Iida Salorannan yrityksen konkurssi vapautti stressin
Vielä viikkoa ennen vapaaehtoisen konkurssihakemuksen lähettämistä Saloranta ajatteli sinnikkäästi, ettei konkurssi ole vaihtoehto. Kuva: Getty Images
19.4.2024 klo 08:01
Uutinen

Kun Iida Salorannan yritys lähetti konkurssihakemuksen, päällimmäinen tunne oli helpotus: ”Sen huomasi konkreettisesti kehossa”

Konkurssiluvut ovat kertoneet karua tarinaa Suomen talouden alamäestä. Iina Saloranta yritti sinnitellä viimeiseen asti. 

Iida Salorannan, 31, yritys Ilostu Oy ehti toimia seitsemän ja puolen vuoden ajan. Pääkaupunkiseudulla toiminut yritys tarjosi kotipalveluita senioreille.

Vielä viikkoa ennen vapaaehtoisen konkurssihakemuksen lähettämistä Saloranta ajatteli sinnikkäästi, ettei konkurssi ole vaihtoehto.

– Yritimme etsiä vaihtoehtoja viimeiseen asti. Pyörittelin asiaa ja päätin, että konkurssi on ainoa oikea ratkaisu, jonka tässä vaiheessa voi tehdä.

Saloranta ei halunnut odottaa, että joku velkojista tekee hakemuksen hänen puolestaan. Kun päätös oli tehty, hän päätti kirjoittaa asiasta avoimesti sosiaalisessa mediassa.

”Kaikesta huolimatta olo on kevyempi kuin aikoihin”, yrittäjä kirjoitti.

– On ehkä vähän erikoista, että päätöksen tekemisen jälkeen henkinen kuormitukseni väheni huomattavasti. Sen huomasi konkreettisesti kehossa. Olen ollut fyysisesti jännittyneessä ja stressaantuneessa tilassa monta vuotta ja nyt se kaikki on alkanut purkaantua.

– Erilaisia tunteita tulee varmasti vielä pitkän aikaa. Aluksi pelkäsin epäonnistumisen, häpeän ja nolouden tunteita. Kun teimme konkurssihakemuksen, en nähnyt asioita enää niin negatiivisesti, koska tiesin, että olin tehnyt kaiken mahdollisen. Koen, että minun on arvostettava myös konkurssista saamaani kokemusta.

Yrittäjä on tehnyt tiiviisti yhteistyötä pesänhoitajan kanssa viime viikon tiistaista lähtien. Nyt suurin työ on saatu päätökseen hänen osaltaan. Yrittäjä kertoo yllättyneensä siitä, miten mutkattomasti asiat ovat sujuneet.

– Olen kuullut, että yrittäjä ei läheskään aina halua tehdä pesänhoitajan kanssa yhteistyötä. Itse olen halunnut saattaa kunnialla maaliin kaiken sen, minkä tässä tilanteessa voin.

Yrityksessä oli Salorannan lisäksi kaksi muuta osakasta. He ovat suhtautuneet prosessiin rakentavasti.

”Liikeidea oli hyvä”

Kerroimme äskettäin tuoreista konkurssiluvuista. Saloranta joutui toteamaan yrittäjyyden viimeisinä vuosina, että sotealalla toimiminen oli liian haastavaa. Tämä aiheutti lopulta ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

– Yksityisellä toimijalla on oltava rahaa takana, jotta se voisi murtaa sotealan jäykkiä rakenteita. Yksityinen ja julkinen sektori eivät keskustele keskenään. Silloin yksityinen toimija jää helposti sivuun. Yritysten pitäisi taistella asiakkaista isolla rahalla.

Ilostu Oy tuotti kotiin vietäviä, henkistä hyvinvointia ja arjen sujuvuutta tukevia palveluita senioreille. Yritys erottui massasta liikeideallaan, joka perustui tavallista pidempiin, kahden tunnin pituisiin kotikäynteihin.

– Liikeidea oli ehdottomasti hyvä. Olimme aikaamme edellä. Suomalainen yhteiskunta ja seniorit eivät olleet riittävän valmiita tällaiseen palveluun.

Saloranta uskoo, että idealla olisi edelleen mahdollisuuksia menestyä, jos julkinen sektori lähtisi laajemmin yhteistyöhön ja yrityksellä olisi paremmat mahdollisuudet tukea kotihoitoa.

Yritys erottui massasta liikeideallaan, joka perustui tavallista pidempiin, kahden tunnin pituisiin kotikäynteihin.

Työnhaku käynnissä

Tällä hetkellä Saloranta etsii töitä myynnin markkinoinnin ja viestinnän alalta.

– Olen miettinyt, mikä olisi se oma juttuni, mihin haluan suuntautua. Haluan työn, joka sopii idearikkaaseen ja innostuvaan luonteeseeni. Brändien parissa työskentely kiinnostaisi. Jos ei nyt sitten tule jotain jymyideaa takavasemmalta, että lähtisin taas yrittäjäksi.

Ilostu Oy työllisti 12 työntekijää erilaisilla työsopimuksilla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen