Emma Mäkelä nosti ansiotasoaan siirtymällä yrittäjäksi.
Emma Mäkelä aikoo kasvattaa yritystään lähivuosina.
14.3.2023 klo 14:35
Uutinen

Kun Emma siivosi liian tunnollisesti, seurauksena oli työuupumus – Nyt hän on siivousalan yrittäjä, joka ei enää valita huonoista ansioista

Emma Mäkelä toivoo, että siivoustöiden hintojen polkeminen loppuisi ja alan arvostus nousisi.

Kun imatralalainen Emma Mäkelä päätti perustaa siivousalan toiminimen vuoden 2020 marraskuussa, hän oli käynyt läpi burnoutin samalla alalla ja kertaalleen vannonut, ettei enää palaa siivoushommiin. Kaiken lisäksi oli paha koronavuosi, jolloin yrityksen toiminnan aloittaminen oli enemmän kuin epävarmalla pohjalla.

Tämän vuoden helmikuussa hän muutti yhtiömuodon osakeyhtiöksi.

– On mennyt sen verran hyvin, Mäkelä perustelee.

Ennen yrittäjyyttä Mäkelä ehti työskennellä useammalle siivousyritykselle. Työssään hän huomasi epäkohtia, jotka liittyivät työn laatuun.

– Kohteet saatettiin mitoittaa hyvinkin tiukalle aikataululle, jolloin en ehtinyt tehdä kaikkea, mitä olisin halunnut, jotta saisin riittävän puhdasta jälkeä aikaan. Työt piti tehdä juoksemalla.

”Ilmeisesti tein työni liian tarkasti, vaikka olisi pitänyt katsoa joitakin asioita sormien läpi.”

Emma Mäkelä

Vuonna 2018 Mäkelä joutui sairauslomalle työuupumuksen takia.

– Ilmeisesti tein työni liian tarkasti, vaikka olisi pitänyt katsoa joitakin asioita sormien läpi. Pölyt saattoivat jäädä pyyhkimättä, kun aikaa ei ollut. Olin pari kuukautta sairauslomalla ja sen jälkeen päätin, etten halua enää tehdä töitä tällä alalla.

Päätös ei pitänyt, sillä Mäkelä palasi siivoustöihin, tosin eri työnantajan palvelukseen. Siellä työ sujui mukavammin, sillä aikaa oli enemmän.

”Asiakkaan mahdoton tietää”

Mäkelän kokemus eri siivousalan yrityksistä opetti, että firmojen välillä on isoja eroja siinä, miten työt hoidetaan. Hän on huomannut ongelman etsiessään uusia asiakkaita.

– Asiakkaan voi olla mahdotonta tietää, mikä siivousfirma tekee hyvää jälkeä ja mikä kenties ei. Periaatteessa sitä ei voi tietää, jos jollain ei ole kokemuksia tai suosituksia kyseisestä yrityksestä. 

Tärkeä kriteeri on Mäkelän mukaan aika, jonka yritys kertoo käyttävänsä kyseisessä siivouskohteessa.

– Jos aika kuulostaa liian lyhyeltä, se voi kertoa siitä, että työtä ei ehditä tehdä riittävän laadukkaasti. Loppupeleissä se voi kostautua asiakkaalle. Toisaalta jos siivousyrittäjänä teen tarjouksen vain sähköpostilla näkemättä kohdetta, ammun helposti itseäni nilkkaan.

Sähköpostimarkkinointi toimii

Mäkelän yritys Top Cleaning Services tarjoaa siivous- ja kotityöpalvelualan palveluita Imatralla ja sen lähialueilla. Yrityksen perustaminen sujui mutkattomasti.

– En hakenut starttirahaakaan. Olin vanhempainpäivärahalla, koska kuopus oli juuri syntynyt. Aloittelin yritystoimintaa osa-aikaisesti, mutta asiakkaita löytyi heti yllättävän hyvin.

Viime aikoina Mäkelä on siirtynyt yksityisasiakkaista yhä enemmän yritysasiakkaisiin. Ensimmäisen työntekijänsä hän palkkasi alkuvuodesta. Yrittäjän itse on pyrkinyt löytämään työntekijän palkkaamisella enemmän aikaa myös toimistotöihin ja sosiaalisen median päivitysten tekemiseen. Osa työajasta täyttyy sähköpostien lähettämisellä.

– Olen saanut yritysasiakkaita sähköpostimarkkinoinnilla. Kontaktoin suoraan yrityksiä ja kerron, mitä teemme, miten teemme ja millaisilla arvoilla teemme. Samalla olen ehdottanut siivouspalvelun kilpailuttamista kyseisessä yrityksessä.

Haasteena ovat yrityssiivouspalveluiden pitkät irtisanomisajat. Tuuria on tarvittu, että sopimus on juuri katkolla.

– Sähköposteja saa lähetellä paljon. Vaste on prosentuaalisesti pieni, mutta homma on silti kannattavaa.

Parempiin ansioihin yrittäjänä

Yrittäjyyteen Mäkelää puski halu vaikuttaa omaan työhön. Merkittävä vaikutus oli myös siivousalan kehnolla palkkauksella.

– Nyt saan määritellä oman palkkani. Siivousalan palkkaus on ollut aina surkea. Palkkatöissä tienasin parhaimmillaan 11 euroa tunnissa.

Palkka ei ole vuosien mittaan noussut kovinkaan paljon, sillä tuntipalkka on edelleen alle 12 euroa. Palvelualojen ammattiliitto PAM neuvottelee parhaillaan alan työehtosopimuksesta. Mäkelä maksaa työntekijöilleen nykyistä työehtosopimusta parempaa palkkaa, käytännössä euron enemmän kuin työehtosopimukseen on kirjattu.

Yrittäjyyden myötä Mäkelä on yltänyt selvästi parempaan tulotasoon palkkatyöhön verrattuna.

– Yrittäjänä pääsee ehdottomasti parempiin ansioihin, jos yrittäjä pystyy työllistämään itsensä täysipäiväisesti. Suosittelen yrittäjyyttä tällä alalla, jos ihmisellä on alan koulutus ja hän osaa asiansa.

”Arvostus parempaan päin”

Siivousalan arvostus on Mäkelän arvion mukaan paranemaan päin, vaikka ala kärsii edelleen negatiivisista mielikuvista. Viime aikoina siivousalan työ on saanut näkyvyyttä etenkin Auri Kanasen somesisältöjen kautta.

– Siivousalaa on tuotu yhä enemmän esille, mikä on hyvä asia, koska ala on ollut pitkään pimennossa. Nuorille kyseessä ei ole edelleenkään mikään toiveammatti.

”Hintojen polkeminen leimaa meidät, jotka tarjoamme palvelua kohtuullisella hinnalla.”

Emma Mäkelä

Mäkelä kaipaa lisää arvostusta myös yrittäjien keskuuteen. Hän harmittelee, että osa siivousalan yrityksistä polkee hintoja, mikä osaltaan heikentää alan ammattilaisten arvostusta.

– Hintojen polkeminen leimaa meidät, jotka tarjoamme palvelua kohtuullisella hinnalla. Se vaikeuttaa kilpailua ja uusien asiakkaiden hankkimista. 

Kaikesta huolimatta Mäkelää ajaa eteenpäin rakkaus siivousalaa kohtaan. 

– Siivoamisessa on parasta, että työn jäljen näkee heti. Se on porkkana tässä hommassa. Päivät menevät nopeasti, kun saa tehdä ja puuhailla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen