paikka yrityksellemme useammastakin syystä. Täällä ja ympäryskunnissa on todella paljon teollisuutta eli potentiaalisia asiakkaita. Lisäksi täällä on tietysti hyvä tilanne sen suhteen, että meillekin melkein kaikki työntekijät ovat täältä valmistuneita. Tamperehan imee opiskelijoita ympäri maata, von Bonsdorff kertoo.

Ei ole puskaradion voittanutta

Monadissa on käytännössä rekrytointi auki kaiken aikaa. Omien verkkosivujen lisäksi yrityksessä on panostettu myös sosiaaliseen mediaan.

– Lisäksi tietysti on tärkeää näkyä opiskelijoille. Olemme tehneet yhteistyötä myös erilaisten teknisten yhteisöjen kanssa. Esimerkiksi täällä Tampereella ja myös valtakunnallisesti on ollut yhteiskokoontumisia ohjelmistokehityksestä kiinnostuneille ihmisille. Niihin osallistuminen on tärkeää, Riikonen kertoo.

Yrittäjien mukaan paras rekrytointikanava heille on kuitenkin ollut puskaradio. Ohjelmisto-osaajien piirit ovat kuitenkin Suomen kokoisessa maassa melko pienet.

Oma tuote on myös rekrytointivaltti

Myös oma tuotekehitys on haluttu nähdä yrityksessä keinona houkutella ohjelmisto-osaajia. Sanakirjaesimerkki tästä on yrityksen tammikuussa lanseeraama NoTime-työajanseuranta.

Tuntikirjausohjelman kehitystyö päätettiin aikanaan aloittaa, koska markkinoilta ei tahtonut löytyä juuri heille soveltuvaa työkalua. Yrityksen kehitystyön hedelmä tarjoaa nyt käyttäjilleen ketterän tavan kirjata työtunnit ja keinon nopeuttaa sekä laskutusta että palkanmaksua. Kolikosta on yrityksessä huomattu myös se toinen puoli. Sen lisäksi, että NoTime on yritykselle oma myyntituote, nähdään siinä potentiaalia myös rekrytointiin.

– Kokeneet ohjelmistokehittäjät haluavat usein päästä toteuttamaan projekteja, joissa pääsee haastamaan omaa osaamista ja kehittymään. Tavallaan tämä olikin yksi sisäänheittorekrytointi, jossa tekijät pääsivät kehittämään arkkitehtuuria alusta saakka oman talon sisällä, kertoo Mikael von Bonsdorff.

NoTime-työajanseurannassa tunnit kirjataan tietokoneen verkkoselaimessa tai mobiililaitteella ilman erillistä applikaatiota. Tuntikirjaukset tehdään eri asiakasprojekteille ja niihin liittyviin tehtäviin, ja tarvittaessa käyttäjä voi lisätä tuntikirjaukseen selitteen. Yrityksen oma järjestelmänvalvoja voi valita, mitkä asiakkuudet ja tehtävät näkyvät kullekin työntekijälle. Lisäksi työntekijä voi seurata liukumakertymää, tutkia omia palkkaraportteja sekä yhteenvetoja tuntikirjauksistaan.

 

Kuvat: Karri Harju

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 5.4.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala